Mnogi kupus salatu pripremaju rutinski, ne razmišljajući previše o redosledu sastojaka. Međutim, prema savetu popularnog travara i poznavaoca zdrave ishrane Nebojše Stamenovića, poznatijeg kao Neša Travka, upravo taj redosled može potpuno da promeni ukus i nutritivnu vrednost ovog jednostavnog jela.
- Prvo ide ulje, naravno, jer će ono da "zatvori" kupus na mestima gde je seckan, da ne odu vitamini. Da smo prvo stavili sirće, to onda ne bi valjalo - objasnio je Stamenović.
Ova često zanemarena sitnica, tvrdi Neša Travka, ključna je za očuvanje hranljivih sastojaka kupusa, koji je inače bogat vitaminom C i brojnim antioksidansima. Ako se sirće stavi pre ulja, može doći do oksidacije, pa salata ne samo da gubi na ukusu, već i na kvalitetu.
Neša je podelio i svoj recept za savršenu kupus salatu, koju, kako kaže, uvek začini sa dozom ljubavi i pažnje.
Sastojci koje koristi su sledeći:
- seckani kupus
- žuti šećer
- so
- kurkuma
- biber
- senf
- slačica
- maslinovo ulje (prvo!)
- sirće (na kraju)
Priprema:
Nakon što se svi sastojci dodaju, važno je, naglašava, da se salata dobro izgnječi rukom, kako bi kupus pustio sokove i svi ukusi se sjedinili.
Ovaj savet Neše Travke mogao bi zauvek da promeni način na koji pripremate jednu od omiljenih salata na srpskoj trpezi i učini je zdravijom i ukusnijom.
Šta vi prvo stavljate u salatu?
Komentari (0)