BLISTAVO ČISTO!

RECITE MRLJAMA DOVIĐENJA: Kako da uklonite SVE fleke u domaćinstvu?

Svaka dama bi najviše volela da se stanovi i kuće ne prljaju dok trepnete. Nažalost, to još uvek nije naša realnost. Ako se tome doda još i neka “nezgodica” sa kafom, vinom ili voštanim bojicama, glava može da nas zaboli dok kažete “keks”. Portal Sreća Republika vam donosi magiju profesionalaca za čišćenje i predstavlja vam cake za uklanjanje skoro svih vrsta mrlja sa najizloženijih površina u domu!

04.01.2022 15:05

RECITE MRLJAMA DOVIĐENJA: Kako da uklonite SVE fleke u domaćinstvu?
Pixabay.com

Ako vam je dosta upornih fleka i života u strahu da se nešto ne isprlja, ostanite sa nama. Portal Srećna Republika vam otkriva trikove profesionalaca uz koje će vaša kuća da blista a vi da uživate živeći u njoj.

Kako ukloniti mrlje sa lavaboa u kupatilu

Keramički i porcelanski lavaboi lako privlače mrlje. Evo kako da ih uklonite. Da uklonite farbu za kosu, stavite tabletu za čišćenje proteze na tanjir i zdrobite je u fini prah. Dodajte nekoliko kapi vode dok se ne napravi pasta. Umočite suvu, čistu krpu za pranje u pastu. Nanesite je na mrlju malim kružnim pokretima. Ostavite pastu da odstoji 10 do 15 minuta. Navlažite krpu toplom vodom i oribajte područje da biste uklonili pastu i mrlju. Ponovite ako je potrebno.

Kako ukloniti kamenac i ostatke sapuna sa lavaboa

Pomešajte jednake delove praška za pecivo od vinskog kamena i sirćeta ili jednake delove praška za pecivo od vinskog kamena i hidrogena. Nanesite proizvod za čišćenje po izboru na sunđer ili krpu i istrljajte umivaonik malim kružnim pokretima. Dozvolite sredstvu da odstoji nekoliko minuta kako biste maksimizirali svoju moć čišćenja.Isperite lavabo da biste uklonili ostatke.

Kako ukloniti mrlje sa kuhinjskih površina

Laminatne ploče

Uklonite mrlje od voćnog soka pomoću paste od sode bikarbone i vode. Pošto je soda bikarbona blago abrazivna, nemojte je trljati. Umesto toga, nanesite pastu, ostavite da odstoji jedan do dva sata, a zatim je nežno obrišite. Uklonite mrlje od mastila sredstvom za uklanjanje laka za nokte. Nanesite ga belom krpom da biste izbegli prenošenje boje na radnu površinu.

Domaće sredstvo za radne površine u kuhinji od mermera ili granita

Sastojci:

  • jedna do dve kapljice od blagog deterdženta za sudove, bez citrusa
  • 2 šolje tople vode

Pomešajte deterdžent i vodu. Trljajte sunđerom po mermeru dok ne skinete svu sapunicu. Prebrišite mekom krpom i nemojte ostavljati da se samo osuši. Upozorenje: Nikada nemojte koristiti sirće, limun ili bilo koje drugo sredstvo na bazi kiselina za čišćenje mermera ili granitnih površina jer će oštetiti kamen.

Kako ukloniti razne mrlje sa tkanina

Mrlje od krvi

Da biste uklonili mrlje od krvi, utapkajte ih hidrogenom ili izbeljivačem razblaženim vodom. Da biste uklonili mrlje od kafe ili soka, operite to područje toplom vodom i sapunom. Zatim obrišite hidrogenom ili razblaženim izbeljivačem. Da biste uklonili masne mrlje, očistite ih sodom bikarbonom i vodom.

Fleke od ulja

Skidanje fleka od ulja i generalno skidanje masnih fleka uvek treba početi, tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da vam reše ovaj gorući problem:

Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom podrazumeva da fleku pospete većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Postepeno soda bikarbona će upiti masnoću, to se jasno vidi time što prah potamni. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za tu konkretnu tkaninu. Tako je upotpunjeno skidanje fleka od ulja sa odeće.

Uklanjanje masnih mrlja sa većih površina, zahteva da se ponovi postupak posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da nije upijena sva masnoća. Talk je odlična prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje ​kako skinuti fleku od ulja. Uflekano mesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji, dok talk ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odeću iščetkajte talk i fleka će nestati.

