Tetka Saveta

SVEŽ I MIRISAN DOM: Kako da duvanskom dimu kažete doviđenja?

Neprijatan miris cigareta i duvana često ume da bude veoma uporan i teško se uklanja sa zavesa, odeće, podnih obloga, nameštaja, pa čak i zidova. Da ne spominjemo tek žute fleke koje ostavlja na zidnim površinama. Donosimo nekoliko prirodnih načina kako da ga se rešite.

08.11.2021 14:51

SVEŽ I MIRISAN DOM: Kako da duvanskom dimu kažete doviđenja?
pexels.com

Ukoliko ste nepušači, miris cigareta koji ostane nakon što vam odu gosti vam može zasmetati, jer menja uobičajenu atmosferu vašeg doma. Srećna vam predlaže načine kako biste sprečili da duvanski dim postane stalni gost u vašem stanu. Koji god deo vašeg doma da čistite, nakon uklanjanja mirisa duvanskog dima, trebalo bi da uradite OVO:

Za početak, otvorite širom prozore, kako bi se prostorija izluftirala a svež vazduh zamenio duvanski dim. Nakon toga, poželjno je da nabavite prečišćivač vazduha i držite ga upaljenim nekoliko dana, kako bi iz prostorije izvukao ostatke dima koji se uvukao u tekstil i zidove.

 

 

Na kraju, uzmite bocu sa raspršivačem i napunite je esencijalnim uljem, limun ili lavanda će najbolje poslužiti. Našpricajte nameštaj, unutrašnjost ormana i tepihe. Ukoliko se miris i dalje oseća, možete ista esencijalna ulja sipati u difuzer ili lampu za aromaterapiju, jer bi jačina ulja trebalo da nadjača miris dima.

Pojedini delovi naših domova kao sunđer upijaju neprijatne mirise, poput onog od cigareta. Srećna vam predstavlja efikasne načine da očistite svaki od njih:

Tepih

 

 

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će neutralisati neprijatni miris i iz najdubljih delova tepiha. Pored toga, abrazivna soda bikarbona će ukloniti i fleke a starije podne obloge koje su vremenom potamnele blago će izbeleti. Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, verovatno ćete ovo morati da ponovite nekoliko puta.

Zidovi

 

 

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se rešili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova, savetuje portal minimagazin.info. Naravno, pre toga uradite test na manjem delu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima, jer nisu sve podne obloge i boje perive. Zatim, pomešajte jednake delove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osećate miris cigareta, razmislite o krečenju kao trajnijoj soluciji.

Tapacirani nameštaj

 

 

Primetićete da se sa tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata pa onda detaljno usisati. Međutim, najbolji savet bi bio da potražite pomoć profesionalnih čistača koji će posao uraditi na najbolji mogući način. Naime, oni imaju usisivače i sredstva namenjena dubinskom otklanjanju fleka i neprijatnih mirisa pa će i umeti da se najefikasnije izbore sa tim problemom.

Da l ii vi imate vaše male trikove za uklanjanje neprijatnih mirisa i upornih fleka iz doma? Pišite nam svoje savete u komentarima!

Komentari (0)