MALI KUĆNI TRIKOVI!

DA KUĆA BLISTA U SUSRET PRAZNICIMA: Kako do besprekornog doma uz kesicu čaja i penu za brijanje?

Svaka žena zna da se u Novu godinu ne ulazi sa prašinom na policama i prljavim podovima. Upravo zato vam portal Srećna Republika donosi cake kako da sredite kuću lako i ostatak vremena provedete uživajući u praznicima!

22.12.2021 08:20

DA KUĆA BLISTA U SUSRET PRAZNICIMA: Kako do besprekornog doma uz kesicu čaja i penu za brijanje?
pexels.com

Pred nama je doba slavlja i odmora, ali pre nego što možemo da se opustimo, zavalimo u fotelje i uživamo u slobodnom vremenu i kuvanom vinu, pred nama je dugačak spisak zadataka koje valja obaviti pre nego što nam Nova godina pokuca na vrata. Da bismo praznike dočekali u čistom i mirišljavom domu, sa trpezom punom slasnih đakonija, čeka nas dosta posla. A retko kome se ova poslednja rečenica mili.

pexels.com

Tata i sin čiste

Ali bez brige, portal Srećna Republika je tu za vas i donosimo vam sve prečice koje će vas maskimalno poštedeti muka prilikom čišćenja i omogućiti vam da dom blista u rekordnom roku. Na vama je da ostatak vremena iskoristite mudro i pozabavite se pošteno zasluženim odmorom. A za ove trikove niko ne mora da zna, oni ostaju naša mala tajna. Stoga, psssst, načuljite uši i slušajte pažljivo, rećićemo vam ovo samo jednom.

NAPRAVITE PRAZNIČNU KOPRPU ZA PAPIR

Podelite svim ukućanima po ukrasnu korpu ili kutiju za papir. Poštedeće vas gomilanja folije ili hartije ispod jelke ali i slučajnog gubitka poklona među zgužvanim ukrasnim papirom. Praznična korpa ili kutija je odličan način da smanjite količinu smeća. Jednostavno umotajte praznu, otvorenu kartonsku kutiju u ukrasni papir i zamolite svakoga da stavi svoj iskorišćeni omot sa poklona u nju kada završi sa otvaranjem svojih darova. Zatim te kutije možete izneti direktno napolje i time izbeći zatrpavanje kuće ukrasnim papirom koji biste inače sakupljali po svim ćoškovima doma.

NEKA VAM VEKNA HLEBA UVEK BUDE PRI RUCI

Imate goste i nekome od njih je slučajno ispala iz ruke časa koja se razbila po podu. Može delovati malo nametljivo ako se odlučite da iz ostave izvučete usisivač kako biste pokupili srču. A opet, ne želite nezgode baš sada kada ste se opustili i razgalili. Ako vam se ovo desi, uzmite parče hleba da počistite. Ti komadići stakla će se zalepiti za njega, a taj hleb zatim možete baciti u kantu. Takođe je dobro imati pri ruci solidne zalihe kuhinjskog ubrusa, za slučaj da se nešto prospe. A to će se sasvim sigurno desiti kada imate decu ili ljubimce.

OPROSTITE SE OD VODENIH MRLJA

Mnogi od nas vole da koriste posebne čaše i pribor za jelo tokom prazničnih ručkova, te stoga svakako ne želite da budu prekriveni mrljama od vode. Najbolji način da ih pravilno očistite je da ih naparite rastvorom tople vode i belog alkoholnog sirćeta. I ne brinite, vaš escajg se neće osećati na sirće jer taj miris vrlo brzo nestaje. Obrišite ih i ispolirajte pomoću kuhinjske krpe i spremni ste da postavite sto – vaše specijalno posuđe i pribor za jelo biće blistavi i divni!

U ČAJU JE ČAROLIJA

Ako pravite gozbu za praznike, već znate da će se prljavi lonci i tiganji nagomilati u sudoperi dok kažete keks. Budimo iskreni, da li postoji iko ko želi da provede ceo dan ribajući ih? Naravno da ne! Svoje prljavo kuhinjsko posuđe napunite toplom vodom i stavite u svaku posudu po vrećicu čaja. Videćete uskoro zašto je on sjajan. Naime, čaj sadrži tanine koji se koriste kao sredstva za čišćenje već stotinama godina. Oni razgrađuju mast i prljavštinu, koja će posle toga samo isplivati na površinu. Sve što tada treba da uradite je da isperite posuđe. Za to vam nisu potrebne silne hemikalije, pa će vam i ruke biti zahvalne.