Brašno, kukuruzni skrob ili gustin takođe su superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka, koja ćete lagano iščetkati sa odeće, posle posipanja masne mrlje. Suštinski skidanje fleka od ulja ne mora da bude teško, iako možda deluju kao prava noćna mora na prvi pogled.

Deteržent za sudove razredite vodom, u odnosu 3:1 i možete mekim sunđerom naneti na fleku, dok ne zapeni. Ukoliko nije osetljiva tkanina u pitanju, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspešno ste uklonili masnoću. Operite posle ovog postupka u veš mašini, na većim temperaturama.

Skidanje fleka od vina

Skoro da nema stolnjaka koji nije bio poliven vinom ili svečane bele košulje koja nije pokapana pri zdravici. Evo kako skinuti fleku od vina brzo, bez oštećenja tkanine.

Najefikasniji način za uklanjanje fleka od crnog vina  je da po mrlji odmah polijete belo vino. Tako se fleka u potpunosti neutrališe i nestaje. Kisela voda ima isti učinak, kada se poliva po naličju tkanine i upija višak tečnosti ubrusom. U rastvorenu sodu bikarbonu možete potopiti uflekan komad odeće i ona će takođe izvući vino.Nanesite penu za brijanje preko uflekanog mesta i mlazom tople vode je sperite, problem će biti rešen.

Skidanje fleka od belog vina deluje kao manja muka ali nije zanemarljiva. Kiselom vodom tretirajte mrlju, ukoliko je upornija pospite obilno solju, na kraju, ako vam je pri ruci, možete istrljati i kriškom limuna. Kako ukloniti fleke od vina je sigurno poslednje o čemu želite da brinete kada nešto slavite, zato su ovi saveti pravi spas u zadnji čas.

Skidanje fleka od kafe

Kafa je još jedan opak protivnik kada je uklanjanje mrlja u pitanju. Šoljice kafe vrebaju na sve strane, od kancelarija do naših domova i treba znati kako odreagovati kad se desi nezgoda, pogotovu na svetlim osetljivim površinama. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od kafe  je ono koje najbrže možete da primenite. Ne trljajte proliveno mesto, da ne biste još više proširili mrlju i utrljali je dublje, tada je veoma teško skinuti je.

Efikasna sredstva za uklanjanje fleka od kafe uključuju:

  • Glicerin koji pomešate sa žumancetom i nanesete četkicom, ravnomerno po uprljanoj površini, ostavite da odstoji, pa isperete mlakom vodom;
  • Deterdžent za sudove, vodu i so rastvorite i četkajte dok fleka ne izbledi;
  • Gazirana mineralna voda je efikasna i za ovakve mrlje, ako je pospete odmah, čim se kafa prosula, jet će mehurići odstraniti nečistoću.

Skidanje fleka od nes kafe nije ništa lakše, možete upotrebiti hladno mleko koje ćete naneti i potom oprati u sapunici, dok fleka ne izbledi. Mineralna gazirana voda skida odlično, alkoholno sirće u kome uprljana odeća prenoći će takođe pomoći, soda bikarbona kad se pospe, ume da bude vrlo korisna. I vlažne maramice su sjajna prva pomoć.

Skidanje fleka od šminke na garderobi

Skidanje fleka sa odeće postaje vrlo naporno, posebno kada na omiljenoj košulji, fleke od pudera naprave ružne mrlje. Fleke od karmina po kragni su još gore, jer imaju masniju strukturu, jarke boje i sve više se razmazuju svakim dodirom. Maskare, farbe za kosu, kreme za samopotamnjivanje su prava noćna mora, pa evo kako skinuti fleke sa odeće nastale ovim sredstvima.

Skidanje fleka od karmina

Za skidanje fleka od karmina koristite najbolje sredstvo za skidanje fleka ovog tipa, lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite potom u vodi i stavite na pranje. Ovo se pokazalo uspešnim za skidanje fleka, a fleka od karmina je jedna od gorih. One se često dešavaju pri presvlačenju, probanju garderobe po buticima, a neretko tek kad ste već kupili majicu, vidite da je već uflekana. Ovaj postupak će trajno ukloniti problem.

