Čuvajte se!

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Ovo su skriveni simptomi infarkta!

Veoma je bitno da uočite da postoji šansa da doživite srčani udar, te da na vreme odreagujete!

13.12.2021 15:24

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Ovo su skriveni simptomi infarkta!
pexels.com

Srčani udar ne bira godine i pol. Svima je moguće da dožive srčani udar, a ako se odreaguje na pravi način i u pravo vreme, postoji velika verovatnoća da ćete proći bez većih posledica. Međutim, simptomi srčanog udara kod muškaraca i žena se razlikuju, te je bitno da znate šta vas očekuje u slučaju srčanog udara.

Žene srčani udar ili osećaju intenzivnije u vidu bolova u celom telu, ili ga uopšte ne osete, to jest pretpostavljaju da je u pitanju nešto drugo. Kada osetite ove simptome zajedno idite kod kardiologa, možda vam baš to spasi život.

pexels.com

Kardiolog i srce

Simptomi kod žena:

  • Bol u grudima: Žene ga drugačije doživljavaju, a kod njih se ne mora javiti samo na levoj strani. One često ovaj osečaj opisuju kao stezanje, a neretko tvrde i da bol osećaju u kičmi i leđima.

  • Bol u ruci, vratu ili vilici: Bol može da bude postepen, ali iznenadan, toliko neprijatan da vas čak može iznenadno probuditi. Lekari apeluju da ovakav bol nikako ne zanemarujete i podvrgnete se detaljnim analizama

  • Bol u stomaku: Ovo je simptom koji često može da nam promakne jer pacijenti pretpostavljaju da je reč o čiru ili gastritisu i najčešće se obrate gastroenterologu. Naisa Goldberg, direktorka centra za žensko zdravlje iz Nju Jorka, kaže da je neophodno da obratimo pažnju na intezitet bola. Ako imamo osećaj da nam slon sedi na stomaku, to definitivno može biti znak potencijalnog srčanog udara.

pexels.com

Žena koju boli stomak

 

  • Znojenje: Ovo je tipičan znak koji se javlja kod žena koje preživljavaju srčani udar. Mnoge žene u menopauzi mogu biti zbunjene i pripisati ove simptome klimaksu jer se često javlja i hladan znoj.

  • Umor: Neke pacijentkinje nisu osećale bol, jednostavno su imale utisak da su previše umorne. Bilo je i onih koje nisu imale snage da se doteturaju do kupatila. Ako se osećate iscrpljeno, to je svakako simptom koji ne treba da zanemarite.

Šta uraditi?

Nikako ne zanemarujte ove simptome. Ako pomislite da ima šanse da je srčani udar idite odmah kod lekara. Bolje da vam on potvrdi da je sve u redu i da ste pogrešno procenili, nego da čekate da se desi nešto loše. U slučaju da sumnjate na infarkt nikako nemojte sami sebe da odvezete kod lekara, jer vam očigledno već nije dobro, ako vam postane još gore postoji mogućnost da ugrozite bezbednost drugih ljudi oko vas. 

Komentari (0)