Prirodni lekovi

REŠITE SE GLAVOBOLJE NA PRIRODAN NAČIN: OVIH 5 saveta će vas osloboditi tegoba!

Migrene umeju da budu toliko bolne i naporne da nas ponekada i parališu. Ipak, simptomi glavobolje se mogu ublažiti a neki i potpuno eliminisati uz ovih nekoliko trikova.

22.02.2022 10:00

REŠITE SE GLAVOBOLJE NA PRIRODAN NAČIN: OVIH 5 saveta će vas osloboditi tegoba!
pexels.com

Na poslu ste, sedite za računarom a u glavi vam toliko bubnji da ne možete ni da mislite. Popili ste jedan lek pa drugi lek ali situacija se ne smiruje. Iako u ovim kriznim okolnostima prvo posežemo za medikamentima, znajte da postoje i alternativni načini koji će vam pomoći da se ovog problema rešite. Portal Srećna Republika vam predstavlja 5 prirodnih „lekova“ koji će pobediti vašu glavobolju.

1. Hidratacija 

Dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka glavobolje. U trenutku kada osetimo žeđ mi smo možda već dehidrirali. Zato treba piti oko 2 litra vode dnevno. Voda može da reguliše telesnu temperaturu, da ćelijama isporuči hranjive materije i da učini da vaša koža izgleda blistavo i mladoliko. Takođe može da bude koristan lek za ublažavanje migrene. Unos dovoljne količine vode može da ublaži bolove u glavi za samo 30 minuta. Ne zaboravite da povećate unos vode i kada je napolju vruće.

pexels.com

Devojka masira slepoočnice

2. San

Svi znamo da smo kada loše spavamo umorni, loše raspoloženi, ne funkcionišemo najbolje, ne pamtimo, imunološki sistem nam pada i još mnogo toga. Loš san može uticati i na glavobolje. Prema istraživanjima, ljudi sa lošim kvalitetom sna češće imaju glavobolje. Pokušajte da promenite rutinu i prilagodite svoj raspored spavanja kako biste obezbedili sebi dovoljno sna i smanjili glavobolje. Isključite mobilni telefon najmanje 30 minuta pre spavanja i ograničite unos kofeina tokom dana. 

3. Fizička aktivnost

Iako vam je vežbanje verovatno poslednja stvar na umu kada vas uhvati glavobolja, malo razmrdavanje može da napravi veliku razliku. Kad se znojite, vaše telo oslobađa endorfine, dopamin i nor-adrenalin, a svi oni deluju kao prirodni lekovi protiv bolova i menjaju odgovor vašeg tela na bol. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju bola ako je ta bol uzrokovana migrenom.

Lagana šetnja će znatno umanjiti vašu glavobolju. Čak i kad vas boli glava, slobodno prošetajte i osetićete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne preterujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt i izazvati još goru glavobolju, piše portal Real Simple. Kao preventivno rešenje, pokušajte da šetate po pola sata svaki dan, a kada imate napad migrene, probajte da odete u kratku šetnju na svežem vazduhu.

pexels.com

Devojka se drži za glavu

4. Magnezijum

Razmislite o dodavanju magnezijuma u svoju ishranu. To vam može pomoći u prevenciji migrena. Jedan od prirodnih lekova protiv glavobolje je magnezijum koji se može dobiti iz hrane ili uzimati kao suplement. Magnezijum je važan mineral potreban za dobro funkcionisanje određenih procesa i sistema u telu, poput krvotoka, regulisanje šećera u krvi ali i za dobar prenos nervnih impulsa.

Magnezijum, u pravilnim dozama, može smanjiti glavobolje, naročito kod osoba koje ih često imaju ili kod osoba koje pate od migrena. Hrana bogata magnezijumom su orašasti plodovi, banane, semenke, tofu, brokoli, grašak...

5. Napravite pauzu od ekrana

pexels.com

Devojka gleda u ekran

Izloženost plavom svetlu, koje se dramatično povećalo tokom poslednje dve godine, može uzrokovati oštećenje mrežnjače tokom vremena i veruje se da doprinosi problemima sa vidom poput makularne degeneracije, a može dovesti i do glavobolja. Kako biste sprečili bolove, smanjite vreme koje provodite ispred ekrana. Ako ste svakodnevno na telefonu ili ispred kompjutera, kad god možete odmaknite se i pokušajte da pravite pauze svakih 20 minuta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)