Čišćenje

JEFTINA I EFIKASNA NAMIRNICA KOJA UKLANJA KAMENAC: Nije ni soda bikarbona, ni sirće

Obično se stavlja u sokove, a pokazao se kao veoma efikasan u održavanju mašina za sudove

18.01.2022 14:00

JEFTINA I EFIKASNA NAMIRNICA KOJA UKLANJA KAMENAC: Nije ni soda bikarbona, ni sirće
Pixabay

Gotovo da nema domaćice koja ne zna da su od velike pomoći u čišćenju kuće soda bikarbona, limun i sirće. I dobro je što se ova tri sastojka sve više upotrebljavaju jer su mnogo zdravija od hemijskih sredstava koja mogu da se nađu u prodaji. I daleko jeftinija.

Ali tu je još jedan važan sastojak koji će nam dobro doći u uklanjanju kamenca, čišćenju sudopere, veš mašine ili mašine za pranje sudova. To je limuntus.

Limuntus je limunska kiselina i poznat je kao dodatak u pripremi sokova. Sama reč potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pixabay

U posudi za kuvanje vode se brzo stvore velike naslage kamenca

 

Čišćenje kuvala za vodu

Samo dve kesice limuntusa, koje koštaju desetak dinara, može vam pomoći da uklonite kamenac koji se uhvatio na dnu lonca ili kuvala za vodu i koji je nemoguće ukloniti ribanjem i običnim deterdžentom.

Recept je jednostavan: sipajte u kuvalo litar hladne vode i zagrejte do ključanja, a zatim u prokuvanu vodu istresite dve kesice limuntusa. Promešajte i ostavite tako da se voda skroz ohladi, oko sat vremena. Nakon toga prospite vodu, a kuvalo isperite, piše Espreso.

Pixabay

U deo gde se stavlja tableta, stavite malo limuntusa kako biste očistili vašu mašinu za sudove

 

Čišćenje mašine za sudove

U deo gde se stavlja tableta, sipajte kesicu limuntusa i uključite mašinu na standardni program pranja sudova. Bićete prijatno iznenađeni rezultatom, blistavošću sudova i čistoćom mašine.

Pixabay

Sudopera će dobiti novi sjaj kada je izribate sa limuntusom

 

Čišćenje sudopere

Sudoperi vratite sjaj na sledeći način: pospite sudoperu sodom bikarbonom, preko sipajte sadržaj jedne kesice limuntusa pa na to iscedite pola limuna. Sačekajte par minuta pa lagano sunđerom oribajte. Isperite vodom.

Komentari (0)