SLATKO A ZDRAVO

ZDRAVLJE U TEGLICI PUNOJ ZLATA: 10 razloga zašto je med dobar za naše zdravlje i izgled

Svi znamo da je med ukusan, da je deo skoro svih kolača koje su naše bake pravile i da je slatkiš koji nam stiže direktno iz prirode. Ali, da li ste znali da je med jedina namirnica koja ima apsolutno sve sastojke koji su jednom ljudskom biću neophodni za opstanak? Ako ovo niste znali, onda ostanite uz nas jer vam portal Srećna Republika predstavlja malo poznate činjenice o medu kao i 10 benefita njegove redovne konzumacije.

24.11.2021 11:04

ZDRAVLJE U TEGLICI PUNOJ ZLATA: 10 razloga zašto je med dobar za naše zdravlje i izgled
unsplash.com

Jeste zlato, ali nije u čvrstom stanju. Jeste sladak, ali nije šećer. Jeste tečan, ali nije voda. Radi se o medu, a upravo on je namirnica koja vredi zlata, ima dovoljno kalorija da nas zasiti, zdrava je i ima čak i dovoljno vode u sebi da ljudskom biću obezbedi opstanak u kriznim situacijama. Pored vitamina, minerala, enzima i drugih blagotvornih sastojaka koji našem telu obezbeđuju zdravlje u samo jednoj kašičici dnevno.

Med, koji nam pčele tako velikodušno poklanjaju, je namirnica stara milionima godina. Spominje se u nekim od najstarijih spisa na planeti, u Bibliji je čak i hvaljen na više mesta. Pored toga, jedna je od retkih namirnica koja se ne kvari, dok god se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. Magija u tečnom obliku, ova čarobna supstanca je hrana i lek u isto vreme. A portal Srećna Republika vam donosi 10 najvećih benefita svakodnevnog unosa meda.

 

1. Dobar je za zdravu kožu

Med sadrži antioksidanse a ima i antibakterijska i antigljivična svojstva. Pored redovne konzumacije kašičice meda dnevno, poželjno da je nanositi na kožu kako bi oba bila čistija i hidriranija. Možete ga koristiti kao kremu, tonik, piling ili sredstvo za eliminaciju akni.

Ako želite da hidrirate kožu med je idealan za to jer kupi vlagu iz vazduha i prenosi je do kože. Za masku koja će hidrirati vaš kožu i dati joj sjaj, nanesite supenu kašiku sirovog meda na čisto i suvo lice, ostavite ga da odstoji 15 minuta i isperite ga sa lica mlakom vodom.

 

 

Ako želite da koristite med kao piling, pomešajte supenu kašiku sode bikarbone sa dve supene kašike meda, nanesite na vlažno lice, protljajte i isperite. Ako imate akne, med vam može pomoći, jer ima protivupalno dejstvo. Nanesite kapi meda na kritično područje, ostavite ga da odstoji 10 minuta i nakon toga ga isperite.

2. Odličan je za mršavljenje

Kod restriktivnih dijeta koje se propisuju za mršavljenje, lekari će vam reći da šećer i slatkiše isključite iz upotrebe ali ne i med. Šećer koji se nalazi u medu je drugačijeg sastava od onog iz veštačkih zaslađivača. Med ubrzava vaš metabolizam i stimuliše mršavljenje. Za razliku od belog šećera, med sadrži vitamine, minerale, vodu, vlakna, proteine i enzime, te se njegovom konzumacijom ne unose samo prazne kalorije, već kvalitetne hranljive materije.

pexels.com

Med je dobar za gubitak kilograma

Od meda se mogu napraviti napici koji pospešuju mršavljenje. Pomešajte toplu vodu, med i limun i ukoliko ovo pijete jednom dnevno, mršavićete ali i ubrzati vaš metabolizam. Pored toga, možete da pijete i mešavinu tople vode, meda i cimeta, jer i cimet podstiče mršavljenje a u kombinaciji sa medom, imaćete sjajne rezultate. A i morate priznati da ova kombinacija mirisa i ukusa zvuči bajno.

3. Super je za smanjenje holesterola

Visok nivo holesterola je vodeći uzrok smrti u svetu i jedan od glavnih krivaca za većinu srčanih oboljenja. Postoje dve vrste holesterola, dobar i loš, a onaj loš je krivac za većinu kardiovaskularnih bolesti.

Med u sebi nema holesterola, čak naprovit, njegovi sastojci pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Svakodnevnom konzumacijom meda unosimo i značajne količine antioksidanasa koji se bore protiv lošeg holesterola, a to je savršen i pre svega prirodan način da se borimo protiv ove vrste zdravstvenih problema.

4. Ojačava naše srce

Antioksidansi iz meda ojačavaju naše srce i sprečavaju sužavanje arterija. Suženje krvnih sudova može dovesti do srčanih problema, poteškoća sa pamćenjem i glavobolja, u zavisnosti od mesta nastanka. Ako pijete čašu vode sa nekoliko kašičica meda, to možete sprečiti.

