Hitna pomoć

DRONOVI SPAŠAVAJU ŽIVOTE: Za samo tri minuta je dostavavljena pomoć čoveku koji je doživeo srčani udar

Tehnička dostignuća sve veću primenu imaju u pružanju zdravstvene pomoći a o tome svedoči najnoviji primer iz Švedske

08.01.2022 13:36

DRONOVI SPAŠAVAJU ŽIVOTE: Za samo tri minuta je dostavavljena pomoć čoveku koji je doživeo srčani udar
Pixabay

Savremena tehnička dostignuća imaju sve veću primenu u našem svakodnevnom životu i već nam je teško da zamislimo kako smo živeli pre toga. O tome svedoči najnoviji primer iz Švedske.

Zahvaljujući dronu, doktoru Mustafi Aliju je dostavljen defibrilator kojim je pružio neophodnu lekarsku pomoć 71-godišnjem Šveđaninu, koji je nakon čišćenja snega ispred svoje kuće u Trolhatanu, doživeo srčani udar, prenosi BBC.

Muškarac koji je preživeo infarkt je izjavio da je iznenađen koliko je sve brzo rešeno. Zahvaljući dronu i defibrilatoru, prva pomoć mu je pružena pre nego što je došla hitna.

Veliku ulogu je odigrala i sreća jer se u blizini našao lekar:

-Išao sam na posao, kad sam pogledao kroz bočni prozor automobila i ugledao muškarca koji se srušio na prilazu kuće. Pojurio sam i ustanovio da čovek nama puls. Odmah sam počeo s postupkom davanja veštačkog disanja, tražeći od drugog prolaznika da pozove hitnu službu. Samo nekoliko minuta kasnije, video sam da mi nešto leti iznad glave. Bio je to dron s defibrilatorom, ispričao je doktor Ali.

Iz kompanije Everdrone, u čijem je vlasništvu dron, naglasili su da su da je od podizanja uzbune do dostave uređaja bilo potrebno samo tri minuta.

Pre dve godine su počela testiranja dostave defibrilatora u Geteborgu i Kunglavu na zapadu Šveske. Tokom četiri meseca, dronovi su uspešno dostavili defibrilatore u 11 od ukupno 12 slučajeva. U sedam od tih slučajeva, su stigli na mesto događaja pre vozila hitne pomoći.

Sistem koji upravlja dronom je integrisan sa službom hitne pomoći i spreman je da poleti čim se primi poziv. Iako je dron autonoman, postoji i "pilot upravljač", koji nadgleda let iz sigurnosnih razloga i koji može dobiti dozvolu kontrole leta za poletanje. Za sve to je potrebno je tek 60 sekundi.

Britanske hitne službe već koriste dronove u svom radu a izuzetno efikasni su se pokazali prilikom potrage za nestalim 83-godišnjim muškarcem. Njega je pronašao policijski dron, 18 sati nakon nestanka.

Komentari (0)