Odrasli

OVO SU SIMPTOMI DA SE SPREMA SRČANI UDAR, JAVLJAJU SE NEDELJAMA PRE INFARKTA: Potvrđeno kod čak 40 odsto žena!

Kad su u pitanju srčana obolenja žene imaju 50 odsto šansu da im lekar postavi pogrešnu dijagnozi i simptome pripriše nekoj drugoj bolesti

29.01.2023 12:15

OVO SU SIMPTOMI DA SE SPREMA SRČANI UDAR, JAVLJAJU SE NEDELJAMA PRE INFARKTA: Potvrđeno kod čak 40 odsto žena!
Shutterstock

Prema istraživanju britanskih stručnjaka, srčani udar je vodeći uzrok smrti kod žena. Kad su u pitanju srčana obolenja kod žena, istraživanja su pokazala da one imaju čak 50 odsto šansi da im lekar postavi pogrešnu dijagnoza, nego kad su u pitanju srčani problemi kod muškaraca.

Primećeno je da čak 40 odsto pacijentkinja ima dva prilično neuobičajena simptoma, odnosno probleme sa probavom i gorušicom, nedeljama pre samog infarkta. Te znakove upozorenja lekari najčešće pripisuju drugim zdravstvenim problemima jer nije uobičajeno da loše varenje prethodi infarktu.

shutterstock.com

Peckanje u grudima posle jela i pića je, takođe, jedan od znakova upozorenja

Znakovi upozorenja

Istraživanja su pokazala da je između 85 i 90 odsto žena identifikovalo nekoliko različitih simptoma i to nedeljama pre samog infarkta. Vodeći simptomi  su bili loše varenje i problemi s probavom, ali su pacijentkinje mislile da to nije ništa ozbiljno i da će proći samo od sebe, ne sluteći da je povezano sa srčanim udarom koji su preživele nakon toga.

Na ove znake, takođe, treba posebno obratiti pažnju. 

  • Gorušica i bolno peckanje u grudima, naročito posle jela i pića
  • Nadimanje
  • Osećaj da vam nije dobro, iako ne znate razlog za to
  • Često podrigivanje i ispuštanje gasova
  • Čini vam se da je hrana gorka, bez obzira na to šta jedete
Pet najčešćih simptoma kod žena mesec dana pre srčanog udara:
  • Neobičan umor (71 odsto)
  • Poremećaj spavanja (48 odsto)
  • Kratak dah (42 odsto)
  • Loše varenje (39 odsto)
  • Anksioznost (36 odsto)
Tokom samog infarkta pacijentkinje su se žalile na sledeće simptome:

Pixabay.com

Umerena fizička aktivnost neophodna je za zdravlje srca

Preventiva

Prema savetu lekara, preventiva je jedan od ključnih načina da se umanje rizici od srčanih bolesti kod žena. To podrazumeva promenu životnih navika, posebno kad je u pitanju ishrana i fizička aktivnost. Stručnjaci kao preventivu ženama preporučuju sledeće:

Telesna težina

Održavanje normalne težine poboljšava zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Dovoljne su male promene kako bi žene dugoročno obezbedile pravilan rad srca. Savet je da s godinama treba smanjiti porcije hrane i povećati fizičku aktivnost

Fizička aktivnost

Za zdravlje vašeg srca neophodna je fizička aktivnost i to 150 minuta nedeljno vežbanja, umerenog intenziteta. To može biti brzo hodanje, vožnja bicikla, bavljenje nekim sportom ili jednostavno šetnja i baštovanstvo. Ukoliko vam je lakše, te aktivnosti podelite na kratke, ali češće serije.

Kontrola pritiska

Ukoliko već imate problem s visokim krvnim pritiskom, redovna kontrola podrazumeva i uzimanje propisane terapije, što je od ključnog značaja za smanjenje rizika od infarkta. Prestanite da pušite, smanjite unos soli i alkohola, budite fizički aktivni i hranite se zdravo, što znači da treba da jedete što više voća i povrća.

unplush

Prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete da uradite za svoje srce i pluća

Holesterol

Povišen loš holesterol povećava rizik od razvoja bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Zato je važno da u svoj organizam unosite što manje loših masnoća. Izbegavajte prženu i suviše začinjenu hranu, posebno fast fud. Umesto toga kuvajte obroke i vodite računa da vaša ishrana bude uravnotežena.

Ostavite cigarete

Prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete da učinite za svoje srce, ali i pluća. Pušači imaju gotovo dvostruko veće šanse da dobiju infarkt u poređenju s nepušačima, odnosno onima koji nikad nisu zapalili cigaretu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)