Živeli!

MALO KO MOŽE DA IZDRŽI OVAJ IZAZOV: Bezalkoholni januar je svima neverovatno potreban!

Ukoliko prestanete da pijete alkohol za svega četiri nedelje bićete zdraviji!

05.01.2022 23:16

MALO KO MOŽE DA IZDRŽI OVAJ IZAZOV: Bezalkoholni januar je svima neverovatno potreban!
pexels.com

Nova godina, Božić, srpska Nova godina, Sveti Jovan, pa Sveti Sava, januar je mesec pun praznika, što sa sobom povlači puno hrane i još više alkohola. Iz tog razloga na internetu je sve popularniji izazov bezalkoholni januar koji podrazumeva da se u toku ovog meseca konzumiraju samo bezalkoholna pića. 

U toku mesec dana svašta može da se promeni u vašem organizmu, zbog čega vaše telo postaje zdravije. Portal Srećna republika prenosi vam šta će se desiti ukoliko rešite da mesec dana ne konzumirate alkohol, a ukoliko donesete takvu odluku videćete gotovo neverovatne rezultate.

Prva nedelja

Nakon nedelju dana bez kapi alkohola bolje ćete spavati. Razlog leži u tome što alkohol znatno smanjuje broj rem faza koje vaš organizam dostiže u toku noći. Dakle, kada pijete u toku noći obično prođete jednu ili dve REM faze, dok kada ne konzumirate alkoholna pića možete istu fazu proći i do 7 puta. REM faze su najbitnije da biste se zaista naspavali i probudili se odmorni. Ukoliko primetite da ste hronično neispavani, a konzumirate jedno piće gotovo svakog dana, probajte da prestanete, vaše telo će vam biti zahvalno, a vi ćete biti odmorniji. 

Takođe, već u prvoj nedelji osećaćete se mnogo manje dehidrirano. Gotovo da nema osobe koja ne zna kako je odvratan osećaj kada se probudite nakon noći prepune pića. Usta su vam suva, a vi se osećate kao da je neko iz vas isisao svu tečnost. Kada odustanete od alkohola, vaše telo će da povrati hidriranost i koža će vam biti mekša i sjajnija.

Druga nedelja

Svi znamo za pivski stomak i ubeđeni smo da on nastaje nakon godina i godina redovne konzumacije alkohola. Međutim, ukoliko se odlučite da prestanete da pijete, već u drugoj nedelji primetiće te da dolazi do neverovatnog gubitka kilograma. Razlog za to je, osim što alkohol sam po sebi sadrži dosta kalorija, činjenica da nakon pića naš organizam često traži jaku i masnu hranu ne bi li se oporavilo. Tada jedemo mnogo više nego što je našem telu potrebno i ne jedemo zdravu hranu, već brzu hranu koja bi mogla da nas dovede do viška kilograma. Ukoliko izbacite alkohol izbacićete i hranu koja je naporna organizmu. 

Osim toga, nakon što se napijemo često osećamo mučninu i napade zbog stomačne kiseline, to će se dešavati mnogo manje već od druge nedelje bez alkohola. 

Treća nedelja

U trećoj nedelji smanjuje se krvni pritisak. Čini se kao gotovo bespotrebnim da pričamo o tome zašto je to zdravo i dobro za vaše telo, ali evo nekoliko objašnjena. Kada se samnji krvni pritisak manje su šanse za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, vaše srce će uspešnije pumpati krv kroz celo vaše telo i osećaćete da imate više energije, a samnjiće se i šanse da obolite od drugog tipa dijabetesa.

Četvrta nedelja

Već smo pomenuli da koža bolje izgleda kada smanjite količinu alkohola koju pijete. Kada dođete do četvrte nedelje vaša koža će izgledati kao kada ste bili jako mladi, a razlog za to je bolja hidriranost, smanjen unos masnoća i više sna. Kada iz vašeg tela izađu svi toksini vaša koža će zasijati nekim novim sjajem, biće neverovatno mekana i neće imati nikakvu nepravilnost. 

Opšte je poznato da kada pijemo opada kvalitet rada jetre, a nakon četiri nedelje bez alkohola vaša jetra biće vam veoma zahvalna. Da bi vam to i dokazala počeće da radi neverovatno dobro i vaše telo će biti mnogo zdravije.

Komentari (0)