BRZO I PRAKTIČNO

KUĆU SREDI I VREME UŠTEDI: 12 caka kako da efikasnije sredite svoj dom

Da li ste znali da u proseku provedemo 18 sati nedeljno u čišćenju i održavanju životnog prostora? To zaista jeste veliki utrošak vremena, ako se okrenete oko sebe, sigurno ćete primetiti neki ćošak gde se opet nakupila prašina ili ćete naći mrvice po stanu koje kao da se nekom magijom pojavljuju iz vazduha. A tek što se očistili stan! Postoje načini da budete delotvorniji i da se ubrzate prilikom čišćenja a portal Srećna Republika vam otkriva male tajne efikasnih domaćica.

24.11.2021 19:29

KUĆU SREDI I VREME UŠTEDI: 12 caka kako da efikasnije sredite svoj dom
pexels.com

Ako imate osećaj da se kuća zaprlja dok trepnete a tek ste je očistili, znajte da niste usamljeni. Većina ljudi provodi sate i sate nedeljno u održavanju doma i taj zadatak nam često izgleda kao začarani krug iz koga vam nema izlaza. Ipak, nije tako, nazire se svetlo na kraju tunela i to u vidu 12 trikova za brže čišćenje koje ćemo vam upravo predstaviti.

1. Čistite celu kuću a ne sobu po sobu

Ako se odlučite za jedan posao, usisavanje ili brisanje prašine, efikasnije je da taj posao obavite u svim prostorijama stana, nego da čistite jednu po jednu sobu kompletno. Na ovaj način ćete izbeći ponovno usisavanje ili brisanje prašine u trenutku kada ste konačno završili sa čišćenjem cele kuće, kao i osećaj da je to što radite uzalud, jer morate sve opet i iznova.

2. Držite sve proizvode za čišćenje na okupu

Kupite plastičnu kutiju i u nju poređajte sve vaše potrepštine za čišćenje, sprejeve, sunđere, krpe i četke. Na ovaj način ćete tačno znati gde vam šta stoji i nećete morati da preturate po fiokama ili da tražite sredstvo za parket od sobe do sobe. Poštedećete svoje živce a uštedeti na vremenu. Ako ste ikada obratili pažnju na kolica za održavanje soba u hotelima, znaćete da profesionalci koriste upravo ovaj trik kako bi sebi kupili više vremena, jer pred njima je stotine soba koje moraju da blistaju!

3. Raspremanje pa čišćenje

Da biste obrisali prašinu sa stola, morate prvo da rasklonite novine, daljinske upravljače i papire koji se na njemu nalaze, zar ne? Ako imate decu ili ljubimce, da biste uopšte mogli da hodate po podu, da ne spominjemo usisavanje, morate prvo da uklonite more igračaka koje su razbacane svuda okolo.

pexels.com

Devojka sa rukavicama za čišćenje

Kako biste brže i efikasnije mogli da se bacite na spremanje stana, izdvojite 15 minuta na kraju svakog dana i rasklonite sav nered po kući, pobacajte ono što nije neophodno, sve stvari stavite na mesto a igračke pokupite i odložite u kutiju koja je za to namenjena. Mogu vam čak i deca pomoći u tome. Kada to uradite, sledećeg dana ćete imati belo platno kako biste započeli čišćenje. Ili, ne baš tako belo, ako je napadalo dosta prašine.

4. Šta je starije – usisavanje ili brisanje prašine?

Usisavanje podiže prašinu, tako da vam se više isplati da prvo usisate a tek onda brišete prašinu u stanu. Pre nego što krenete u brisanje prašine, isključite ventilator ili klima uređaj, kako je oni ne bi raznosili svuda po kući. Brišite prašinu sa površine nameštaja, polica i sa gornje i sa done strane, rukohvata, ramova za slike, monitora i televizora. Kako biste uklonili prašinu sa teško dostupnih područja, koristite „praška“ sa teleskopskom drškom ili pak vežite krpu od mikrofibera na džoger ili metlu i olakšajte sebi život. I obavezno promenite posteljinu pre nego što krenete sa usisavanjem.

pexels.com

Devojka menja posteljinu

5. Besprekorne staklene površine

pexels.com

Devojka briše ogledalo

Znamo da nas sve izluđuje kada na prozorskom staklu ili na ogledalu ugledamo tragove čišćenja. Kakvu god krpu da koristimo oni su uvek tu a ogledalo izgleda kao da ste ga godinama zaobilazili. Staklene površine čistite prvo vlažnom krpom od mikrofibera a onda ih prebrišite suvom krpom. Na taj način one će blistati i biti savršene.

6. Čišćenje nije isto što i dezinfekcija

Kako bi vaša porodica izbegla bliske susrete sa neželjenim bacilima, prvo prebrišite sve poršine po kući koje se često dodiruju a onda ih dezinfikujte. Pritom, mislimo da kuhinjske površine, kućne uređaje, belu tehniku, kuhinjske elemente i posebno kvake, prekidače za svetlo, daljinske upravljače i mobilne telefone.

