Odrasli

Saznajte DA LI ĆETE UMRETI U SLEDEĆOJ DECENIJI: Jednostavan test otkriva u kakvoj ste opasnosti!

Ovaj jednostavan postupak bi mogao da vam otkrije mnoge stvari o dužini i kvalitetu vašeg životnog veka.

24.06.2022 10:00

Saznajte DA LI ĆETE UMRETI U SLEDEĆOJ DECENIJI: Jednostavan test otkriva u kakvoj ste opasnosti!
shutterstock.com

Osim brojnih zdravstvenih parametara i rizika koji mogu ukazati na to koliko dugo ćete živeti, istraživači su osmislili i jednostavan test održavanja ravnoteže koji bi mogao da vam otkrije da li vas u narednih 10 godina čeka susret sa smrću.

Portal Srećna Republika otkriva o kakvom se istraživanju radi, kako da ovaj test primenite i na sebi i šta njegovi rezultati zapravo znače.

Studija života vredna

Naime, istraživači smatraju da bi ova metoda mogla da se primeni u lekarskim ordinacijama širom sveta, kako bi se na brz i efikasan način obavila procena zdravstvenog stanja kod starijih ljudi. Ovu strudiju je sprovela međunarodna grupa stručnjaka iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Finske i Brazila i to na uzorku od 1.702 osobe. Ispitanici su imali između 51 i 75 godina, a posmatrani su između 2008. i 2020. godine.

@quicktakenews A new #study from the British Journal of #Sports #Medicine found that middle-aged people who can’t stand on one leg for at least 10 seconds appear to be at higher risk of dying. #health #balance #balancing #balancechallenge ♬ original sound - IPUNI & JINGOO

Na početku studije od učesnika je zatraženo da stoje na jednoj nozi 10 sekundi bez ikakvog oslonca. Rečeno im je da oslone stopalo na zadnji deo noge, drže ruke ispravljene i gledaju pravo ispred sebe. Svaki peti je pao na testu, sa tri pokušaja i to na obe noge. Tokom ovog 12-godišnjeg istraživanja, 123 osobe su umrle od različitih uzroka.

Zastrašujući rezultati

Istraživači su došli do zapanjujućeg otkrića, te su saopštili da je veća verovatnoća da su umrli upravo oni koji nisu bili u stanju da održe ravnotežu. Nemogućnost stajanja na jednoj nozi bez oslonca tokom 10 sekundi bila je povezana sa 84 procenata većim rizikom od smrti iz različitih razloga. Ovo je bilo izračunato nakon što su već uzeti u obzir drugi faktori koji bi uticali na rizik od smrti, kao što su pol, starost i postojeći medicinski problemi. Ipak, svi učesnici su bili belci iz Brazila, tako da se nalazi možda ne mogu primeniti na sve etničke grupe.

shutterstock.com

Stariji par održava ravnotežu

Istraživači su zaključili da test ravnoteže od 10 sekundi daje korisne informacije o riziku od smrtnosti kod sredovečnih i starijih muškaraca i žena. Naime, održavanje ravnoteže postaje zahtevnije kako neko stari, a često se desi i da znatno oslabi do šeste decenije života. Ravnoteža ne zahteva samo snagu mišića, već i koordinaciju, vid i mozak koji brzo razmišlja. Pomaže vam da hodate bez teturanja, da ustanete sa stolice bez rizika od pada, da se popnete stepenicama bez spoticanja i da se sagnete da zavežete pertle bez problema. Ravnoteža nije nešto što se obično ocenjuje kao pokazatelj ljudskog zdravlja.

Test ravnoteže je za svakoga

Ipak, upravo zbog nalaza ove studije istraživači, predvođeni doktorom Klaudiom Žil Araužom sa klinike za vežbe "Klinimeks" u Rio de Žaneiru, veruju da bi to trebalo da bude standardizovani test. Dr Žil Araužo i njegove kolege su ranije otkrili da je sposobnost da sede, a da zatim ustanu sa poda, još jedan snažan pokazatelj rizika od smrti kod starijih ljudi. Ovaj test otkriva mišićno-skeletnu sposobnost osobe. Učesnicima se daju ocene od 1-10 na osnovu toga koliko su lako mogli da se podignu sa poda uz minimalan oslonac, poput ruke. U videu ispod pogledajte kako se ovaj test pravilno izvodi i boduje:

Prvih 5 poena dobijate ako možete da se spustite na pod bez pomoći. Još pet poena vam se daje ako možete da se vratite u stojeći položaj bez upotrebe šake, kolena, podlaktice ili druge pomoći pri podizanju. Jedan bod se oduzima za svaku vrstu potpore koja vam je potrebna da biste izvršili vežbu, kao što je stavljanje ruku na kolena dok se dižete, piše portal theguardian.com. U poređenju sa onima koji su dobili ocene osam ili više, ljudi koji su postigli manje od osam poena imali su dvostruko veće šanse da umru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)