Odrasli

HRANA KOJU JEDEMO SVAKI DAN RAZARA ŽELUDAC, A DA MI TO NE ZNAMO: Dr Skrobić upozorava, ako ovo osetite 2 puta nedeljno, odmah idite kod lekara

Ono što je opasnije za refluks jeste ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može da bude jako opasan.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

16.06.2025 09:40

HRANA KOJU JEDEMO SVAKI DAN RAZARA ŽELUDAC, A DA MI TO NE ZNAMO: Dr Skrobić upozorava, ako ovo osetite 2 puta nedeljno, odmah idite kod lekara
Shutetrstock/New Africa

Nije svaka gorušica razlog za uzbunu, ali u pojedinim situacijama može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Kako navodi dr Ognjen Skrobić, tri faktora su najvažnija: hrana koju jedemo, koliko brzo jedemo i koliku količinu hrane jedemo.

Dr Ognjen Skrobić govorio je o problemima koji se najčešće javljau u želucu i jednjaku i objasnio na koji način treba reagovati.

- Gerb je skraćenica za gastroezofagealne refluksne bolesti ili, kako to ljudi vrlo često vole da kažu - refluks. Kiselina u želucu je normalna stvar, ali je problem kad počne da se vraća, a razlozi za to su brojni i ne samo to, nego generalno problem reflukasa je bilo koji sadržaj koji počinje da se vraća u jednjak i dovodi do pojave simptoma, odnosno do oštećenja jednjaka, to onda možemo smatrati refluksnom bolešću - objasnio je doktor i dodao:

shutterstock.com

Brza hrana i belo brašno su katastrofa za želudac

 

- Po definiciji, ukoliko se ovaj problem javlja dva puta nedeljno i više, onda je to već zabrinjavajuće i trebalo bi da se obratite lekaru. Simptomi refluksne bolesti koji se javljaju dva ili više puta, već predstavljaju alarmantan znak da treba da potražite pomoć. Postoji dosta širok spektar raznih atipičnih simptoma bolesti, postoje pacijenti koji se žale na osećaj pečenja u ždrelu i grlu, a nemaju onu tipičnu gorušicu. Ljudi se žale i na čest kašalj i to je obično neproduktivni suv kašalj, na promuklost, povremeno i na probleme sa disanjem, oštećenje zubne gleđi takođe - napominje Skrobić.

Među mogućim uzrocima vraćanja želudačne kiseline u jednjak može biti kila na želucu, koja dovodi do pomeranja istog.

- Postoji jedno stanje, želudačna kila, odnosno hijatus hernija kada oslabi naš prirodni mehanizam, jednjak normalno prolazi kroz dijafragmu, ulazi u tbuh i nastavlja se na želdac. Vremenom taj otvor na dijafragmi može da se olabavi i jednjak se povlači put gore povlačeći za sobom želudac. I sad, ako postoji i mala kilica te vrste, a vi ste pojeli obilan obrok, uneli u sebe ozbiljnu količinu vazduha, vrlo je verovatno da će doći do simptoma refluksne bolesti - tvrdi doktor Skrobić.

Shutterstock

Mnogi zanemaruju ove simptome

 

On navodi koje namirnice treba da izbegavamo po svaku cenu.

- Brza hrana koju konzumiramo, koncentrovani šećeri, peciva, belo brašno koje je jako nekvalitetno i namirnice koje se od toga spremaju. Ali, uz to koja je vrsta hrane u pitanju, postoje dve bitne stvari - brzina kojom jedemo i količina hrane koju pojedemo. Ono što je opasnije za refluks jeste ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može da bude jako opasan i agresivan po jednjak. Kiselina koja se stalno vraća dovešće do upale jednjaka - objašnjava dr Skrobić i dodaje da se jedna vrsta sluzokože se menja drugom, koja je potpuno drugačija vrsta luzokože nego na prirodnom jednjaku, a ta vrsta sluzokože je rezistentna na kiselinu i pacijenti prestaju da osećaju simptome.

- Onda, po pravilu imaju sekvencu da se jave jako kasno, jer nisu ni osećali simptome. Taj karcinom koji se javlja na bazi baretovog jednjaka je karcinom sa najvećim porastom incidence od svih solidnih tumora, sa preko 500 posto u poslednjih 30 godina, posebno u Americi i u Evropi je postao dominantan tip tumora jednjaka. Ništa se ne dešava preko noći, potrebne su godine da bi se ovaj karcinom razvio i zato je bitno otići na rutinske preglede, čak i ako ne oseća, izjavio je dr Skrobić u emisiji "RTS Ordinacija".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)