NEPRIJATNI MIRISI NESTAJU

Praznici znače i da će se sve žive vrste mirisa izmešati u vašem frižideru, od svih tih silnih omiljenih porodičnih jela. Sve što treba da uradite je da ubacite malo sode bikarbone u malu činiju ili, još bolje, u šoljicu za kafu, i ostavite je u nekom ćošku frižidera. Mlevena kafa ili ovsene pahuljice su podjednako efikasni, te će i oni apsorbovati sve te gadne mirise. Kad smo već kod ovoga, savetujemo vam da ostatke kore od pomorandže ili limuna stavite je u kantu za smeće i na taj način da prikrijete bilo koju vrstu neprijatnih mirisa koji iz nje dopiru.

KORISTITE PENU ZA BRIJANJE NA FLEKAMA OD PROSUTOG PIĆA ILI HRANE

Pena za brijanje je jedno od najboljih sredstava za čišćenje tepiha koje ćete naći i za ovu svrhu će poslužiti čak i ona najjeftinija, jer će vam pomoći da sasvim lepo očistite tepih ako ste prosuli malo sosa ili vina. Ako nemate penu za brijanje pri ruci, pomešajte malo tečnosti za pranje posuđa sa sirćetom i hladnom vodom, nikako vrelom , jer će ona ostaviti mrlju, i obrišite sve to belom krpom, jer ćete na njoj najlakše videti da li ste uspeli da uklonite fleku sa tepiha.

IZVADITE DASKU ZA PEGLANJE

Svi mi uđemo u gužvu oko praznika i desi nam se da zaboravimo da upakujemo pokoji poklon. Ako vas bole leđa, izvadite dasku za peglanje i postavite je na vašoj savršenoj visini kako biste sebi olakšali pakovanje poklona u poslednjem trenutku. Izbegavajte predugo sedenje na podu. Za slučaj da treba da naoštrite par kućnih makaza, samo njima isecite komad aluminijumske folije i biće oštre kao da su ganc nove, savetuje britanski San

OSVEŽITE VAZDUH U KUHINJI

Dešava se svima, čak i najveštijim kuvaricama, ali zagoreli obrok zaista ne mora da bude velika drama. Oslobodite se neprijatnog mirisa dima u kuhinji tako što ćete u tiganj sipati malo belog alkoholnog sirćeta i staviti ga na ringlu na tihu vatru. Pustite sirće da ispari u vazduh i brzo će vam neutralisati dim.

PROBLEMI SA LJUŠTENJEM

Male kuhinjske nezgode su neizbežne. Ako se posečete dok ljuštite povrće i ostane van krvava mrlja na kecelji, evo kako da je očistite. Prvo sanirajte ranu a onda uzmite malo soli i limunovog soka. Koristite ta dva sastojka kao piling i utrljajte ih u mrlju, a zatim ostavite da se osuši pola sata. Nakon toga, isperite to hladnom vodom i potom stavite kecelju u mašinu za pranje veša, kako biste je oprali u sledećoj turi.

OČISTITE RERNU KO OD ŠALE

Rerne u našim domovima rade prekovremeno tokom praznika, posebno kada se sprema velika gozba za celu porodicu. Kada se uveče ohladi, očistite je tako što ćete unutra posuti malo sode bikarbone, a zatim sve to poprskati sprejom od belog alkoholnog sirćeta. Zatvorite vrata rerne i ostavite da to odstoji preko noći. Zahvaljivaćete sebi i nama ujutru, kada ćete svu to otopljenu prljavštinu s lakoćom obrisati.

BONUS SAVET

Spisak malih kućnih saveznika:

  • Soda bikarbona
  • Belo alkoholno sirće
  • Tečnost za pranje posuđa
  • Pena za brijanje
  • Vekna hleba
  • Limun

Komentari (0)