Vežbanje

SAVET RUSKOG LEKARA: Prirodna rešenja za bol u mišićima

Povrede i naporno vežbanje najčešći su uzroci oboljenja mišićnog tkiva, ali mijalgija može biti i znak upozorenja na neurološke ili endokrine bolesti.

14.04.2022 13:00

SAVET RUSKOG LEKARA: Prirodna rešenja za bol u mišićima
pexels.com

Gotovo da ne postoji osoba koja nije iskusila neprijatnu upalu mišića. Ovo se naročito dešava onima koji koji naglo počnu s iscrpljujućim vežbama, u želji da što pre dovedu figuru do savršenstva.

Osim toga, mijalgija, kako se stručno naziva bol u mišićima, može biti izazvana povredama i prevelikim naporom, ali i stresom i nekim ozbiljnim bolestima.

POVREDE I STRES KAO UZROCI

- Mijalgija je bol u mišićima različite prirode, jačine i lokalizacije. Razvija se iz brojnih razloga, a najčešće je povezana s nepravilnom fizičkom aktivnošću i povredama. Ako se previše opteretite na treningu ili nepravilo izvodite neke vežbe, mišićna vlakna će reagovati oštećenjem i upalom, a to će dovesti do bolova. Mijalgija se često javlja i kao propratna patologija kod neuroloških, reumatskih i endokrinih bolesti, a gotovo redovno prati visoku temperaturu kod zaraznih bolesti u akutnoj fazi poput gripa. Može nastati i usled traume, ali i emocionalnog stresa i anksioznih epizoda, kada se aktivira simpatički nervni sistem i dolazi do grčeva i bolova u mišićima - kaže ruski neurolog Andrej Olegovič Arganovič.

 

 

On dodaje da simptomi mijalgije izazvane povećanim fizičkim naporom nestaju sami u roku od nekoliko dana, dok se hroničnom smatra mijalgija koja traje duže od tri meseca.

Osobe koje boluju od ovog oblika osećaju bolove koji se intenziviraju nakon napora, stresnih situacija, promene vremenskih uslova, a posebno u večernjim satima. Mišićna vlakna postaju gusta, a može doći do ubrzanog disanja i pulsa. Postoji stalni osećaj umora i slabosti.

S vremenom se mišićna vlakna istanjuju i smanjuju u zapremini, a refleksi usporavaju.

POMAŽE TERAPIJA BLATOM

- Dijagnoza uključuje upotrebu savremenih laboratorijskih i instrumentalnih metoda, koje imaju za cilj ne samo identifikaciju mijalgije već i utvrđivanje njenih uzroka. U početku lekar analizira pritužbe pacijenta, prikuplja anamnezu, ispituje i palpira pogođeno područje. Pacijentu se rade analize krvi, ultrazvuk, magnetna rezonanca, a u nekim slučajevima se uzimaju uzorci na prisustvo virusne ili bakterijske infekcije. Terapijske mere imaju za cilj eliminisanje osnovnog uzroka mijalgije, a u tu svrhu se koriste fizioterapija, akupunktura, akupresura, ozonoterapija, elektroforeza, terapija kamenjem, hirudoterapija, terapija blatom i masaža. Dobar efekat imaju antiinflamatorne masti i melemi spravljani po proverenim narodnim receptima - naglašava dr Arganovič.

 

 

SIMPTOMI

  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Težina u udovima
  • Hipertenzija
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Slabost
  • Mučnina i povraćanje

RUSKI NARODNI MELEMI PROTIV MIJALGIJE

Mast od rastavića

Sameljite kašičicu sušenog rastavića i pomešajte s dve kašike neslanog putera. Sve dobro promešajte. Smesu nanesite na bolno mesto i dobro utrljajte. Preko stavite pamučnu tkaninu i topli vuneni šal. Ovaj melem efikasno deluje. Dovoljno je samo nekoliko ovakvih obloga da bolovi u mišićima uminu.

Lekoviti kupus

Jednu stranu lista kupusa natrljajte sapunom za veš i pospite sodom bikarbonom. Druga strana lista mora da ostane čista i nju treba priviti na obolelo područje. Zatim se obloga prekriva toplom krpom, uvija i ostavlja da deluje preko noći.

Lovorovo ulje

Tri kašike suvog lovorovog lista sameljite u prah i pomešajte s 200 mililitara hladno ceđenog suncokretovog ulja, pa ostavite da odstoji 10 dana. Procedite i utrljavajte u bolne mišiće ujutro i uveče. Lečenje traje od dve do tri nedelje.

pexels.com

Opuštanje je veoma bitno

Obloge od belog sleza

Tri kašičice zdrobljenog korena belog sleza prelijte s 200 mililitara ohlađene prokuvane vode. Poklopite i ostavite da odstoji oko osam sati, pa procedite. Mekanu pamučnu tkaninu natopite odvarom od belog sleza i obložite preko noći bolne mišiće.

Narodni lek od krompira

Skuvajte tri veća krompira, oljuštite i ispasirajte kao za pire. Čistu lanenu ili pamučnu tkaninu preklopite u dva sloja, a zatim je stavite na bolan mišić i nanesite krompir, pritiskajući ga na kožu što je više moguće. Kompresu pokrijte toplom krpom i držite na bolnom mestu dok se potpuno ne ohladi.

Puter od kamilice

Dve kašike mlevenog suvog cveta kamilice pomešajte s osam kašika omekšalog neslanog maslaca. Dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 dana. Utrljavajte na bolna mesta do tri puta dnevno.

Komentari (0)