Odrasli

SUNČANICA I TOPLOTNI UDAR: Kako ih sprečiti i lečiti?

U toplim danima i žarkom letu koje nam sledi valja znati kako izbeći ove klasične tegobe, ali i kako odreagovati za slučaj da se ipak jave!

15.06.2022 11:00

SUNČANICA I TOPLOTNI UDAR: Kako ih sprečiti i lečiti?
shutterstock.com

Svakoga od nas je zadesila barem jednom u životu. Dok ležimo na plaži bez suncobrana ili šetamo po gradu, blaženo nesvesni da nas sunce prži i po koži, ali i po glavi. Naravno, znojimo se i svesni smo osećaja da nam je vruće, ali sve to pripisujemo klimatskim uslovima, ignorišemo i nastavljamo dalje.

Sve dok ne primetimo da nam baš i nije dobro i zapitamo se gde smo pogrešili. Da do ovoga ne bi došlo, važne su mere predostrožnosti na visokim temperaturama, a portal Srećna Republika otkriva kako da se spasite od sunčanice i toplotnog udara, ali i šta da radite za slučaj da se njihove tegobe ipak jave.

Razlika između sunčanice i toplotnog udara

Valjalo bi na početku razdvojiti ova dva pojma koja se često mešaju. Naime, razlika među njima ipak postoji, iako je suptilna. Sunčanica se javlja kao reakcija organizma na predugo izlaganje glave direktnom sunčevom zračenju i uglavnom je vezana za letnji period kada je sunce najjače i spoljašnje temperature najviše.

shutterstock.com

Momak na vrućini

Sa druge strane, toplotni udar se može desiti tokom bilo kog godišnjeg doba, čak i tokom zime u zatvorenoj prostoriji. U tim trenucima, nakon dužeg boravka u pregrejanoj prostoriji, toplota vašeg tela prevazilazi vaš kapacitet znojenja, a ukoliko to prati i povećana vlažnost vazduha, verovatnoća da će do toplotnog udara doći je veća. Svi poznavaoci automobila će znati da se slična stvar dešava kada na vašim kolika provuka motor, takvo isto stanje je u našem organizmu.

Simptomi sunčanice i toplotnog udara

Ukoliko sumnjate da je kod vas ili kod vama bliske osobe nastupila sunčanica, ovo su simptomi po kojima biste mogli da je prepoznate:

  • glavobolja
  • preterano znojenje
  • ubrzan puls
  • plitko i ubrzano disanje
  • vrtoglavica
  • nesvestica

Naravno, ukoliko vaša kože nije bila zaštićena tokom direktnog izlaganja suncu, sve ovo bi moglo da prati i crvenilo na koži, ali i alergijska reakcija na sunce u vidu sitnog crvenog osipa i svraba koji ga prati.

shutterstock.com

Žena kojoj je pozlilo zbog sunčanice

Sa druge strane, toplotni udar vreba u bilo koje doba dana i godine, te bi valjalo znati šta je to za njega karakteristično. Ovo su najčešće tegobe koje na njega ukazuju:

  • crvenilo kože
  • povišena telesna temperatura
  • poremećaji svesti - od pospanosti do besvesnog stanja
  • glavobolja
  • mučnina
  • povraćanje

Šta uraditi u slučaju sunčanice i toplotnog udara?

U slučaju da posumnjate da je kod vas ili nekoga u vašem okruženju nastupila sunčanica, trebalo bi da znate kako da odreagujete da biste umirili simptome i poboljšali opšte stanje organizma. Za početak, pod hitno se sklonite sa direktne sunčeve svetlosti, najbolje bi bilo da sednete ispod nekog drveta i budete zaklonjeni krošnjom, ukoliko ste napolju, ili da uđete u zatvorenu, rashlađenu i dobro provetrenu prostoriju.

Nakon toga bi trebalo da se raskomotite i skinete nepotrebnu odeću, kako bi vaša koža mogla da diše. To se mahom odnosi da garderobu dugih rukava i nogavica, jer je vašem organizmu potrebna što veća otkrivena površina kože kako bi se telo rashladilo. Zatim, ukoliko ste u mogućnosti, nakvasite krpu ili peškir hladnom vodom i takve obloge stavite na čelo, vrat i najveće zglobne pregibe na telu - kolena, laktove, ručne i nožne zglobove.

shutterstock.com

Devojka sa hladnom oblogom na čelu

Sedite i uzmite neki hladan i sladak napitak, pa ga ispijajte gutljaj po gutljaj. Hladna tečnost će uticati na spuštanje vaše unutrašnje temperature, a glukoza u napitku će vašem organizmu dati energije. Nemojte piti naiskap, velika je verovatnoća da će vam to samo izazvati mučninu i pogoršati stanje. Ukoliko osećate da vam se vrti u glavi iili da vas hvata nesvestica, lezite i podignite noge, kako bi se povećao protok krvi u vašem mozgu i kako bi on dobio više kiseonika.

