Većini su stopala bila zatvorena i u čarapama tokom zime, ali i uprkos tome, bore se sa suvom ispucalom kožom. Iako ćete stopala potapati u vodu da bi ih hidrirali ili otići i častiti sebe pedikirom, postoji i hrana koja utiče na njihov izgled. Nedostatak vitamina može biti jedan od uzroka napuklih peta, kaže podijatar Dina Gohil. Te fisure mogu biti površinske, ali i duboke i debele, napominje ova stručnjakinja i kaže da treba zbog toga imati izbalansiranu ishranu.
Brokoli i citrusi za ublažavanje bolova
Vitamin C koji se nalazi u brokoliju i citrusima značajno utiče na sprečavanje pojave upala u telu. Uz pomoć njega možete smanjiti upalu kod peta, odnosno na dnu stopala koje su vrlo česte. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete u ishranu da uvrstite jagode, ribizle, paprike i krompir. One daju isti efekat.
Orašasti plodovi za grčeve u stopalima
Značaj orašastih plodova za zdravlje je veliki i lekari ih preporučuju na dnevnom nivou bar u veličini šake. Međutim, mnogi ne znaju da vitamin B koji je prisutan u ovim plodovima ima veliki uticaj na zdravlje naših nerava. Rema Patel, poznati dijetetičar, objašnjava da su vitamini iz grupe B bitni za dobru nervnu funkciju i da su odgovorni za neuropatski bol.
Nedostatak vitamina B1, B6 i B12 povezani su sa peckajućim bolom i mogu povećati grčeve ukoliko se redovno ne unose. Avokado u salatama je takođe odlično rešenje da se eliminiše ovaj problem.
Mleko i jogurt za kosti
Zdravlje kostiju je veoma bitno za celo telo pa tako i za naša stopala. Naša stopala sadrže čak 26 kostiju, prema Fondaciji za artritis, zato je važno brinuti o njima. Kalcijum igra važnu ulogu u očuvanju čvrstog skeletnog sistema, zato je važan njegov unos, a kroz mlečne proizvode se on može odlično nadomestiti.
Vitamin D će takođe dosta pomoći u bržoj apsorbciji kalcijuma, napominju stručnjaci.
Odrezak i losos za rast noktiju i zdravu kožu
Suva koža, perutanje ili slabiji rast noktiju najčešće su povezani sa nedostatkom određenih minerala poput gvožđa i magnezijuma. Gvožđa ima u crvenom mesu i živini, kao i u zelenom povrću i pasulju. Crna čokolada je takođe odličan izvog ovih minerala, pa nije na odmet da se njome nekad počastite. Opšte je poznato da se gvožđe brže apsorbuje uz vitamin C, pa je potrebno jesti hranu bogatu ovim vitaminom.
Jaja za peckanje stopala
Peckanje su povezuje sa nedostatkom vitamina B, najčešće vitamina B12. Ovaj vitamin pomaže u zaštiti funkcije mišićnog sistema i sprečava oštćenje ćelija. Posebno se preporučuje kod osoba koje pate od dijabetesa, jer je on povezan usko sa stopalima. Zato je važno da hrana obiluje ovim vitaminom. Izvor vitamina B12 je najviše u ribi, jajima, mlečnim poizvodima i piletini.
Za jake i glatke nokte, stručnjaci preporučuju unos proteina koji su važni za mnoge procese u telu jer obezbeđuju aminokiseline u obliku kolagena i keratina koji čine strukturu naše kose, kože i noktiju.
Na kraju, stručnjaci napominju da je važna hidratacija i unos tečnosti i vode. Dnevno bi trebalo da unosimo 6 do 8 šolja tečnosti što uključuje vodu, čaj, kafu sa niskim sadržajem šećera. Više vode znači i bolji protok krvi što je dobro za stopala jer su najdalje od srca.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)