Kraljica čistoće

ČUDESAN SASTOJAK KOJI SVI IMAMO U DOMU: Kako da koristite beli prah da kuća zablista

Ove tri supstance možete da koristite i u kozmetičke svrhe

15.12.2021 19:19

ČUDESAN SASTOJAK KOJI SVI IMAMO U DOMU: Kako da koristite beli prah da kuća zablista
Pixabay

Sve što vam je potrebno kako bi kuća mirisala i blistala od čistoće su soda bikarbona i limunov sok ili sirće. To znači da nećete morati da udišete mirise agresivnih hemijskih supstanci i da ćete tako uštedeti i popriličnu svotu novca. 

SODA BIKARBONA U SLUŽBI ČIŠĆENJA KUĆE

Nema ničeg boljeg za uklanjanje mirisa od sode bikarbone. Na primer, u jednu posudicu stavite malo soda bikarbone i potom je držite u frižideru. Sve mirise od hrane upiće ova posudica. Isto to možete da uradite i sa kesom za đubre – samo u nju stavite jednu kašikicu sode bikarbone.

Pixabay

Sastojak zbog koga patike blistaju

Obuća često može biti izvor neprijatnih mirisa, ali sa sodom se i to lako rešava. Pospite sodu bikarbonu ravnomerno unutar obuće i ostavite da odstoji bar 12 sati. Nakon toga samo istresite prah i videćete da više nema nikakvog neprijatnog mirisa.

Sodu možete naneti i na tepih i opet ćete ukloniti neprijatne mirise. Jednostavno pospite sodu po tepihu, ostavite da odstoji pola sata i onda usisajte. Zamašćene sudove ćete takođe lakše oprati uz pomoć sode bikarbone a vaše ruke tom prilikom neće nagrizati hemikalije iz preparata za čišćenje.

Za čišćenje kupatila nema ničeg boljed od kombinacije sode i limunovog soka. Po lavabou i kadi pospite malo sode i dodajte kapljicu, dve limunovog soka. Sve će to izbeleti kupatilsku keramiku koja će zablistati.

Pixabay

 

Soda je spas i za vašu veš mašinu koja može da strada zbog kamenca. Kako biste to sprečili u odeljak za prašak dodajte dve kašike sode što će omekašati vodu u kojoj se pere veše.

U deo predviđen za omekšivač stavite malo jabukovog sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja. Dobiće mirisnije rublje nego kada ća perete sa omekšivačem.

SODA BIKARBONA U SLUŽBI LEPOTE

Za zdravlje zuba i desni, soda bikarbona je prava blagodet. Na neki način, to je prirodna pasta za zube. Ona čisti naslage, uklanja kamenac i izbeljuje zube. Ali morate i biti oprezni. Kako je abrazivna, ne smete je upotrebljavati svakodnevno.

Od sode bikarbone možete napraviti i vodicu za ispiranje. U litar vode rastopite jednu kesicu sode bikarbone i ovim rastvorom ispirajte usta, nekoliko puta u toku dana.

I stopala vole sodu bikarbonu jer ona uklanja mrtvu, zadebljanu kožu sa stopala. Sve što treba da uradite je da u lavoru napravite toplu kupku u koju ćete dodati malo sode bikarbone. Ona ce omekšati tvrdo tkivo i omogućiti da se lakše sastruže sa kože. Slican samo manje agresivan tretman može se primeniti i na celom telu kao piling.

Pixabay

 

Nesnosni svrab zbog ujeda inesekata će takođe ukloniti soda bikarbona. Sa malo vode napravite pastu koju ćete naneti na bolno mesto. Ako se opečete I tu vam može pomoći. Stavite malo praha na vlažnu krpu I prislonite na opeklinu što će ublažiti bol.

Možda će vam dobro doći i ovaj savet. Ako pomešate sodu bikarbonu i vodu u odnosu 3:1, dobićete nežno, neparfimisano sredstvo za čišćenje lica.

 

 

Komentari (0)