Odrasli

6 VRSTA GLAVOBOLJA i fantastični saveti da ih lečite i sprečite (VIDEO)

Većinu nas je barem jednom u životu zabolela glava. Ako ste se ikada zapitali da li se one po nečemu razlikuju, ostanite uz naš tekst i saznajte!

16.06.2022 16:00

6 VRSTA GLAVOBOLJA i fantastični saveti da ih lečite i sprečite (VIDEO)
shutterstock.com

Bol u glavi ume da bude veoma neprijatan, a za neke čak i parališući. Često lekovi ne pomažu, a nama se čini kao da su nam ruke vezane i kao da ne možemo ni da razmišljamo dok glavobolja ne nestane.

Portal Srećna Republika otrkiva 6 različitih tipova glavobolja,šta ih uzrokuje i šta ih leči.

1. Čeona glavobolja

Ukoliko vas boli glava u predelu čela, to je znak da ste najverovatnije neispavani i iscrpeljeni. Za nju je najbolji lek kvalitetan i neisprekidam san.

2. Temena glavobolja

Ako vas boli teme, to znači da ste verovatno gladni i dehidrirani. Kada vašem telu nedostaju osnovni nutrijenti, vaš organizam će to manifestovati i kroz bol u temenu. U tom slučaju, odmah pojedite nešto i popijte vode.

3. Potiljačna glavobolja

Kada osećate bol u potiljku, to je znak da ste pod prevelikim stresom i previše napeti. U tim situacijama, vaše telo nagomilanu frustraciju, brigu i nezadovoljstvo pretače u potiljačnu glavobolju. Najbolji lek je opuštanje i lišavanje negativnih emocija.

4. Sinusna glavobolja

Ukoliko osećate pritisak i bol u prednjem delu glave, tačnije po licu, između obrva i u predelu nosa, radi se o sinusnoj glavobolji. Najlakše ćete znati da je ovakva vrsta glavobolje u pitanju po tome što je obično prati bubnjanje u glavi i osećaj kao da vam kroz nosnu šupljinu struji hladan vazduh. Za ovakve vrste glavobolja propisuju se lekovi, u zavisnosti od uzročnika, a pomaže i redovna fizička aktivnost.

5. Tenziona glavobolja

Kada imate osećaj kao da vas nešto steže oko glave, kao da vam je preko čela stoji zategnuta traka za kosu, radi se o tenzionoj glavobolji. U tim slučajevima, sklonite se od izvora plave svetlosti i ekrana i istuširajte se toplom vodom.

6. Klaster glavobolja

Ukoliko je bol skoncentrisana oko jednog oka, u pitanju je klaster glavobolja. U tom slučaju je najbolje ne pokušavati da sami nađete lek, već se preporučuje da posetite svog izabranog lekara i od njega potražite savet.

Na kraju, ukoliko vas boli samo jedna strana glave, znajte da se ne radi o glavobolji. U pitanju je migrena i ova dva pojma se često mešaju. Ukoliko često patite od migrena, znate da one pored bola sa sobom nose i druge tegobe, poput osetljivosti na svetlo ili zvuk, kao i mučninu. Tada je najbolje potražiti pomoć lekara, budući da su migrene intenzivnije od bilo koje glavobolje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)