Bakini trikovi

DA GARDEROBA LEPO MIRIŠE: Nekoliko jednostavnih trikova koji će produžiti svežinu čistog veša

Nekoliko korisnih stvari koje svakodnevno upotrebljavamo doprineće tome da garderoba lepo miriše i posle dugog stajanja u ormanu

21.01.2022 12:00

DA GARDEROBA LEPO MIRIŠE: Nekoliko jednostavnih trikova koji će produžiti svežinu čistog veša
Pixabay

Koristite kvalitetne deterdžente, ne štedite na omekšivaču, a ipak vaša garderoba ima neprijatan miris kada je izvadite iz ormana? To se naročito odnosi na stvari koje su dugo stajala u ormanu, kao što su kaputi ili jakne.

Da ne ulazimo u razloge zašto je to tako, jer ih je pregršt, mnogo je važnije pitanje kako zadržati mirisnu svežinu što duže. Postoji nekoliko efikasnih trikova.

Sapun

Stari bakin trik je sapun. Nekada je bio običaj da se poklanjaju lepi, mirisni sapuni koji se nisu koristili za kupanje, već su stajali u ormanu. Na taj način je veš lepo mirisao, a uz to je i terao moljce koji ne vole jake mirise.

Nekoliko finih sapuna ostavite u originalnom pakovanju ili ih zamotajte u papir i ostavite među vešom u ormanu.

Maramice

Maramice od tekstila gotovo niko više ne koristi, a u ovom slučaju će vam biti od koristi. Biće dovoljna jedna maramica na koju ćete nakapati malo eteričnog ulja lavande, limuna ili mirisa koji vam se dopada. Takođe, na maramicu možete staviti i malo parfema, ali to je onda malo skuplja varijanta.

Maramicu stavite na stvari ili zakačite na ofinger i vaša garderoba će znatno lepše mirisati kada je budete izvadili iz ormana.

Pixabay

Nakapajte malo eteričnog ulja ili parfema na maramicu i zakačite na ofinger kako bi vam ceo orman mirisao

 

Zrna kafe

Lep miris će garderoba dobiti i ako u orman stavite malo zrna kafe koja imaju moć da upiju loše mirise. Možete ih staviti u malu posudu od kreme, čiji ćete poklopac probušiti ili ih zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u ormanu. Poželjno je da se zrna promene jednom mesečno.

Jelkice za automobil

Osveživači namenjeni lepšem mirisu u automobilu mogu da se koriste i u ormanima. Izaberite neku jelkicu čiji vam se miris dopada i koji će vašem rublju doneti svežinu, zamotajte u maramicu i zavucite među čist veš. Ili je zakačite za neki ofinger. Pored garderobe, i vazduh u sobi će dobiti lepši miris.

Pixabay

Jednom godišnje je dobro da se sva garderoba iznese iz ormana i proluftira na terasi

 

Votka

Ako vam se u garderobu uvukao miris buđi, naročito u kapute koji su dugo stajali, najjeftinije je da ih naprskate jeftinom votkom. Sipajte malu količinu ovog alkohola u bocu sa raspršivačem i dobro isprskajte garderobu. Potom je ostavite da se osuši napolju, na suncu. Ovo bi trebalo da ukloni ili bar oslabi miris buđi.

Sunce

Bilo bi dobro, ako nađete vremena, da bar jednom godišnje kompletnu garderobu iznesete na terasu i izložite sunčevim zracima koji su najefikasnije dezinfekciono sredstvo. Pored neprijatnog mirisa, oni su smrt za moljce.

Uostalom, i to je trik naših baka koje su svakog jutra iznosile posteljinu da se luftira a tokom leta su pravile veliko spremanje u ormanima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)