Zdravo piće

DA LI TREBA PITI VODU SA LIMUNOM PRE SPAVANJA: Šta kaže nauka?

Ispijanje čaše vode sa limunovim sokom pre spavanja može biti dobro, ali isto tako može da poremeti san

12.01.2022 14:00

DA LI TREBA PITI VODU SA LIMUNOM PRE SPAVANJA: Šta kaže nauka?
Pixabay

U potrazi za savetima koji mogu da nam donesu zdravlje, sjajnu kožu i fantastičnu figuru, svuda se provlači priča o svakodnevnom ispijanju vode sa limunom. O tome se govori kao o moćnom eliksiru koji poboljšava varenje, imuni sistem, detoksira telo i time čini kožu lepšom.

Uglavnom se savetuje da se voda obogaćena limunovi sokom pije ujutru, ali je portal Well Good odlučio da od naučnika sazna da li bi bilo efekta ako bi se takva voda pila uveče, pre spavanja ili u bilo koje doba dana. Odgovor su potražili od dijetetičarke Megen Ervajn.

Pixabay

Popularne tvrdnje o magičnom svojstvu vode sa limunom nisu naučno potvrđene

 

I izgleda da su magična svojstva limuna i vode malo precenjena:

-Suprotno popularnom verovanju, mnoge tvrdnje o prednostima pijenja vode sa limunom nisu potkrepljene naukom, kaže Megen Ervajn.

Naravno, to ne znači da nema koristi od ove kiselkaste vode. Limun je dobar izvor vitamina C. Odraslima je dovoljna dnevna doza od 75-90 mg.

-Vitamin C je snažan antioksidans i podržava imuni sistem. On igra važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka, starosne degeneraciji makule i progresije katarakte. Nezaobilazan je u lečenju obične prehlade, objašnjava Ervajn.

Mnoge prednosti vode sa limunom potiču od osnovnog faktora hidratacije, koji možete postići sa ili bez komponente citrusa. Biti hidriran je važan deo održavanja opšteg zdravlja i dugovečnosti. Drugačije rečeno, to će učiniti i obična voda, bez ikakvih dodataka.

-Povećana potrošnja vode može pomoći jetri i bubrezima u uklanjanju toksina preko urina. Našim telima nisu potrebni fensi mehanizmi za detoksikaciju – samo ih treba podržati zdravim svakodnevnim navikama koje podstiču optimalnu funkciju. Hidratacija, iako možda nije najsjajniji alat za zdravlje, jedna je od najboljih stvari koje možemo učiniti za zdravlje.

Pixabay

Najvažnije je da se u organizam unosi dovoljno vode kako bi se telo hidriralo

 

Ideja da se voda sa limunom pije pre spavanja ima svojih prednosti ali mana.

-Dodavanje vode sa limunom u bilo koje doba dana je jednostavan način da se poveća unos vode i vitamina C, ali je sve individualno. Topla voda sa limunom pre spavanja ima opuštajući efekat što može biti od pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju sna. Oni koji mogu da se zadovolje vodom sa limunom kao večerom, to može biti zdrava alternativa alkoholnim pićima i grickalicama u kasnim noćnim satima.

-Sa druge strane, ispijanje tečnosti neposredno pre spavanja može da poremeti san tako što će vas buditi puna bešika i moraćete da idete do toaleta, kaže Megen Ervajn i dodaje da se ispijanje vode sa limunom pre spavanja nikako ne preporučuje onima koji pate od gorušice i imaju problema sa želudačnom kiselinom.

 

Komentari (0)