Odrasli

Ledeni tuš vas NEĆE RASHLADITI NA VRUĆINI? Sazajte zašto i šta će vam SIGURNO pomoći!

Ukoliko ste mislili da će vam dodir hladne vode olakšati muke izazvane visokim temperaturama, grešite. Spas leži tamo gde najmanje očekujete.

19.06.2022 15:00

Ledeni tuš vas NEĆE RASHLADITI NA VRUĆINI? Sazajte zašto i šta će vam SIGURNO pomoći!
shutterstock.com

Kada temperature pređu trideseti podeok na Celzijusovoj skali, svi odmah pohrlimo u tuš kabinu i u hladnoj vodi potražimo spas od tropskih vrućina. Ipak, nauka tvrdi da čineći to samo pogoršavamo situaciju. Portal Srećna Republika vam otkriva kako organizam reaguje na hladan tuš kada je napolju vruće i koje metode rashlađivanja su daleko efikasnije.

Naime, tuširanje ili kupanje hladnom vodom zapravo može da bude kontraproduktivno, jer kada se naše telo nalazi u ekstremno hladnim uslovima, ono pokušava da reguliše našu unutrašnju temperaturu. To znači da ćete nakon tuširanja ledenom vodom imati osećaj da vam je još toplije. Mnogi ljudi posežu za kupovinom skupih ventilatora ili čak i zamrzavanjem termosa napunjenih vodom, ali istina je da je njihov efekt hlađenja kratkog daha i da se na kraju pretvori u agoniju borbe protiv vrućine.

shutterstock.com

Topla kupka je spas u vrelim letnjim danima

Umesto toga, jedan od najjednostavnijih načina da se rashladite zapravo kupanje u vrućoj vodi. Topla kupka će sniziti vašu telesnu temperaturu, budući da ona stimuliše termoregulacioni sistem vašeg organizma. Ovo povećava cirkulaciju krvi kroz telo i dovodi do eliminacije viška telesne toplote, a samim tim i do snižavanja temperature tela.Upravo zato su tople kupke su najefikasniji metod rashlađivanja.

Iako vam možda i ne zvuče baš primamljivo u sred toplotnog talasa, ovo je svakako jedan je od najjednostavnijih načina da snizite telesnu temperaturu. Svi smo svesni da nam visoke temperature mogu poremetiti san, što znači da bi tuširanje toplom vodom pred odlazak na spavanje bilo idealan potez ukoliko želite da se kao čovek naspavate u sred leta.

shutterstock.com

Ventilator vas neće pomoći da bolje spavate tokom leta

Naime, telesna temperatura osobe je najniža tokom spavanja, pa je, prema američkom Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća, topla kupka savršeno rešenje pre nego što odete na spavanje u letnjem periodu. To je zato što će pad telesne temperature nakon kupanja učiniti da se osećate pospano, a kupka će vam pomoći da se opustite, čineći vašu noć mirnijom.

Prema rezultatima istraživanja Nacionalne fondacije za spavanje ova metoda dobro funkcioniše tokom toplotnih talasa. Ova studija takođe tvrdi da su se pojedini ispitanici osećali bolje nakon tuširanja toplom vodom ili kupanja u istoj, čak i onda kada je sama prostorija u kojoj su boravili bila dobro zagrejana, piše portal Miror

shutterstock.com

Čaj se i u sred pustinje koristi kao sredstvo za rashlađivanje

Ovakav način rashlađivanja je široko rasprostranjen u svetu i to još  od davnina. Arapski narodi imaju običaj da piju vreli čaj od nane, iako mnogi od njih žive u sred pustinje, dok narodi širom Azije konzumiraju supu i ljute papričice kada je najtoplije. Razlog leži u tome što kada se konzumira hrana koja je vruća ili izaziva osećaj grejanja od ljutine, ona zapravo stimuliše receptore za toplotu u telu. Ono se zbog toga jače znoji i samim tim se rashlađuje, budući da putem kapljica znoja izbacuje višak toplote iz sebe. Stoga, pravo pod tuš, pa da se pojede nešto ljuto i na kašiku!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)