Iako deluju mnogo čvršće i otpornije, paprike se neverovatno brzo osuše i smežuraju, i tada vam jedino presotaje da ih bacite. Ali, srećom, postoji super jednostavan način da sačuvate njihovu svežinu čak do 14 dana.
Naime, razlog za brzo propadanje paprika je činjenica da su pune vode, pa svaka promena temperature i vlage ubrzava kvarenje. Dobra vest je da postoji jednostavan trik kojim paprike u frižideru mogu ostati sveže, sočne i hrskave.
Gde treba da držite cele paprike
Najbolje mesto za paprike u frižideru je fioka za povrće, i to prednji deo gde je protok vazduha stabilan. Pre nego što ih odložite, paprike ne treba prati - samo ih stavite u čistu kesu koja se može zatvoriti, lagano istisnite višak vazduha i ubacite suvu papirnu maramicu koja će upiti vlagu.
Shutterstock/8th.creator
Ako se papir ovlaži, zamenite ga novim. Važno je i da paprike budu odvojene od voća koje oslobađa etilen (poput jabuka, banana ili paradajza), jer taj gas ubrzava njihovo omekšavanje i kvarenje.
Kako se čuvaju sečene paprike
Ako ste paprike već isekli, najbolje ih je staviti u hermetički zatvorenu posudu obloženu suvim ubrusom. Posudu smestite u prednji deo frižidera, gde je temperatura ujednačena.
Ovako čuvane paprike ostaće hrskave tri do pet dana, dok će cele trajati i do dve nedelje.
Svi volimo da ih jedemo, ali kada se radi o pečenju paprika, tu već počinje oklevanje, naročito kada pomislimo na umazane ruke i paprike koje "ne žele" lako da se ogule. Ali, ne očajavajte, jedan lagani trik rešava sve vaše probleme.
Nazile Keskin/Shutterstock
Ako ste barem jednom ljuštili paprike zna da taj deo posla može da bude naporan i dug.
Srećom, postoji jednostavan metod koji će vam olakšati i ubrzati ceo taj proces, a i sačuvati prste od toplote.
Para koja se zadržava unutra omekša kožicu, pa će se ona odvojiti gotovo sama. Posle desetak minuta, samo izvadite paprike i ljuska spada bez ikakvog truda.
Komentari (0)