Tetka Saveta

KUPUS SALATA VAM NEMA SVAKI PUT ISTI UKUS: Stručnjak otkriva da je to zato što nije svejedno da li prvo sipate sirće ili ulje (VIDEO)

Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, ističe da je pravi redosled ključ dobrog ukusa.

Slika Autora
byAna Đelić

02.08.2025 09:40

KUPUS SALATA VAM NEMA SVAKI PUT ISTI UKUS: Stručnjak otkriva da je to zato što nije svejedno da li prvo sipate sirće ili ulje (VIDEO)
Shutterstock/Rimma Bondarenko, Instagram/ Слика на профилу корисника nesa_travka_ nesa_travka_ и vireonagency

Mnogi kupus salatu pripremaju rutinski, ne razmišljajući previše o redosledu sastojaka. Međutim, prema savetu popularnog travara i poznavaoca zdrave ishrane Nebojše Stamenovića, poznatijeg kao Neša Travka, upravo taj redosled može potpuno da promeni ukus i nutritivnu vrednost ovog jednostavnog jela.

- Prvo ide ulje, naravno, jer će ono da "zatvori" kupus na mestima gde je seckan, da ne odu vitamini. Da smo prvo stavili sirće, to onda ne bi valjalo - objasnio je Stamenović.

Ova često zanemarena sitnica, tvrdi Neša Travka, ključna je za očuvanje hranljivih sastojaka kupusa, koji je inače bogat vitaminom C i brojnim antioksidansima. Ako se sirće stavi pre ulja, može doći do oksidacije, pa salata ne samo da gubi na ukusu, već i na kvalitetu.

Neša je podelio i svoj recept za savršenu kupus salatu, koju, kako kaže, uvek začini sa dozom ljubavi i pažnje. 

Sastojci koje koristi su sledeći:

  • seckani kupus
  • žuti šećer
  • so
  • kurkuma
  • biber
  • senf
  • slačica
  • maslinovo ulje (prvo!)
  • sirće (na kraju)

Priprema:

Nakon što se svi sastojci dodaju, važno je, naglašava, da se salata dobro izgnječi rukom, kako bi kupus pustio sokove i svi ukusi se sjedinili.

Ovaj savet Neše Travke mogao bi zauvek da promeni način na koji pripremate jednu od omiljenih salata na srpskoj trpezi i učini je zdravijom i ukusnijom.


Šta vi prvo stavljate u salatu?

BONUS VIDEO:

Komentari (0)