Čarobna vlakna

NE BACAJTE LEK! Ruski narodni recepti od kukuruzne svile

Svila koja obavija klip kukuruza njegov je najlekovitiji deo i vekovima se koristi u ruskoj narodnoj medicini.

04.11.2021 10:08

NE BACAJTE LEK! Ruski narodni recepti od kukuruzne svile
pexels.com

Meka vlakna sadrže vitamine K, P, C i B grupe, minerale, alkaloide, tanine, flavonoide, saponine i eterična ulja. Zbog antiseptičkih i diuretičkih svojstava kukuruzna svila je odličan lek protiv infekcija koje pogađaju urinarni trakt. Osim toga, poznato je njeno lekovito dejstvo na jetru, žučnu kesu i kardiovaskularni sistem. Osobe koje imaju problema s krvnim sudovima treba da koriste kukuruznu svilu kao prirodno preventivno sredstvo protiv ateroskleroze.

Vlakna od svile na nervni sistem deluju poput sedativa, a od davnina se koriste za poboljšanje kvaliteta sna i umirenje. Čaj od kukuruzne svile poboljšava rad mozga i memoriju.

Podjednako su dobra i za lečenje dijabetesa tipa dva i insulinske rezistencije jer regulišu nivo šećera u krvi i sprečavaju njegove nagle skokove. Kukuruzna svila pomoći će ženama s bolnim i nepravilnim menstruacijama, a tokom trudnoće korisna je i za buduću majku i njenu bebu. Iako je višestruko lekovita, upotreba kukuruzne svile kontraindikovana je u periodu laktacije, kod osoba s trombozom vena, anoreksijom i bulimijom, kao i niskim nivoom kalijuma i magnezijuma u krvi.

Prirodni lek za smirenje

Prelijte 10 grama kukuruzne svile sa 200 mililitara ključale vode. Kada se ohladi, dodajte dve kašičice meda i promešajte. Uzimajte po dve kašike leka pre svakog obroka. Za trudnice ovaj lek može biti odlično rešenje jer sprečava toksikozu, normalizuje mokrenje i smiruje nervozu, a sadrži i mnogo hranljivih materija koje su neophodne za razvoj ploda.

Čaj za jaku kosu

Pomešajte u jednakim razmerama sušenu kukuruznu svilu i koprivu tako da dobijete pola šolje mešavine. Prelijte biljke litrom ključale vode. Nakon 20 minuta procedite i upotrebite čaj za ispiranje kose nakon pranja. Ako redovno budete ponavljali postupak, kosi ćete vratiti sjaj i svilenkast izgled, a dugoročno ćete primetiti da je kosa jača i otpornija na oštećenja.

Tinktura za bolju potenciju

Prelijte 250 grama kukuruzne svile sa 250 mililitara 70-procentnog alkohola. Ostavite da odstoji u frižideru dve nedelje, a zatim procedite. Uzimajte 30 kapi tinkture pre doručka u trajanju od dve nedelje. Nakon kratke pauze možete ponoviti lečenje.

Eliksir za brži metabolizam

Pomešajte po kašiku kukuruzne svile, cveta kamilice i kašičicu mlevenog svežeg korena đumbira, pa mešavinu prelijte sa 150 mililitara čistog alkohola. Ostavite u zatvorenoj posudi 20 dana na toplom i suvom mestu, a zatim procedite kroz fino sito. Uzimajte po pola kašičice eliksira pre svakog obroka u trajanju od tri nedelje, a zatim napravite pauzu od 10 dana. Nakon toga ponovite postupak. Ovaj eliksir pomaže u smanjenju apetita, ubrzava metabolizam i uklanja višak vode iz organizma.

Čaj za izbacivanje viška tečnosti

Po kašiku kukuruzne svile, peteljki trešanja i sušenog peršuna prelijte s tri čaše ključale vode i ostavite da odstoji 40 minuta. Procedite i uzimajte po dve kašike tri puta dnevno. Ovaj narodni lek možete da uzimate u slučaju otoka i pojačanog zadržavanja tečnosti.

Komentari (0)