Nađite drugo mesto

AKO SU VAM DRAGE: 7 stvari koje ne bi trebalo čuvati na tavanu

Tavan je idealno mesto za odlaganje stvari koje nam nisu često potrebne, ali imajte na umu da on nije pogodan za čuvanje određenih predmeta.

20.01.2022 17:00

AKO SU VAM DRAGE:  7 stvari koje ne bi trebalo čuvati na tavanu
pexels.com

Naime, neke stvari mogu da se oštete ili sasvim unište, zavisno od toga o koliko dobro izolovanom prostoru se radi.

Džojs Frenč, stručnjak za čišćenje iz SAD, navela je 7 stvari koje nikada ne bi trebalo da čuvate na tavanu.

Elektronika

- Među najčešćim predmetima koji se nađu na tavanu je elektronika, od starih kasetofona do starinskih radija. Međutim, stara elektronika se može pregrejati na tavanu, ako je napolju vruće. Sklopovi mogu eksplodirati i zauvek ih uništiti - objasnila je Frenč.

- Da se to ne bi dogodilo, najbolje je da držite takve stvari u hladnijem okruženju - dodala je.

 

 

Važni dokumenti

Potkrovlje je najgori izbor za čuvanje bitnih dokumenata, jer je često previše vlažno.

- Osetljivi predmeti jednostavno ne podnose temperaturne fluktuacije. Važni dokumenti počeće da blede, mogu navući vlagu, zaprljati se prašinom i propadati kako vreme odmiče. Pametnije ih je držati u fioci negde u prizemlju kuće - pojasnila je.

Hrana i vino

Osim što hrana i vino ne vole temperaturne oscilacije, od hladnih zimi do pakleno toplih leta, tu se mogu naći miševi i pacovi koji će jedva dočekati slastan zalogaj. 

- Hrana se može pokvariti kao i skupa vina. Umesto na tavan, kvarljive proizvode i vino čuvajte na hladnom i suvom mestu da bi bili sigurni za konzumaciju nakon dugotrajnog stajanja - savetovala je.

pexels.com

Tavan nije mesto za odlaganje hrane

Boje

Ni boje na bazi ulja nije mudro držati na tavanu, posebno leti kad su temperature visoke. 

- Lako su zapaljive, pa ih treba držati na mestu s kontrolisanom temperaturom. Osim toga, dramatične temperaturne fluktuacije znaju da razgrade lateks boju zbog čega postaje neupotrebljiva - kaže Džojs Frenč.

Drveni nameštaj

- Takve stvari ne stavljajte na mesta poput tavana, posebno kad se radi o starim, vrednim komadima nameštaja. Drvo je dragocen materijal, a vlaga ga može saviti, od vrućine će popucati, a vlaga i plesan će ga skroz uništiti – napomenula je.

Praznična dekoracija

Razmislite dobro da li ćete dekoraciju smestiti na tavan do sledećeg Božića. 

- Osetljive tkanine, predmeti koji su obojeni i posebni plastični ukrasi mogu se iskriviti na vrućini, a i podložni su oštećenjima u vlažnom okruženju. Umesto toga, ukrase stavite u veliku plastičnu kutiju i čuvajte u hladnijem okruženju, kao što je garaža - pojasnila je Frenč.

pexels.com

Neki ukrasi ne podnose dobro visoke temperature na tavanu

Kartonske kutije

Kartonske kutije se često nađu na tavanima, ali valja imati na umu da privlače štetočine poput miševa i buba koje u njima vide zgodnu lokaciju za boravak i razmnožavanje.

- Takođe, kartonske kutije imaju tendenciju da navuku vlagu u sebe i da se raspadnu tokom vremena, a to nije dobro za dragocene predmete koji se nalaze u njima - pojasnila je, piše  The Sun, a prenosi 24sata.hr.

 

 

Komentari (0)