Jako je korisno znati nekoliko trikova koji vašu hranu mogu u tren oka da pretvore od obične u izvrsnu. Mi vam donosimo jednostavne cake i magične namirnice koje će vaša jela pretvoriti u gurmanluke za koje će mnogi misliti da dolaze pravo iz restorana.
Proprženi đumbir je nešto najbolje na svetu
Proprženi đumbir i mladi luk sa mesom, posebno piletinom. Dodajte malo ili malo više soja sosa na kraju kuvanja i dobićete fantastičan ukus i divnu braon boju. Ovaj postupak je takođe veoma dobar za drugo prženo povrće.
Riblji ili Vusteršir sos
Ako dodate malo ribljeg ili Vusteršir sosa u hranu, to joj može promeniti ukus u potpunosti. Možete ih koristiti bukvalno u svemu što kuvate i potrebno vam je samo nekoliko kašika.
Ubacite pastu od inćuna u svoj sledeći obrok
Samo malo paste od inćuna vam daje isti onaj umami ukus kao soja sos ali bez razređivanja ili previše soli, savetuje portal crafty.diply.com.
Ljutika je ono što restoranskoj hrani daje taj karakterističan ukus
Ljutika izgleda kao mali luk, ali ima dvostruko više arome i ukusa. Dok amateri seckaju luk na kockice, iskusni kuvari će uvek pre posegnuti za ljutikom u kuhinji.
Dodajte soja sos za malo dodatnog ukusa
Soja sos se u sve meša. Ako pravite sos za špagete, dodajte soja sos. Ukoliko pravite čili kon karne, i u njega možete dodati soja sos. Možete da ga sipati i u rižoto od pečuraka i to će mu dodati novu dubinu ukusa.
Maslac skoro sve čini boljim
Malo otopljenog putera uvek doprinese celokupnom doživljaju ukusa. Svako vaše jelo može da podigne na potpuno novi nivo izvrsnosti.
Pileća mast
Skladištite mast i kožicu u tegli i napravite supu od kostiju. Kada budete imali dovoljno masti, pretvorite je u ulje i koristite je da dodate taj divni ukus piletine u svako jelo.
Koristite majonez umesto putera za tost sa sirom
Može zvuči čudno, ali korišćenjem majoneza na spoljnoj strani hleba umesto putera postići ćete mnogo hrskaviji efekat.
Ne potcenjujte moć cimeta
Cimet se može dodati i u jela sa mesom, poput čorbi. Samo mrvicu, u svakom slučaju nedovoljno da hrana poprimi ukus cimeta. Valja dodati i malo muskatnog oraščića. Dodaće neverovatnu dubinu ukusa a ljudi se obično iznenade kada čuju kako ste to postigli.
Samo kašičica šećera
Sledeći put kada budete pravili domaći marinara sos, pokušajte da u mešavinu dodate samo kašičicu belog kristal šećera. Zaista će pomoći da se naglasi i istakne ukus.
Pojačajte ljutinu sa samo prstohvatom kajenske paprike
Prstohvat kajenske paprike je odličan za bilo koje slano kremasto jelo, kao što su krompir u ljusci, fetučini pasta i mnoga druga. To će im dati potpuno novu dubinu ukusa.
Uvek stavljajte čokoladu u čili sos
Ako pravite toplu čokoladu, stavite nekoliko ljuspica ljute začinske paprike, i to će dodatno istaći njen ukus. Isto važi i za sva jela koja sadrže čili sos, malo crne čokolade će istaći ljutinu i pikantnost ovog preliva.
Pirinčano sirće
U sva jela koja zahtevaju soja sos valja staviti malo pirinčanog sirćeta. Ljudi koji često kuvaju znaju da kiselost divno istakne ukus, posebno ako želite da unapredite jela sa pirinčem.
Javorov sirup ide u skoro sve
Sledeći put kada budete želeli da bacite piletinu na roštilj, pokušajte da dodate javorov sirup u glazuru. Spoj slatkog sirupa i slane piletine će biti pravi melem za vaša nepca.
Majonez će vaš hleb sa belim lukom potpuno transformisati
Ako želite da napravite zaista dobar hleb sa belim lukom, umešajte malo majoneza sa puterom. Pomoćiće mu da ne zagori baš toliko brzo i još će mu dodati i divan ukus. To isto možete da uradite i kod toplih sendviča sa sirom, kao što smo već napomenuli.
Komentari (0)