Sjajne vesti

GENIJALNO! Jednostavan trik da uklonite zadah od belog luka

Poznato je da je beli luk zdrav, ali i koliko je neprijatan miris koji ostavlja za sobom, pa je dobro da znamo kako da uklonimo zadah posle konzumiranja ove namirnice.

08.12.2021 11:25

GENIJALNO! Jednostavan trik da uklonite zadah od belog luka
pexels.com

Zbog mirisa koji emituje naše telo pošto pojedemo beli luk, mnogi od nas ga potpuno izbegavaju, dok većina neće da ga jede u određenim situacijama, ali pokazalo se da postoji jednostavan način da se ukloni zadah od belog luka.

U  pitanju je čaša mleka koju treba poiti, tvrde američki naučnici. Oni su radili istraživanje koje je pokazalo da sirov i kuvan beli luk uz korišćenje mlečnih proizvoda oslobađa manje sumpornih jedinjenja zbog kojih ima specifičan miris i ukus.

Alil metil sulfid, sumporno jedinjenje koje belom luku daje lekovita svojstva i karakteristični miris, se ne razlaže prilikom varenja. Sa druge strane, ono se  izlučuje iz tela preko pljuvačke i znoja, pa se miris ne može ukloniti ni najupornijim pranjem zuba.

Beli luk, često nazivan i najjačim prirodnim antibiotikom, sadrži obilje vitamina i minerala i zato je veoma koristan po zdravlje, ali njegova loša strana je što se neprijatan miris zadržava na telu više časova, čak i dana nakon korišćenja.

 

 

Istraživači su za časopis Food Science objasnili da se dah može osvežiti pomoću vode i masnoća koje deluju na na sluzokožu usta. Ipak, najbolje je zalogaj belog luka zaliti mlekom.

Studija je pokazala da je i masnoća mleka od velikog značaja, pa tako ako je mleko masnije to je jači efekat.

Za uklanjanje zadaha od belog luka mogu da pomognu i namirnice popout pečuraka, bosilaka, peršuna, nane i cimeta. Naravno, velika pomoć su i žvakaće gume.

Komentari (0)