Na ovaj način ćete sprečiti nakupljanje i prenos bacila sa površina na prste i lice vaših ukućana. Budući da neke od ovih površina dolaze u dodir sa našom hranom, dobar je predlog i korišćenje neotrovnog sredstva za dezinfekciju koje se lako pravi od četvrtine ili čak i pola šolje belog alkoholnog ili jabukovog sirćeta i pune šolje vode. Ovo sredstvo je takođe idealno za brisanje frižidera.

7. Posvetite vreme sudoperi, kadi i wc šolji

Naprskajte sredstvo za čišćenje prvo u kuhinjsku sudoperu a zatim  na lavabo, u kadu ili tuš kabinu i u wc šolju. Neka odstoji par minuta, kako bi sredstvo moglo da deluje i otopi masnoću i prljavštinu sa ovih površina. Onda počnite sa ribanjem sudopere, a kada ste već u blizini, očistite i mirkotalasnu.

Otpušite odvod sudopere ako vidite da voda sporije otiče i to tako što ćete prvo sipati sodu bikarbonu u njega a onda sirće. Mešavina će da peni i da otpuši cevi a kada pena splasne samo isperite odvod vrelom vodom koja će otopiti i sprati masnoću.

Onda pređite u kupatilo. Ako želite da brže i lakše očistite labavo i kadu, prvo zapušite odvod, sipajte malo vruće vode i deterdžent za sudove i oribajte celu kadu, dno tuš kabine ili labavo. Onda ispustite vodu i isperite. Prebrišite sve ravne površine u kupatilu i na kraju oribajte wc šolju da blista.

8. Prvo metla onda džoger

pexels.com

Metla i đubrovnik

Kada čistite pod u kuhinji ili kupatilu, prvo ga pometite pa onda obrišite džogerom. Kada to radite, krenite od najudaljenijeg ćoška i idite polako ka vratima, kako ne biste zaprljali ono što ste prethodno počistili ili saterali sebe u ćošak. Svaki put kada završite sa čišćenjem jedne prostorije, dobro bi bilo da isperete i iscedite džoger.

pexels.com

Devojka briše pod

9. Ne zadržavajte se previše dok usisavate

Nemojte se zamarati činjenicom da niste stigli da usisate baš svaki ćošak i milimetar tepiha, potrudite se da završite što više ali se ne opterećujte detaljima. Usisajte sve površine prekrivene tepihom. Neki kućni poslovi ne moraju da se rade baš svake nedelje, kao što je poliranje kožnog nameštaja, pranje prozora ili pak pranje tepih staza i kupatilskih prostirki. Prosudite samo koliko im treba da se zaprljaju i odredite na osnovu toga koliko često ih treba čistiti.

10. Pravilan redosled pranja sudova

pexels.com

Muškarac pere sudove

Kako biste manje vremena proveli za sudoperom a više u vašoj udobnoj fotelji, poslušajte naš savet i perite prvo čaše i escajg, jer se na njima nakuplja manje masti. Zatim perite tanjire i na kraju ribajte tiganje, šerpe, lonce, plehove i tepsije. Na ovaj način ćete uštedeti vreme, tečnost za sudove, vodu ali i poštedeti vaše ruke.

11.  Čistite ono čime čistite

pexels.com

Devojka posmatra krpu

Ne zaboravite da će vaš dom biti čist samo ako ga održavate alatkama i uređajima koji neće da seju prljavštinu svuda okolo. Stoga se potrudite da i njih perete i oržavate. Neka vam sunđeri i krpe budu čiste, skinite dlake i prašinu sa metle, redovno menjajte sunđere na džogeru i praznite rezervoar usisivača. Kad vidite da vaš praško seje prašinu okolo umesto da je kupi, možda je vreme da ga zamenite za malo novije izdanje.

12. Neka čišćenje bude aktivnost za celu porodicu

Veoma je lako biti preopterećen kada sa poslovi čišćenja svale samo na jednu osobu. Pored balansiranja privatnog života, posla, dece, računa i svih stavki na dnevom redu, čišćenje u solo izvedbi ume da bude zadatak koji je ne samo naporan već i čini se beskonačan. Da biste to rešili, uposlite celu porodicu, zadajte svakome zadatak i zabavite se dok čistite. Ugovorite i isplanirajte vreme koje ćete posvetiti održavanju doma i ne odlažite to, jer u tom slučaju rizikujete da vam se nakupi još više posla i da na kraju čistite duže nego što je potrebno.

Pozabavite se i nekim sitnim popravkama koje već neko vreme odlažete, kao što je ona iritantna slavina koja kaplje ili pak ona sijalica u špajzu koja je pregorela ko zna kad. Učinite čišćenje zabavnim, tako što ćete pustiti muziku ukućanima ili napraviti plej listu omiljenih pesama i čistiti sve dok se i poslednja pesma ne završi. Motivišite sebe da završite čišćenje što pre kako biste imali više slobodnog vremena za odmor i porodične aktivnosti i trudite se da uživate i u čišćenju i u vašoj čistoj kući.

Podelite sa nama vaše trikove u komentarima!

 

Komentari (0)