Ako pak smatrate da je došlo do toplotnog udara, evo šta bi valjalo uraditi u tom slučaju. Naravno, na prvo mestu bi trebalo da se sklonite na hladnije i provetrenije mesto i da uklonite nepotrebnu odeću, kako bi se telo rashladilo i kako bi višak toplote mogao da ispari kroz kožu. Ukoliko se nalazite kod kuće, uvijte se u vlažan čaršav ili se prekrijte vlažnim peškirom, koji će u ovom slučaju poslužiti kao velika hladna obloga. Bilo bi dobro i da se s vremena na vreme po licu i glavi isprskate hladnom vodom. Obratite pažnju, voda nikako ne sme da bude ledena, to bi bio preveliki šok za vaš organizam.

shutterstock.com

Devojka sa hladi lepezom

Pijuckajte neku rashlađenu tečnost, nikako naiskap, isključivo gutljaj po gutljaj. Merite svoju temperature, pa kada se ona spusti na normalni nivo, mokre čaršave odložite i pokrijte se suvim čaršavom. Ako primetite da vam se vrti u glavi, iz istih stopa lezite sa podignutim nogama, pre nego što nastupi nesvestica. Ukoliko primetite da se nakon ovoga vrtoglavica ne smiruje, lezite na bok i odmah pozovite Službu hitne medicinske pomoć.

U ovim situacijama, nije najbolja ideja biti sam kod kuće. Stoga bi, kada posumnjate da vas hvata sunčanica ili nastupa toplotni udar, na prvom mestu trebalo da pozovete nekoga da bude pored vas, kako bi vam se našao u blizini ako nastupi nesvestica ili neke teže tegobe.

Narodni lekovi za sunčanicu i toplotni udar

Prirodna medicina obiluje rešenjima koja vam mogu biti od koristi u slučaju da nastupe posledice preteranog izlaganja suncu i toploti. Od koristi bi vam mogla biti ljuta paprika, budući da ona snižava visoku temperaturu i ublažava glavobolju izazvanu produženim i direktnim izlaganjem suncu.

Da biste napravili svom melem protiv sunčanice, pola kašičice ljute paprike sipajte u šoljicu vrele vode. Supenu kašiku te tečnosti onda rastvorite u čaši hladne vode. Ovaj rastvor pijuckajte gutljaj po gutljaj i on bi trebalo da vam umiri tegobe koje je izazvala sunčanica.

shutterstock.com

Lagana ishrana pomaže u oporavku posle sunčanice

Hidratacija organizma koji je na suncu bukvalno “prokuvao” je naravno ključna, te se savetuje da jedete pregršt svežeg voća i povrća, posebno onih vrsta koje obiluju vodom i koje će vam pomoći za slučaj da ste dehidrirali, što je redovna prateća pojava kod sunčanica i toplotnog udara. Stoga se preporučuje konzumiranje lubenice, limuna, pomorandže i krastavca. Slatko voće takođe može pomoći, jer će šećer iz njega telu povratiti energiju.

Unosite više belančevina, i to kroz orašaste plodove, mahunarke i maslinovo ulje. Pijte surutku, jer će vas ovaj napitak rashladiti, a prepun je blagodeti za zdravlje kompletnog organizma. Najvažnije je naglasiti da bi po svaku cenu trebalo da izbegavate hranu koja obiluje solju, jer će to dovesti do još većeg zadržavanja vode u organizmu i poremetiće lučenje znoja, koje je ključno kako bi se telo rashladilo, savetuje portal Alternativa za Vas.

Bolje sprečiti nego lečiti

Naravno, i u slučaju sunčanice i toplotnog udara, prevencija je svakako majka zdravlja. Stoga se savetuju mere predostrožnosti, pogotovo u predstojećem letnjem periodu, kako biste izbegli neprijatnosti koje duže izlaganje suncu i toploti može da izazove. Da biste izbegli pregrevanje glave i potiljka, tokom letnjih dana uvek nosite kape, kačkete, šešire ili čak i marame, koje će stvoriti barijeru između vaše glave i sunčevih zraka.

shutterstock.com

Odeća svetlijih boja kao modni i zdravstveni imperativ leta

Oblačenje je takođe bitno. Potrudite se da kožu prekrijete, kako ona ne bi izgorela na suncu. Ipak, vodite računa da su materijali koje birate za vašu letnju garderobu prirodni i lagani, poput pamuka, viskoze ili lana. Ovakve tkanine su prozračne, te dozvoljavaju koži da diše, za razliku od sintetičkih, koji će vas samo potpariti. Tamne boje jače privlače toplotu, te izbegavajte ove nijanse u garderobi. Umesto njih birajte odeću svetlijeg kolorita za leto.

Umesto teške, slane i masne hrane, odlučite se za zalogaje pune svežine, vitamina i minerala. Iz tog razloga, fokusirajte vašu letnju ishranu na konzumiranje voća i povrća, savetuje portal Crveni krst Beograd. Hidratacija je od ključne važnosti, te u letnjim mesecima unosite najmanje 3 litra tečnosti dnevno i ukoliko izlazite, uvek imajte flašicu vode pri ruci, kako biste mogli da ispijete osvežavajući gutljaj ili da se umijete.

shutterstock.com

Flašica vode je obavezni letnji aksesoar

Za kraj, budite svesni da ove tegobe ne nastupaju samo nakon boravka na otvorenom, jer bi toplotni udar mogao da vas “strefi” i u zatvorenoj prostoriji. Iz tog razloga, neka prostor u kome boravite uvek bude provetren i pun svežeg vazduha, a kada uključujete klima uređaje vodite posebnu pažnju. Temperatura na koju podešavate vaš uređaj da hladi ne bi smela da bude previše niska, jer bi u slučaju velike temperaturne razlike vaš organizam mogao da doživi šok kada iz ledene prostorije izađe ne vreli asfalt.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)