Dijeta

GOJITE SE OD VAZDUHA?! Razlog su hormoni, a ovo je način da ih DOVEDETE U RED!

Hormonski poremećaji mogu da dovedu do gojaznosti, a evo nekoliko načina da ih regulišete i poboljšate svoje zdravlje.

01.11.2021 12:14

GOJITE SE OD VAZDUHA?! Razlog su hormoni, a ovo je način da ih DOVEDETE U RED!
Pixabay.com

Svako od nas nekada se susreo sa problemom viška kilograma i mada je najčešće dovoljno probušiti kašiku i baciti se na fizičku aktivnost u pojedinim slučajevima neopodno je posavetovati se sa lekarom i potražiti probleme u svom organizmu. Ako imate osećaj da se gojite od vazduha neki od sledećih hormona može biti uzrok problema, te bi valjalo da posetite lekara i jednom za svagda rešite problem. 

1. Problemi sa štitnom žledom

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda i u obliku je leptira, koja se nalazi u donjem delu vrata. Hormoni koje ona luči, T3, T4 i kalcitonin, upravljaju radom skoro svih ćelija u organizmu. Kada ova žlezda svoj posao ne radi kako treba, nije nelogično da dolazi do velikih zdravstvenih problema, a između ostalih to može biti i gojaznost. Hormoni štitne žlezde pospešuju pravilan rad metabolizma, te utiču na termoregulaciju, stvaranje šećera, razgradnju masti i, naravno, rad srca. Oni doprinose i seksualnoj funkcionalnosti kod oba pola, održavanju trudnoće, podstiču učenje i pamćenje, ali i utiču na emocije.

 

 

Problemi sa štitnom žlezdom nisu retki, a najčešći poremećaji su Hipertireoidizam – pojačan rad štitne žlezde, koji se može uočiti kroz gubitak težine, uprkos normalnom ili čak povećanom apetitu, i Hipotireoidizam- smanjen rad štitne žlezde. Hipotireoidizam možete uočiti kroz porast telesne težine koji je praćen smanjenim apetitom, zamor ili pospanost, stalni osećaj hladnoće, usporen rad srca, zaboravnost, bledu kožu i poremećaj menstrualnog ciklusa. 

Kada uočite prve simptome, za  prvu ruku sebi možete pomoći konzumacijom jodrine soli, kuvanom hranom i izbegavanjem svežeg povrća, suplemenata vitamina D i hrane bogatom cinkom, ali vam preporučujemo da posetite lekara i svakako uradite testove, koji će u slučaju da zaista imate problem sa štitnom žlezdom biti povećani, u slučaju hormona TSH-a ili smanjeni, ako su u pitanju T3 ili T4.

 

 

2. Poremećaj lučenja insulina

Insulin je hormon koji se luči u pojedinim delovima pankreasa, koji služi da reguliše način na koji telo koristi ugljene hidrate kada ih unesemo u sebe. Insulin, zapravo, ugljene hidrate pretvara u glukozu koju telo potom koristi kao energiju. Kada insulin ne proizvodi dovoljno glukoze, ćelije u organizmu počinju da se osećaju loše, a kada je proizvodi previše ona se skladišti kao mast.

Kada telo proizvodi manjak insulina, što vodi manjem pretvaranju ugljenih hidrata u glukozu ili nemogućnost prevođenja glukoze do ćelija, dolazi do dijabetesa usled previše glukoze u krvi. Ljudi se tada osećaju umorno, imaju bled ten i goje se.

 

 

Na duge staze ovaj problem može biti veoma ozbiljan zbog čega se preporučuje odlazak kod lekara i redovno testiranje krvi. Međutim zdravom ishranom punom zelenog lisnatog povrća, svežeg voća, omega tri masnih kiselina i sa po četiri litara vode svaki dan i vežbanjem minimum četiri sata nedeljno dolazi do umanjenja šansi za pojavu dijabetesa.

3. Hormon stresa ne radi kako treba

Kortizol, poznatiji kao hormon stresa, generiše se u nadbubrežnoj žlezdi, a kada se proizvodi u prevelikim količinama može da napravi pravi haosu u organizmu. Naime, ovaj hormon koristan je da vas održi na nogama u stresnim situacijama, ali kada se ne dešavaju situacije koje su opasne po život, a ipak dolazi do prevelike proizvodnje ovog hormona dolazi do zdravstvenih problema. Ovaj hormon  uzrokuje anksioznost, hronični zamor, gojaznost, depresiju, oslabljeno pamćenje i srčane bolesti.

