Prirodni lekovi

LEČI SVE BOLESTI: Evo zašto i kako bi trebalo da koristimo moringu

Sušeni list drevne indijske biljke jedan je od najboljih načina da detoksikujete telo, ojačate imunitet i sačuvate zdravlje i vitalnost.

17.04.2022 11:00

LEČI SVE BOLESTI: Evo zašto i kako bi trebalo da koristimo moringu
shutterstock.com

Moringa oleifera je listopadno drvo staro hiljadama godina. Njenom domovinom smatra se Indija, a danas raste i u Južnoj Americi, Kini, na Filipinima, nekim afričkim zemljama i u Tajlandu. Interesantno je da se za samo godinu dana sićušno seme posađeno u zemlju može pretvoriti u drvo od tri metra, što moringu čini stablom koje najbrže raste na planeti.

Širom sveta stekla je popularnost zbog svojih impresivnih zdravstvenih prednosti, a sledbenici ajurvedskog učenja tvrde da moringa može da izleči sve bolesti. U poslednje vreme ova biljka uživa posebno poverenje među poznatim ličnostima i, na neki način, postala je superhrana. Istina, kod nas još nije popularna poput čija semena ili spiruline, ali nema razloga da tako i ostane.

VITAMINSKA BOMBA

Moringa predstavlja pravu riznicu antioksidanata, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, kao i kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka. Svi delovi biljke se smatraju lekovitim: listovi, koren, kora, cvetovi i seme. Listovi moringe su bogati proteinima i sadrže osam poznatih aminokiselina koje se najčešće nalaze u mesu, ribi i siru, što ovu biljku čini veoma korisnom za vegetarijance.

pexels.com

Koristite je za zdravlje cele porodice

Antioksidansi, kojih u listovima moringe ima čak 46, imaju antiinflamatorna svojstva, usporavaju starenje tela i štite telo od malignih bolesti. Od svežih listova se pripremaju salate i sosovi za razna jela jer sadrže i impresivnu količinu vitamina, mikro i makro elemenata.

Moringa se na našem tržištu može kupiti u vidu osušenog lišća u prahu ili u obliku čajnih mešavina, kapsula ili uljanih i alkoholnih tinktura. Od praha moringe se priprema lekovit čaj, a može se dodati i u žitarice, gotova jela, čorbe, supe, smutije i jogurt.

Svež prah je tamnozelen i ima opor ukus i miris oraha. S obzirom na to da je sasvim organskog porekla, nema neželjenih efekata, a preporučena dnevna doza prve nedelje je pola kašičice na dan, a nakon toga od kašičice do dve dnevno.

JAČA KOSTI I NEGUJE KOŽU

Prah listova moringe pomoći će kod bolesti kao što su zatvor, gastritis i ulcerozni kolitis, sprečiće rast patogenih mikroorganizama, a visok sadržaj vitamina B poboljšaće varenje. Kalcijum i fosfor, kojim je moringa bogata, jačaju kosti, a moćni antioksidansi koji se nalaze u njenom sastavu mogu pomoći i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kod glavobolje i očnih bolesti.

Jedna studija koja je obuhvatala 30 žena pokazala je da je kod žena koje su tokom tri meseca uzimale sedam grama moringe u prahu na dan nivo šećera u krvi pao 13,5 odsto.

pexels.com

Pomaže i da budemo lepši

Ekstrakt lista moringe se od davnina koristi i u borbi protiv gljivičnih oboljenja, upala i iritacija kože. U kozmetologiji se upotrebljava i ulje moringe, koje sadrži veliku količinu oleinske kiseline i fitosterola. Kreme i maske s dodatkom ove biljke čine kožu mekom i nežnom, a fine bore se izglađuju.

100 g praha moringe sadrži:

  • Vitamin A - 4,5 puta više nego šargarepa
  • Vitamin C - 3,5 puta više nego citrusi
  • Kalcijum - 4,3 puta više nego mleko
  • Gvožđe - tri puta više nego nar

Lekovita svojstva moringe

  • Detoksikuje telo
  • Jača imunitet
  • Smanjuje nivo šećera i lošeg holesterola u krvi
  • Reguliše krvni pritisak
  • Leči stres i nesanicu
  • Poboljšava stanje kože, kose i noktiju
  • Pospešuje funkcionisanje centralnog nervnog sistema
  • Poboljšava sastav krvi i povećava broj crvenih krvnih zrnaca
  • Pomaže u lečenju bolesti respiratornog sistema
  • Poboljšava funkcionisanje jetre i organa gastrointestinalnog trakta
  • Pomaže u gubitku viška kilograma

Kontraindikacije

S obzirom na to da moringa pomaže u snižavanju šećera u krvi i krvnog pritiska, ne bi trebalo da je konzumiraju osobe koje boluju od hipotenzije ili su sklone hipoglikemiji jer to može da pogorša stanje. Nije bezbedno koristiti koren, koru ili cvetove moringe ako ste trudni jer hemijska jedinjenja u ovim delovima biljke mogu dovesti do kontrakcija materice, a u tradicionalnoj indijskoj medicini korišćeni su čak za izazivanje pobačaja. Prah od lista biljke moringe mogu koristiti kako trudnice i dojilje tako i deca. Slobodno pospite polovinu kašičice praha po salati ili je dodajte u potaž.

VIDEO BONUS:

 

Komentari (0)