Problem u trudnoći

RH NEGATIVNE MAME: Ovo je potencijalno veliki problem u trudnoći!

Malo ko zna da je rh faktor vrlo bitan u trudnoći, a evo i zašto!

13.11.2021 01:33

RH NEGATIVNE MAME: Ovo je potencijalno veliki problem u trudnoći!
pexels.com

Trudnoća je divna stvar kojoj se mnoge žene raduju, ali su, sasvim prirodno, zabrinute zbog mogućih komplikacija. Jedna od potencijalno velikih komplikacija koja izaziva strah kod mnogih mama koje su rh negativan faktor jeste da će beba biti rh pozitivna i mada danas postoje rešenja za ovaj potencijalni problem, strah je sasvim opravdan.

Rh pozitivan faktor ima antitela, dok negativan nema, u prvoj trudnoći ovo neće napraviti nikakav problem, ali bi u svakoj sledećoj, u kojoj je beba pozitivna, a mama negativna, moglo da dođe do neželjenih efekata. Naime, mamina krva zrnca mogla bi da napadnu bebina i da tako dovedu bebu do malokrvnosti. Ovo se danas rešava tako što rh negativna mama nakon porođaja sa prvom bebom prima vakcinu koja će zaštiti njenu sledeću bebu.

Morate znati koji je rh faktor i otac bebe pre same trudnoće. Ako je tata pozitivan, postoji velika šansa da i beba bude, a to može da dovode do problema, sa druge strane ako su i tata i mama negativni i beba će verovatno biti negativna. U slučaju da je tata negativan, a mama pozitivna, nikakvih problema neće biti u trudnoći.

Komentari (0)