Tetka Saveta

Jednu GREŠKU mnogi prave prilikom pripreme hrane: Evo koliko je ULJA potrebno za prženje

Upravo zbog toga vam jelo ispadne loše.

Slika Autora
byAna Đelić

09.09.2025 16:50

Jednu GREŠKU mnogi prave prilikom pripreme hrane: Evo koliko je ULJA potrebno za prženje
Anton27/Shutterstock

Kada jelo izgleda savršeno, a ukus izostane, često krivimo začine ili recept. Međutim, istina je mnogo jednostavnija - sve kreće od ulja i načina na koji ga koristite. Sitne greške u rukovanju uljem mogu potpuno promeniti ukus, miris i teksturu hrane.

Većina ljudi napravi istu grešku - stavi tiganj na najjaču vatru, odmah sipa ulje i čeka da zamiriše i počne da dimi. U tom trenutku ulje je već izgubilo sve ono što jelu daje šmek - aromu, teksturu, pa čak i nutritivne vrednosti. Umesto da bude saveznik ukusa, ulje postaje neprijatelj koji ostavlja samo osećaj masnoće.

Ulje se zapravo zagreva postepeno, jer ako je previše vrelo, hrana se u njemu zatvara poput oklopa, umesto da se otvori i pusti sve svoje sokove. Jednostavan trik može pomoći da proverite temperaturu. Ubacite mali komadić luka ili hleba u ulje. Ako lagano počne da cvrči, a da se dim ne pojavi - pogodili ste pravi trenutak. Ako odmah plane, znači da ste ga pregrejali, a tada će i jelo izgubiti svoje slojeve ukusa i postati prazno.

 

 

Druga česta greška je dodavanje previše ulja. Mnogi misle da će jelo biti sočnije i ukusnije ako ga zaliju, ali u praksi se dešava suprotno - hrana upija masnoću, postaje teška i gubi svežinu. Višak ulja guši sastojke i pretvara obrok u nešto jednolično i teško za stomak. Kašika ili dve su obično sasvim dovoljne čak i za veće porcije, a ako kasnije procenite da nedostaje, uvek možete dodati još malo. Kada pak preterate povratka nema.

Isto važi i za prženje jaja ili palačinki, ako stavite previše ulja, ukus se potpuno promeni, a tekstura postane "gumena". Kod mesa i povrća, višak ulja čini da sve pliva u masnoći, umesto da se lepo zapeče i dobije hrskavu koricu. Kod paste, najčešća greška je preliti testeninu uljem nakon kuvanja. Tako se sos ne hvata za nju, a jelo ostaje "golo" i bezukusno.

 

 

Zanimljivo je i to da ulje ne mora uvek ići na početku. U nekim jelima, poput dinstanih jela ili soseva, možete prvo pustiti luk da pusti sok, a zatim dodati ulje. Na taj način dobijate prirodnu bazu, a ulje se ponaša kao pojačivač ukusa, a ne kao dominantni sloj. U salatama, opet, važi drugo pravilo - ulje se dodaje poslednje, i to malo po malo, da bi se ukusi ravnomerno povezali.

Ulje je poput tihog saveznika u kuhinji. Ako ga forsirate, povući će se i pokvariti jelo. Ako mu date vremena da se zagreje polako i uklopi u ritam kuvanja, svako jelo imaće onu toplinu i dubinu koju pamtite iz mamine kuhinje. Pravilno korišćenje ulja ne znači samo bolji ukus, već i zdravije obroke, jer kada ga ne pregrevate i ne preterujete količinom, čuvaćete i hranljive materije i svoj stomak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)