Skidanje fleka od pudera

Skidanje fleka od pudera zahteva da reagujete odmah, kako skidanje fleka ne bi bilo preterano zahtevno i komplikovano. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera bilo da je tečan, u prahu ili kameni, je pena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, nežno utrljajte mekim sunđerom i isperite. Na isti način utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Postoji još rešenja kako ukloniti fleke od pudera. Možete koristiti i samo deterdžent za sudove, šampon, sredstva za skidanje šminke, ali uvek prvo pročitajte uputstvo o pranju, na etiketi odeće, u slučaju da se radi o osetljivim tkaninama i onim koje se peru isključivo na hemijskom čišćenju.

Skidanje fleka sa tepiha

Tepisi su najizloženiji flekama, i koliko god se trudili, uvek se desi da se prevrne šoljica kafe po čupavcu u dnevnom boravku ili deca proliju voćni sok, po novom vunenom tepihu u spavaćoj sobi. Skidanje fleka sa tepiha nije uvek težak zadatak, jer uz par domaćih proizvoda iz kuhinje i pregršt saveta, možete spasiti skoro svaku prostirku.

Kako skinuti fleke sa tepiha zavisi najviše od vrste tepiha o kome je reč, ali pre nego pristupite detaljnom čišćenju, pogledajte etiketu na tepihu i poštujte preporuke proizvođača. Tepih se uvek prvo očisti od krupnih nečistoća i viška tečnosti upije čistom belom krpom ili papirnim ubrusima.

Ako je u pitanju vuneni tepih, veoma efikasna sredstva za skidanje fleka su soda bikarbona i sirće. Tepih prvo prebrišite rastvorenim sirćetom, potom pospite sodom bikarbonom i sačekajte da upije mrlju. Masne mrlje možete čim nastanu, posuti izdašno talkom, gustinom ili brašnom, ostaviti da upije, iščetkati i usisati na kraju.

Deterdžent za sudove, domaći sapun takođe možete upotrebiti tako što ćete ih utrljati mekim sunđerom na fleku, praveći sapunicu. Fleke od flomastera i hemijskih olovaka skidaju se odlično alkoholom, a ako mislite da vam skidanje žvake s tepiha već zvuči komplikovano i uzaludno, razuverićemo vas. Bitno je delovati odmah, da se što manje vlakana zalepi, ali najčešći slučaj je upravo suprotan, kada se dobar deo žvake sasvim ulepio.

Ukoliko je već stvrdnuta, pokušajte da tupim nožem odstranite što više, do samog tepiha i pazite da ga pri tom ne oštetite. Potom stavite kocku leda na ostatak žvake koji se lepi i sačekajte da se i on stvrdne, pa lagano izgrebite ili prosto skinite prstima. Postupak ponavljajte dok žvaka ne prestane da se lepi i potpuno zamrzavanjem izađe iz tepiha.

Još efikasniji način za ​skidanje fleka od žvakaće gume je da koristite peglu na paru. Preko zalepljenog mesta stavite voštani ili papir za pečenje i pređite peglom na najmanjoj jačini, preko ulepljenog mesta. Žvaka će se zalepiti za papir. Ovako ste se brzo rešili problema, a skidanje fleka od žvake je čak postalo jednostavno!

Skidanje fleka od blata sa tepiha

Jedna od najčešćih fleka na tepihu: blato koje se unese na cipelama posle kiše, kada se utrči nakon šetnje parkom, prljavština koju ljubimci ostave gde god prođu. Ne samo što ih ima svuda, lako se raznose, nego nisu nimalo bezazlene, pogotovu na osetljivim vunenim tepisima.

Skidanje fleka sa tepiha treba da sačeka, da se blato osuši. Potom ga četkom sastružite i temeljno usisajte. Ovo nije najidealnije rešenje za skidanje fleka od blata, jer postoji opasnost da se nečistoća razgazi u međuvremenu i uđe skroz u dubinu tkanja, ulepi vlakna. Četkanje može da uništi teksturu tepiha.

Jednostavno univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla

Možete čak i sami napraviti univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla, od ovih lako dostupnih kućnih potrepština:

  • 1 šoljica deterdženta za sudove
  • 1 šoljica alkoholnog sirćeta
  • 1 šoljica gazirane vode
  • bočica s raspršivačem
  • četka i peškir

Postupak skidanja fleka ovim sredstvom:

Površinu koju tretirate dobro usisajte, očistite. Sve sastojke promućkajte u bočici i izdašno poprskajte po mrljama. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, pa lagano četkom istrljajte. Vlažnim peškirom potom prebrišite, da biste uklonili nečistoće koje su izbile, i po potrebi ponovite postupak. Suvim čistim peškirom utapkajte, uklonite što više vlage i ostavite da se osuši.

