Prirodom do zdravlja

TAJNE RUSKE MEDICINE: Lekovite biljke protiv upale "tamo dole"

Za sve žene koje imaju problem sa kolpitisom, odnosno svrabom, peckanjem i suvoćom vagine usled smanjene otpornosti i atrofije sluzokože prirodna medicina ima rešenje

15.04.2022 15:00

TAJNE RUSKE MEDICINE: Lekovite biljke protiv upale "tamo dole"
shutterstock.com

Kolpitis, odnosno upala sluzokože vagine, prilično je čest ginekološki problem kod žena u svim uzrastima. Uprkos tome, zvanična medicina još nije razvila specifičan tretman koji bi bio u potpunosti delotvoran za ovo oboljenje. Razlog za to leži u raznovrsnoj prirodi bolesti koja zahteva sveobuhvatan pristup.

Bolest se razvija usled prodiranja različitih patogenih mikroorganizama u vaginu: neopranim rukama, nedovoljnom higijenom genitalija ili prljavim donjim vešom.

Ovo oboljenje veoma je često i u menopauzi, kada se često naziva atrofičnim ili staračkim kolpitisom. S početkom menopauze smanjuje se nivo polnih hormona u telu, odnosno, aktivnost jajnika postaje sve manja, a sluznica vagine se suši i pojavljuju se atrofične promene.

Na početku razvoja upalnog procesa simptomi nisu izraženi, ali postepeno grčevi i bolovi u vagini i svrab postaju izraženiji. U tom pogledu upotreba narodnih metoda za oporavak i regeneraciju sluzokože intimnih organa žene je poželjnija i pristupačnija od farmakološke.

Tretman jogurtom

Uveče pred spavanje sipajte dve kašike svežeg kiselog mleka ili jogurta u čašu. U drugu posudu sipajte mlaku vodu. Temperatura vode u toj posudi ne sme da bude viša od 45 stepeni. Neka čaša s jogurtom odstoji u posudi s mlakom vodom nekoliko minuta dok jogurt ne bude mlak. Zatim uzmite špric za injekcije i napunite ga mlakim jogurtom. Svake večeri kad legnete u krevet stavite jastuče ispod bedara i pomoću šprica ubacite mlak jogurt na atrofiranu sluzokožu vagine i ostavite da deluje preko cele noći. Ovo treba raditi svake večeri tokom mesec dana. Preko dana možete da nosite tampone natopljene mlakim jogurtom, koje treba da menjate tri puta dnevno. Jogurt će ublažiti tegobe kod kolpitisa u menopauzi i lagano regenerisati atrofiranu sluzokožu.

Pixabay

Jogurt ima više namena

Tamponi natopljeni biljkom rusom

Za otklanjanje tegoba kod kolpitisa u zrelom dobu pomaže biljka rusa. Tri kašike sušenog bilja sipajte u neoštećenu emejliranu šerpu i prelijte litrom ključale vode. Šerpu stavite u veći sud s ključalom vodom, pa kuvajte na pari oko pola sata. Zatim procedite čaj i njime natopite tampon. Tampone s čajem od ruse menjajte više puta na dan.

Lekovita kupka od bobica kleke

U šerpu stavite 20 grama bobica kleke i prelijte ih s litrom ključale vode. Kuvajte ih na blagoj vatri, poklopljeno 10 minuta. Koristite ovaj čaj za kupku svakodnevno tokom 40 minuta. Ovo lečenje traje mesec dana.

Valerijana, kopriva i matičnjak

Pomešajte iste količine korena valerijane, lista koprive i matičnjaka. Dobijenu smešu sameljite u mlinu za kafu ili blenderu, a zatim stavite u termos zajedno sa 500 ml ključale vode. Ostavite rastvor da odstoji preko noći. Procedite i pijte po četvrtinu šolje pola sata pre obroka. Lečenje traje mesec dana, a ako rezultati nisu zadovoljavajući, može se produžiti na dva meseca.

pexels.com

Čaj od lekovitih biljaka često je bolji od tableta

Čajevi za vaginalno ispiranje

  • Neven

Punu kašičicu sušenog nevena prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji 20 minuta. Zatim procedite kroz dvostruku gazu i koristite za svakodnevne irigacije minimum dve nedelje.

  • Kamilica i bokvica

Pomešajte po kašičicu sušene kamilice i bokvice. Dobijenu smesu prelijte s pola litra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Zatim procedite kroz dvostruku gazu i koristite za svakodnevne irigacije, dva puta dnevno, minimum dve nedelje.

  • Borovnica

Pola kašičice suvog lišća borovnice prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji od 20 do 30 minuta. Zatim procedite kroz dvostruku gazu i koristite za svakodnevno ispiranje vagine minimum dve nedelje.

Pixabay

Borovnice su ukusne, ali i zdrave
  • Šipak

Infuzija šipka je efikasan lek protiv edema vagine zbog razvoja kolpitisa. Pola litre ključale vode prelijte preko 100 g suvog šipka i sačekajte da se ohladi. Ispirajte intimne delove ujutru i uveče.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)