Tokom letnjih dana osvežavajuće voće poput lubenice i dinje često je neizostavni deo ishrane. Međutim, iako obe voćke deluju lagano i zdravo, nutricionisti upozoravaju da njihova istovremena konzumacija može izazvati neželjene reakcije u organizmu, naročito kod osoba sa osetljivim sistemom za varenje.
Zašto kombinacija može biti problematična
Lubenica je bogata magnezijumom, kalijumom, vitaminima A i C, dok dinja sadrži više natrijuma, sumpora, vitamina E i folne kiseline. Kada se ove nutritivno različite voćke kombinuju, telo ne uspeva da optimalno apsorbuje sve njihove sastojke, što može dovesti do probavnih smetnji, piše Krstarica.
Pored toga, vrste šećera i vlakana koje se nalaze u dinji i lubenici vare se različitom brzinom, što u crevima može izazvati fermentaciju. Rezultat su česti simptomi poput nadutosti, gasova i bola u stomaku.
Ko treba da bude posebno oprezan
Osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva, kao i svi sa osetljivim stomakom, trebalo bi da izbegavaju kombinovanje dinje i lubenice u istom obroku. Čak i kod potpuno zdravih osoba, ova kombinacija može povremeno izazvati nelagodu.
Kako bezbedno uživati u letnjem voću
Ako nemate digestivne tegobe, dinju i lubenicu možete jesti tokom istog dana, ali uz razmak od najmanje sat vremena. Tako ćete svom telu dati vremena da svari jednu voćku pre nego što unesete drugu. U slučaju čestih problema, najbolje je posavetovati se sa nutricionistom ili lekarom koji će pomoći da prilagodite ishranu svom organizmu.
Shutterstock/BBA Photography
Uživajte u letu, ali služite se voćem pametno, jer i ono najzdravije može postati problem ako se konzumira nepromišljeno.
Komentari (0)