Prirodni lekovi

Sprečite srčani udar: 2 namirnice ČUDO ZA ZDRAVLJE

Jabukovo i sirće od pirinča koriste se u prevenciji mnogih pa i najtežih bolesti, pomažu oporavku organizma i jačanju imuniteta

28.07.2022 16:00

Sprečite srčani udar: 2 namirnice ČUDO ZA ZDRAVLJE
Foto: Shutterstock

O blagodetima jabukovog sirćeta po ljudsko zdravlje napisano je na hiljade članaka i knjiga. Antioksidansi iz jabukovog sirćeta štite i jačaju srce, ali i tope masti u organizmu. Povoljno utiče na zdravlje srca, reguliše krvni pritisak, povišene trigliceride i holesterol. Jednom rečju, ova namirnica čuva od srčanog udara a preporučuje se da se uzima preventivno.

Manje poznato od jabukovog je sirće od pirinča koje se u lekovite svrhe koristi već hiljadama godina u kineskoj tradicionalnoj medicini i u Japanu. Srećna republika vam donosi koje su sve prednosti za zdravlje korišćenjem ove 2 namirnice koje će učiniti čudo za zdravlje.

Pixabay.com

Jabukovo sirće je nezamenljivo u sprečavanju mnogih bolesti, dobro je za mršavljenje ali i lepotu

Jabukovo sirće

Istraživanja su pokazala da osim što štiti i čuva srce jabukovo sirće jača i ubrzava metabolizam, efikasno je za lečenje gorušice i problema sa varenjem. Ova namirnica je delotvorna kod prehlada i pri lečenju infekcija grla a osim što se pije može se koristiti i za ispiranje grla i usne duplje. Jabukovo sirće ima neverovatna dejstva za regulisanje visokog krvnog pritiska i viška šećera u krvi.

Jabukovo sirće je nenadmašno za negu kose. Dovoljno je pomešati ovo sirće sa vodom i time isprati kosu posle pranja kako bi se oporavila, ojačala i podstakao njen rast. Jabukovo sirće može da se koristi za izbeljivanje zuba ali i kao prirodan i efikasan dezodorans posebno za prekomerno znojenje tokom leta. Za jačanje imuniteta i organizma potrebno je da ujutru popijete 1- 2 kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode. Ukoliko vam se ne dopada ukus ovaj rastvor možete zasladiti sa kašičicom meda. Važno je napomenuti da se ne sme preterivati sa unosom jabukovog sirćeta i jedna doza je sasvim dovoljna za 24 sata.

Sirće od pirinča

Pirinčano sirće nastaje fermentacijom smeđeg pirinča koji traje mesecima dok se ne dobije blago kiseli ukus. Količina aminokiselina u pirinčanom sirćetu daleko je viša nego u drugim vrstama voćnih ili industrijskih sirćeta.

Sam smeđi pirinač je prirodan izvor arginina, esencijalne amino kiseline neophodne za sintezu i oslobađanje hormona rasta koji omogućava očuvanje ćelija, snižava holesterol, pomaže kod oporavka organizma posle bolesti, ojačava imunitet i usporava proces starenja. Sirće od pirinča čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju, ublažava umor i deluje preventivno protiv začepljenja krvnih sudova. Može se koristiti za prelive i za salate, a zbog blago kiselog u manjim količinama je dobar dodatak dinstanom povrću.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)