Ljudi se često dele na kafopije i uživaoce u ispijanju čaja. Dok prvi tvrde da im magična crna tečnost daje energiju i snagu da preguraju dan, ljubitelji dobre šoljice čaja će vam reći da ih on smiruje. Ipak, ako ste se ikada pitali koji su zdravstveni benefiti svakodnevnog ispijanja čaja, portal Srećna Republika vam donosi odgovor koji ste tražili.
Dobar za dušu i telo
Naime, ako je suditi po rezultatima jednog skorašnjeg istraživanja, umirujuća šoljica čaja takođe može smanjiti stres i pomoći vašem telu da se izbori protiv prehlada. Listovi čaja sadrže antioksidanse koji pomažu u uklanjanju štetnih atoma iz krvotoka i smanjuju oticanje.
Dr Tejlor Volas, jedan od istraživača, je rekao:
- Ovaj blagotvorni napitak je nešto što ljudi lako mogu da uključe u svoju svakodnevnu rutinu, kako bi poboljšali svoju ishranu i obezbedili sebi zdraviji i duži život.
Američko udruženje za čaj razmatralo je prednosti jedinjenja zvanih flavonoidi iz crnih, zelenih i biljnih čajeva. Oni jačaju imuni sistem i pomažu mu da se bori protiv bakterijskih ili virusnih infekcija.
Jedno drugo istraživanje sprovedeno u Australiji otkrilo je da ljudi koji piju od jedne do pet šoljica čaja dnevno imaju manji rizik od demencije na duže staze, a što se trenutnog učinka tiče, ovaj topli napitak takođe može smanjiti stres i učiniti vas budnijim i fokusiranijim kada se osećate premoreno.
Leči srce i mozak
Dalja ispitivanja su pokazala da šolja čaja dnevno može smanjiti rizik od moždanog udara ili bolesti srca za 4 odsto, a od preuranjene smrti čak za 1,5 odsto. Eksperimenti takođe pokazuju da flavonoidi mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih karcinoma u crevima, piše portal San.
Dr Džefri Blumberg sa američkog Univerziteta Tafts u Bostonu je rekao:
- Sve je više istraživanja koja pokazuju da čaj može poboljšati ljudsko zdravlje na mnogo načina.
Oprezno sa vrelim čajem
Ipak, druga studija upozorava da ispijanje vrelog čaja može povećati rizik od raka jednjaka. Istraživanje objavljeno 2019. godine je pokazalo da su ljudi koji konzumiraju izrazito topao čaj izloženiji riziku od termičkih povreda. Njihova analiza je otkrila da su ovi ljudi više izloženi riziku od raka jednjaka, ukoliko je manje vremena prošlo između sipanja tečnosti iz čajnika i ispijanja čaja.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)