Odrasli

DA LI JE SVINJSKA MAST ZDRAVA? Svetu preti novi talas nestašice suncokretovog ulja, a ono iz palme se smatra opasnim, šta nam je alternativa?

Postoje brojna ulja koja mogu biti zamena za suncokretovo ulje, ali treba voditi računa kako se upotrebljavaju da bi se sačuvale nutritivne osobine i benefiti po zdravlje

11.10.2022 14:27

DA LI JE SVINJSKA MAST ZDRAVA? Svetu preti novi talas nestašice suncokretovog ulja, a ono iz palme se smatra opasnim, šta nam je alternativa?
Foto: Shutterstock

Biljna ulja imaju veoma važnu ulogu u ljudskoj ishrani i ubrajaju se u zdrave masti koje daju neophodnu energiju organizmu. Najviše se koristi suncokretovo ulje koje se zbog visoke tačke dimljenja najčešće koristi za prženje i pripremu hrane. Međutim, zbog krize u Ukrajini svetu preti novi talas nestašice popularno nazvanog zejtin. Da stvar bude teža, palmino ulje, koje se najčešće koristilo kao alternativa za zejtin, nije dobro za čestu upotrebu, a pojedinci ga čak smatraju kancerogenim. Stručnjaci ističu da je to tako samo ukoliko se koristi u većim količinama.  

Kako je za Srećnu republiku objasnila nutricionista Jovana Srejić, postoje zdrave alternative suncokretovom ulju koje mogu da se koriste za pripremu hrane.

Privatna arhiva

Nutricionista Jovana Srejić 

Šta kaže nutricionista?

Prema rečima Srejićeve, najzdravije je maslinovo ulje, ali je ono dosta skuplje u odnosu na suncokretovo. Najčešće se koristi za salate jer se veruje da na njemu nije dobro pripremati hranu. Ipak, naša poznata nutricionistkinja razbija zabludu i kaže da maslinovo ulje može da se koristi za pripremu hrane i dinstanje uz poštovanje određenih pravila.

- Maslinovo ulje može da se zagreva najviše do 200 stepeni, pa treba izbegavati naviku da se ulje sipa u tiganj i čeka da se zagreje. Na taj način dolazi do njegove razgradnje i upropaste se svi njegovi benefiti. Umesto toga, zagrejte tiganj i kad je vreo sipajte malo ulja, pa odmah stavite namirnice koje želite da ispečete ili dinstate na nižoj temperaturi. Izbegavajte bilo kakvo prženje u dubokom ulju koje i inače nije zdravo - naglasila je ona.

Kako je objasnila, pored maslinovog ulja, za pripremu hrane i termičku obradu može da se koristi kukuruzno i ulje od koštica grožđa, koja nisu toliko osetljiva.

- Ulje mora da ima uravnotežen balans između omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Mi najčešće u ogromnim količinama konzumiramo omega 6, dok omega 3 masne kiseline gotovo da i ne unosimo u organizam, što nije dobro za zdravlje. Najbolje je kombinovati više vrsta ulja kako bismo postigli potrebni balans, a naš organizam bio jak i zdrav - dodala je nutricionistkinja. 

Na pitanje da li umesto sunckretovog ulja možemo da koristimo svinjsku mast, Jovana je naglasila da sve zavisi od kakve životinje je mast dobijena. Naime, razni pesticidi, hormoni i antibiotici koji se unose u organizam životinje, talože se u masnom tkivu pa kasnije i mi to u najvećoj meri unosimo u telo.

- Domaća mast od svinje koja je prirodno gajena na selu, šetala po dvorištu i hranila se ostacima hrane ili mast od mangulice, jeste potpuno u redu. Ipak, ne treba priprema hrane u potpunosti da bude zasnovana isključivo na svinjskoj masti. Kombinacija je i ovde poželjna, pa deo obrika pripremajte na domaćoj masti, a ostala ulja koristite za salate i prelive - rekla je naša nutricionistkinja. 

Pixabay

Maslinovo ulje može da se zagreva, ali treba poštovati pravila prilikom pripreme hrane

Alternative zejtinu

1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se dobija od ploda masline i već hiljadama godina se koristi u ishrani. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i upale u organizmu te pomaže izgradnju ćelijske membrane u telu. Ima specifičan miris i ukus, pa je najbolje koristiti ga u "presnom" stanju, a prilikom zagrevanja ne dozvoliti da se pregreje jer dolazi do njegove razgradnje.

2. Kukuruzno ulje
Nastaje ekstrakovanjem ulja i kukuruznih klica. Ima prijatan miris i blag ukus, visoku tačku dimljenja poput zejtina, pa može da se koristi za pripremu hrane i prženje. Sadrži i omega 6 i u manjoj meri omega 3 masne kiseline, bogato je vitaminom E, pa štiti ćelije od slobodnih radikala. Mana mu je što je izuzetno kalirično. Samo jedna kašika kukuruznog ulja sadrži skoro 125 kalorija pa ga treba koristiti u minimalnim količinama. 

3. Ulje od koštica grožđa
Dobija se ceđenjem semenki koštica grožđa pri čemu treba voditi računa da li se koristio postupak hladnog ceđenja ili industrijski proces, pri čemu se ulje zagreva do izuzetno visokih temperatura i koriste razne hemikalije, pre svega rastvarač heksan, koji može biti toksičan. Hladno ceđeno i nerafinisano ulje od semenki grožđa pogodno je za prženja u dubokom ulju zato što ima visoku tačku dimljenja, odnosno razgradnje. Ima specifičan ukus grožđa što može uticati na ukus pripremljene hrane.  

4. Uljana repica
Ulje od uljane repice je treće u svetu po upotrebi odmah, posle suncekretovog i palminog. Dobija se ceđenjem semenki uljane repice. Ima blag i neutralan miris i ukus, a preporučuje se prilikom pripreme kolača i peciva. Bogato je vitaminom E i umanjuje nivo holesterola. Najbolje od svega je što prilikom njegovog dobijanja ne mora da prođe ni kroz jednu industirjsku fazu već se dobija hladnim, mehaničkim presovanjem semena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U.S. Soy (@u.s.soy)

5. Sojino ulje
Oko ovog ulja već duže vreme vladaju podeljena mišljenja. S jedne strane smatra se za zdravu alternativu suncekretovom ulju i da može da se koristi i za prženje i za pečenje. Ima specifičan miris i ukus, daje punoću ukusa i finu teksturu pripremljenoj hrani. S druge strane, novija naučna istraživanja su pokazala da je sojino ulje bogato zasićenim mastima koje nisu baš dobre za naše zdravlje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)