Sve je moguće!

SAVETI ZA SREĆU: Jednostavne metode da pobedite strah!

"Strah me paralisao!", "Od šoka nisam znala šta da kažem, ni da se pomerim". Koliko puta ste dožoveli da zbog straha ne odreagujete kako treba? Da se to nikada više ne bi ponovilo, evo šta da radite...

bySrecna republika

20.10.2021 13:52

SAVETI ZA SREĆU: Jednostavne metode da pobedite strah!
Pixabay.com
Naime, ako ste plašljiva osoba, jedna od onih koje zadrhte čim pomisle na zmiju ili se plaše vožnje liftom, ne brinite. Sasvim je normalno da svaka osoba ponekad iskusiti neki iracionalni strah.

Ipak, kada ti strahovi počnu značajno da utiču na naš život, potrebno je da ih se rešimo.

Na primer, ako razmišljate o tome da odbijete odličan posao jer se kancelarija gde bi radili nalazi na vrhu zgrade, krenite u akciju. Možda izgleda prirodno da se skrivate od onoga što nas plaši, ali takav pristup dosta često samo produžuje teskobu, tvrde stručnjaci, piše alternativa.hr.

Najbolji način za borbu protiv fobija je da se suočite s njima korak po korak, u procesu koji se naziva desenzitivizacija, odnosno smanjivanje osetljivosti. Izlaganje onome čega se plašite je najbolji način da se rešite straha koji vam zagorčava život.

Da bi se oslobodili straha mogu da pomognu ove strategije:

Potpuno se suočite sa vašim strahom

Nije potrebno da se odjednom suočite s onim što vas najviše plaši. Ako se bojite paukova, možete najpre da gledate slike tih životinja u knjigama, pa televizijske dokumentarce, zatim da posetite njihove terarijume u zoološkom vrtu, a tek na kraju da držite živog pauka na ruci. Znamo da zvuči strašno, ali za svoje dobro to morate da uradite.

Pronađite izvor svog straha

Šta vas tačno plaši? Na primer, da li se bojite oluje ili vas pak plaši zvuk grmljavine? Neko se boji moguće poplave ili jezivo zacrnjenog neba. Ako niste sigurni šta vas tačno plaši, u mašti promenite situaciju tako da bude manje strašna.

 

 

Imajte plan za borbu protiv straha

Važno je da imate plan za smirenje usred napadaja straha. Može pomoći zamišljanje da se nalazite u smirenijoj, prijatnoj okolini, baš kao i malo pozitivnog mišljenja. Recite sami sebi "Mogu da se izvučem. Moje telo misli da sam u opasnosti, ali nisam".

 

 

Popričajte sa stručnjakom

Alp ne možete sami da se izborite sa svojim strahom, terapeut s iskustvom lečenja fobija bi mogao da vam pomogne da olakšate svoju teskobu. Ponekad je za to dovoljno tek nekoliko seansi.

 

 

Komentari (0)