Zbog mirisa koji emituje naše telo pošto pojedemo beli luk, mnogi od nas ga potpuno izbegavaju, dok većina neće da ga jede u određenim situacijama, ali pokazalo se da postoji jednostavan način da se ukloni zadah od belog luka.
U pitanju je čaša mleka koju treba poiti, tvrde američki naučnici. Oni su radili istraživanje koje je pokazalo da sirov i kuvan beli luk uz korišćenje mlečnih proizvoda oslobađa manje sumpornih jedinjenja zbog kojih ima specifičan miris i ukus.
Alil metil sulfid, sumporno jedinjenje koje belom luku daje lekovita svojstva i karakteristični miris, se ne razlaže prilikom varenja. Sa druge strane, ono se izlučuje iz tela preko pljuvačke i znoja, pa se miris ne može ukloniti ni najupornijim pranjem zuba.
Beli luk, često nazivan i najjačim prirodnim antibiotikom, sadrži obilje vitamina i minerala i zato je veoma koristan po zdravlje, ali njegova loša strana je što se neprijatan miris zadržava na telu više časova, čak i dana nakon korišćenja.
Istraživači su za časopis Food Science objasnili da se dah može osvežiti pomoću vode i masnoća koje deluju na na sluzokožu usta. Ipak, najbolje je zalogaj belog luka zaliti mlekom.
Studija je pokazala da je i masnoća mleka od velikog značaja, pa tako ako je mleko masnije to je jači efekat.
Za uklanjanje zadaha od belog luka mogu da pomognu i namirnice popout pečuraka, bosilaka, peršuna, nane i cimeta. Naravno, velika pomoć su i žvakaće gume.
Komentari (0)