Lubenica, koja nas nepogrešivo podseća na savršenstvo leta, u punom je zamahu od sredine juna do kraja avgusta. Uostalom, šta ima bolje od sveže ohlađene sočne lubenice? Međutim, često zaboravljamo koliko je važno pravilno čuvanje lubenice.
Kulinarski stručnjak Kristina Orso, savetuje da se cela lubenica čuva na sobnoj temperaturi, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Zanimljivo je da, kada se pravilno skladišti, cela lubenica može ostati sveža i do dva nedelje!
Takođe, važno je napomenuti da lubenicu ne treba čuvati pored drugog voća, jer etilenski gas koji ispuštaju jabuke, avokado i banane, može da ubrza kvarenje lubenice.
Idealno mesto za čuvanje lubenice
Najbolje mesto za čuvanje lubenice je u zadnjem delu kuhinjskog pulta ili ispod police, gde je tamnije, daleko od direktnog svetla i toplote.

Africa Studio/Shutterstock
Kristina napominje da lubenice dobro podnose društvo ananasa, koji ispušta vrlo malo etilenskog gasa, kao i citrusa poput limuna, limete i grejpfruta. Čak se i bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina može smatrati dobrim susedima za lubenice.
Kako se pravilno čuvaju isečene kriške lubenice
Kada je reč o isečenim delovima lubenice, važno je da se čuvaju u zatvorenoj posudi kako bi se održala optimalna svežina. Zbog visokog sadržaja prirodnog šećera i vlage, isečena lubenica je podložnija rastu bakterija. Kristina preporučuje da se izloženi deo čvrsto umota plastičnom folijom, a zatim da se stavi u plitku hermetički zatvorenu posudu.
Shuterstock
Za manje komade lubenice - oni se mogu staviti direktno u posudu, uz dodatak papirnog ubrusa ili tanjira, što pomaže da se upije višak vlage i spreči stvaranje buđi.
Međutim, iako hlađenje može da pomogne, Orso savetuje da ne čuvate isečenu lubenicu duže od jednog ili dva dana u frižideru, jer hladnoća može da smanji slatkoću voća, piše Mirror.
Komentari (0)