 

 

U jednoj studiji, 25 muškaraca od 18 do 70 godina starosti koji su pili veliku čašu vode sa 4 kašike meda jednom dnevno su nakon određenog vremena imali bolje nivoe antioksidanasa u krvi. A ako ste u nedoumici koji med da kupite, znajte da tamnije vrste meda sadrže više antioksidanasa.

5. Poboljšava pamćenje

Ako ste primetili da vam je teško da se koncentrišete, imate slabije pamćenje a i desi vam se da vam misli lako odlutaju, pokušajte da unosite jednu do dve kašike meda dnevno. Antioksidansi u medu smanjuju nivo stresa i utiču na to da bolje pamtimo. Takođe, kalcijum koji se nalazi u medu je odličan za naš mozak i iz meda ga je najlakše apsorbovati.

Kod starijih ljudi, konzumacija meda je preporučljiva kako bi se smanjila verovatnoća ulaska u demenciju. Ako med konzumiramo pred odlazak na spavanje, poboljšaće nam se ne samo pamćenje, već i metabolizam, koji je tokom noći usporeniji. Ako ga pak unosimo pola sata pre doručka, zaštitiće naš probavni sistem od virusa i potencijalnih stomačnih problema.

6. Kvalitetniji san

pexels.com

Med nazivaju još i "zlatnim lekom"

Šećeri u medu povećavaju nivo insulina u krvi, koji dovodi do ispuštanja serotonina, koji se onda transformiše u melatonin, a to je hormon koji je utiče na bolji kvalitet našeg sna. Ljudi koji konzumiraju samo jednu kašiku meda pred spavanje se kunu od njega, nazivaju ga „zlatnim lekom“ i ne mogu dovoljno da ga nahvale, jer su nakon meda zaspali kao bebe i spavali spokojno i kvalitetno. Probajte i vi i recite nam da li ste imali slatke snove.

7. Bolji rad želuca

Med ima antispetičko dejstvo i preporučuje se njegov unos na prazan želudac. Ovo će poslužiti kao sjajna mera prevencije i borbe protiv bolesti digestivnog trakta, a pored toga, med koiji prolazi kroz sistem organa za varenje svojim antibakterijskim dejstvom ubija bacile a može i da zaleči ranice na sluzokoži želuca.

pexels.com

Kombinacija meda i limuna rešava probleme sa varenjem

Ako znate da idete na porodičnu proslavu ili na obilan obrok gde ćete poželeti da probate sve od reda, pojedite kašiku meda pre nego što navalite na krkanluk. Med će vam pomoći pri varenju i umnjiti poteškoće i onaj osećaj da ste se prejeli. Ako šte se već najeli i osećate se kao balon, popijte čašu tople vode sa medom i limunom, umanjiće vam tegobe i pospešiti varenje.

8. Neutrališe nervozu

Med vam pomaže da se opustite kad ste napeti i oslobađa vas osećaja umora i iscrpljenosti. Glukoza iz meda pospešuje rad neurona i ključna je za njihovu efikasnost, brzo se apsorbuje u krvi, što nam onda pomaže da se opustimo i ublažava simptome psiholoških poremećaja.

9. Kombinacija meda i belog luka

U zimskim mesecima, ova kombinacija dva prirodna leka poznata po svojim antiseptičkim i blagotvornim dejstima učiniće čuda za vaš imunitet. Za njega vam je potrebno 3 do 4 glavice belog luka, čaša sirovog meda i mala tegla poklopcem koji dobro prianja.

pexels.com

Kombinacija belog luka i meda je vitaminska "bomba"

Očistite beli luk i glavice odvojite na čenove, skinite ljusku sa svakog čena ponaosob. Stavite ih u teglu i naspite med preko njih, uklonite sve mehuriće vazduha ih tegle ako ih ima.  Zatvorite teglu poklopcem i ostavite ovu mešavinu sa strane na par dana da odstoji. Nakon toga, uzimajte jednu kašiku ove mešavine dnevno, na prazan stomak i videćete kako odjednom imate više energije i pucate od zdravlja.

10. Ne preterujte sa medom

Svi recepti koje smo vam do sada predložili savetuju uzimanje jedne do dve kašike meda dnevno a za to postoji i dobar razlog. Kao i sa bilo kojom drugom namirnicom, preterivanje u konzumaciji meda može da negativne posledice. Ako unosite više od prepočene doze, to može da izazove nagli skok nivoa šećera u krvi, dovede do alregijske reakcije a na duže staze i do gojenja. Konzumirajte med umereno i odgovorno i do ovakvih problema neće doći.

Pogledajte i ovaj video za još više saveta:

Da li i vi znate još neki eliksir zdravlja koji uključuje med? Podelite to sa nama u komentarima!

Komentari (0)