Odrasli

MNOGI OVU NAMIRNICU SVAKODNEVNO KORISTE, A NE ZNAJU DA JE OPASNIJA OD ŠEĆERA I MASTI ZAJEDNO: Nekad se smatrala zdravom hranom, danas ju je bolje izbegavati

Testovi na laboratorisjkim miševima su imali zabrinjavajuće rezultate.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

03.07.2025 12:20

MNOGI OVU NAMIRNICU SVAKODNEVNO KORISTE, A NE ZNAJU DA JE OPASNIJA OD ŠEĆERA I MASTI ZAJEDNO: Nekad se smatrala zdravom hranom, danas ju je bolje izbegavati
Schutterstock/guys_who_shoot

Šećer i masti se smatraju za najveće "zločince", zbog svog lošeg uticaja na naše zdravlje, međutim, stručnjaci tvrde da postoji namirnica koja je opasnija od šećera i masti... zajedno, a to je sojino ulje koje se, da ironija bude još veća, dugo smatralo veoma zdravim izborom.

Polovina biljnih ulja proizvedenih u svetu je sojino ulje.

Iako ovu vrstu ulja ne morate imati u tečnom stanju na kuhinjskoj polici, ono je vrlo često sastojak gotovih, prerađenih namirnica u limenkama i sličnim pakovanjima. 

U okviru proučavanja različitih vrsta navika u ishrani, naučnici sa Univerziteta Kalifornija sproveli su testove na laboratorijskim miševima. Hranili su ih hranom sa 40 odsto masti, količinom sličnom onoj koju većina Amerikanaca konzumira.

Jedna grupa je dobijala zasićene masti uglavnom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena hranom na bazi nezasićenih masti iz sojinog ulja, kojoj je dodato kokosovo ulje. Druga grupa je sadržala istu količinu nezasićenih masti koju prosečni Amerikanac konzumira.

Insulinska rezistencija

U okviru dodatna dva plana rada, naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima sa dodatkom fruktoze, šećera koji se nalazi u voću i u medu. Hrana sve četiri dijete je sadržala isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene pravi efekat različitih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

shutterstock.com/SeventyFour

Sojino ulje treba izbegavati po svaku cenu

Očekivali su da će miševi koji su jeli masnoću sa fruktozom najviše dobiti na težini i razviti najjaču insulinsku rezistenciju, ali su ih rezultati iznenadili.

Najviše su se ugojili miševi iz grupe koji su jeli hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu sa fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masnoću iz kokosovog ulja.

Iznenađujući rezultati

Masna jetra i veća insulinska rezistencija primećeni su kod miševa koji su konzumirali sojino ulje.

Vođa studije Punamjot Deol priznao je da su on i njegove kolege iznenađeni rezultatima, naročito kada se imaju u vidu svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti.

Nutricionistkinja Lindi Koen napominje da se sojino ulje, zbog niske cene, koristi u mnogim prerađenim i upakovanim namirnicama.

Kada je na proizvodu ispisana oznaka "biljno ulje", to je uglavnom sojino ulje ili neke njegove komponente, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)