 

 

Da biste sprečili da se ovaj hormon previše proizvodi, pre svega, bitno je da se smirite. Većina problema nisu nerešivi, te je potrebno da im pristupite hladne glave. Bitno je i izbaciti gazirana pića, grickalice, ugljene hidrate i druge namernice koje kod vas mogu izazvati da se osećate kao da ste pod stresom. Pokušajte da spavate minimum 8 sati dnevno i provodite više vremena sa porodicom i prijateljima, jadajte im se o svojim problemima, jer razgovor oslobađa dušu. I naravno, posavetujte se sa lekarom.

4.Imate manjak testosterona

Testosteron, koji se uglavnom smatra muškim hormonom, a imaju ga i žene, proizvodi se u polnim organima, a u manjim količinama može nastajati i u nadbubrežnim žlezdama. Testosteron je vrlo bitan za pravilan polni razvoj, a višak i manjak hormona, značajno mogu uticati na pojedinca. Nizak nivo testosterona može izazvati poremećaje raspoloženja, povećanu telesnu masnoću, gubitak tonusa mišića, neadekvatnu erekciju i lošu seksualnu sposobnost, osteoporozu, poteškoće sa koncentracijom, gubitak pamćenja i poteškoće sa spavanjem. Kombinacija ovih negativnih efekata dovodi i do prekomerne kilaže.

 

 

Izbegavajte alkohol, redovno vežbajte i hranite se namernicama bogatim vlaknima i nećete morati da posećujete lekara zbog ovog hormona.

5. Progesteron nije u funkciji

Progesteron, zajedno da estrogenom, kod žena reguliše menstrualni ciklus. U toku samog ciklusa normalno je da nivo progesterona i estrogena opada i raste, kada je jedan u porastu, drugi opada. Međutim, kada dođe do poremećaja njihovog odnosa, mogu nastati ozbiljni problemi po reproduktivno zdravlje žene. Visok nivo progesterona dešava se ukada se on generiše u  žutom delu jajnika, nakon što se otpusti jajna ćelija spremna za oplodnju. Tada progesteron priprema telo za potencijalnu trudnoću, na primer zadebljanjem zida materice. Nivo progesterona ostaje povećan u toku trudnoće, a u slučaju da do trudnoće ne dođe, on se smanjuje i nastaje povećana količina estrogena koja dalje dovodi do menstruacije.

 

 

Ipak, kada nivoi progesterona opadaju bez smisla, odnosno nevezano za period menstrualnog ciklusa, postaje jasno da u telu postoji neki problem. Oni mogu opadati iz različitih razloga kao što su stres, upotreba kontraceptivnih pilula, menopauza itd. Ovo može dovesti do povećanja telesne mase i depresije.

Pokušajte da vežbate redovno, izbegavajte stres i probajte da meditirate, ove navike pomoći će vam da očuvate svoje reproduktivno zdravlje i izgledate lepše.

6. Estrogen je poludeo

Estrogen, o kom smo malo govorili i u prethodnom pasusu, primarni je ženski horman, koji zajedno sa progesteronom reguliše menstrualni ciklus. Svaki i najmanji poremećaj nivoa estrogena može dovesti do povćanja telesne težine. Kada nivoi estrogena opadaju, telo počinje da pretvara sve raspoložive izvore energije u masnoću kako bi dopunilo nivoe glukoze. Ovo dovodi do povećanja telesne mase.

 

 

Da biste nivo estrogena održavali u balasu, neophodno je da pazite na ishranu, izbegavate alkohol i naravno vežbate, a nije na odmet i da sa vremena na vreme proverite nivo estrogena u krvi.

7. Hormon gladi ne shvata da ste siti

Leptin, poznatiji kao hormon gladi, je hormon koji reguliše energetski balans u telu inhibiranjem gladi. Ali kada jedete hranu bogatu šećerom, prekomerna upotreba fruktoze se pretvara u masnoću koja se deponuje u jetri, stomaku i drugim delovima tela. Ove masne ćelije stvaraju leptin. Kako se sve više leptina stvara, telo gubi osetljivost na njega. Ovo dovodi do toga da mozak prekine prijem signala da ste siti. 

Bitno je da spavate dovoljno i konzumirate zeleno lisnato povrće, ali i mnogo vode. Pokušajte da ne preterujete sa unosom šećera, bili to veštački ili prirodni šećeri. Ako pazite šta i u kojim količinama unosite u organizam, nećete imati problema sa prekomernom težinom.

 

 

Naravno da je bitno da brinete o ishrani i da redovno vežbate, ali nekada jednostavno to nije dovoljno. U slučaju da primetiite bilo koji od simptoma koje smo pomenuli ili se osetite kao da vam telo, iz bilo kog razloga, ne radi kako treba, posetite endokrinologa. Poremećaji hormona uglavnom su lako rešivi, ali u slučaju da se ne tretiraju na pravi način mogu izazvati ozbiljne probleme u organizmu.

Komentari (0)