Skidanje fleka sa zidova

Priprema

Sklonite sve slike i druga umetnička dela sa zidva, nameštaj pomerite na sredinu i napravite sebi dovoljno mesta za rad. Obrišite prašinu sa zidova i lajsni. Jednostavan način da to uradite jeste da stavite peškir na metlu i obrišete zidove od poda do plafona. Ako su vam lajsne zaista prljave, pričvrstite sundjer na štap, dodajte neko sredstvo za čišćenje i operite ih. Zaštitite parket najlonom.

Uklanjanje voštanih bojica sa zidova

Za ovo će vam biti potrebni tup nož, deterdžent srednje jačine, voda , meka krpa i suv peškir. Koristite tup nož da bi ste uklonili višak voštanih bojica sa zidova. Napravite blagi rastvor deterdženta i vode i trljajte dok ne nestanu svi tragovi bojica. Peškirom osušite zid.

Uklanjanje markera i mastila

Ako je marker periv, biće dovoljna vlažna maramica ili mokar ubrus, da ga ukloni. Ako to ne uspe, biće potrebno sledeće: deterdžent, sprej za kosu, deblji papirni ubrus ili peškir i pasta za zube. Pokušajte prvo s klasičnim ribanjem rastvorom deterdženta i vode.

Ako to ne uspe poprskajte mrlju sprejom za kosu. Zatim nežno trljajte vlažno mesto papirnim ubrusom. Ponovite taj postupak ako vam se čini da deluje. Trudite se da ne trljate zid suviše jako da ne biste upropastili boju. Ako fleka ostane, premažite je pastom za zube. Sačekajte 10 minuta pre nego što je obrišete ubrusom.

Uklanjanje fleka od kafe, vina i ostalih vrsta pića

Većina fleka od pića se lako skida, posebno ako se odmah očisti. Ako to i ne uradite, zbog slabe apsorpcije zidova, velika je verovatnoća da ćete uspeti da ih očistite pridržavajući se sledećih saveta.

Pripremite deterdžent srednje jačine, toplu vodu, kofu , meku ili blago upijajuću krpu, suv peškir. Napunite kofu toplom vodom. Sipajte taman toliko deterdženta da dobijete balončiće od sapunice. Nakvasite krpu i počnite da trljate fleke. Ispirajte krpu i ponovite postupak više puta za tvrdokorne mrlje.

Pranje celog zida

Napunite kofu tople vode i umešajte deterdžent. Zidove perite od poda do plafona. Najbolje je da se popnete na merdevine. Ponavljajte ovaj postupak  povremeno menjajući rastvor u kofi dok sve ne operete .

Saveti za efikasniji rad:

  • Koristite gumene rukavice da zaštitite ruke.
  • Da biste sprečili da vam voda curi niz ruke, napravite rupe kod palčeva starih sokni i navucite ih na ruke.
  • Nemojte koristiti obojene sundjere ili krpe da ne biste rizikovali da boja predje na zidove.
  • Kada perete veliki komad zida, počnite od vrha i radite s jedne strane na drugu stranu dok se pomerate niz zid.
  • Provetrite dobro prostoriju posle ribanja, posebno ako ste osetljivi na hemikalije.
  • Nikada ne natapajte zid previše vlažnom krpom. Ostatak vlage teško je ukloniti sa zida, a i skuplja prljavštinu i grinje

Uklanjanje fleka sa nameštaja

Kod troseda i mebl-štofa svetle boje vremenom se na mestima sedenja ili ležanja stvaraju tamne fleke. Za njihovo čišćenje biće vam potrebna soda bikarbona, voda i boca sa raspršivačem.

Prvi način

5 kašika sode bikarbone pomešajte sa pola litra tople vode, dobro promućkajte da se soda rastopi i sipajte tečnost u raspršivač. Ovu tečnost poprskajte na problematična mesta na nameštaju ili na celu površinu.

Drugi način

U bocu sa raspršivačem sipajte toplu vodu poprskajte nameštaj pa odozgo pospite sodom bikarbonom. Ovaj način je malo praktičniji, jer kod prvog načina može doći do zapušavanja prskalice.

Kako očistiti nameštaj od mebl-štofa uz pomoć sode bikarbone

Poprskajte nameštaj i ostavite da stoji bar 2-3 sata, odnosno da se potpuno osuši. Nemojte da kvasite previše. Kada se osuši, uzmite usisivač i sve lepo usisajte. Istu proceduru možete iskoristiti i za fleke na tepihu.

Komentari (0)