Dijeta

STAVOVI STRUČNJAKA: Hrono dijeta DA ili NE?

Ako se dijeti pristupi prema preporukama, može biti jasna i dobra vodilja za promenu prehrambenih navika, pri čemu se gubitak kilograma događa spontano.

22.10.2021 15:28

STAVOVI STRUČNJAKA: Hrono dijeta DA ili NE?
Pixabay.com

Hrono dijeta, uz sve dosadašnje nutricionističke preporuke, uključuje i preporuku za strogo poštovanje vremena obroka. Prema hrono dijeti, unapred treba da se odredi tačno vreme svih obroka u danu na način koji odgovara prirodom ritmu organizma. Doručak se preporučuje između sedam i devet sati, ručak od 11 do 13 sati, a večera oko 19 sati. Program ishrane se zasniva na pretpostavci da je oko podneva metabolizam najaktivniji.

NAJAKTIVNIJI OKO PODNEVA

Cilj dijete prema telesnom satu je ponovno usklađivanje poremećene dnevne ritmove hranjenja, koji za posledicu imaju jak osećaj gladi, prejedanja, kompulsivna ponašanja i gojenje na kraju. Prirodan osećaj gladi u skladu je sa dobom dana, koje diktira i aktivnost metabolizma, otkucaje srca i telesnu temperaturu.

U jutarnjim satima telo se razbuđuje i, ako aktivnost nije intenzivna, telo ne traži veliku količinu hrane. Oko podneva metabolizam je najaktivniji i organizam je na vrhuncu aktivnosti. To je vreme dana kada se čak može malo prekršiti strogo pridržavanje pravila jer će se sav unesen višak najlakše sagoreti. Takođe je bitno da u to doba bude ručak da bi telo dobilo potrebnu energiju za funkcionisanje i da se izbegne jaka pojava gladi u poslepodnevnim satima, koja obično završava prejedanjem.

PREDNOSTI

Glavna prednost ove dijete je što se pazi da se ne javi jak osećaj gladi, što je regulisano strogo određenim ritmovima i rasporedom obroka. Takvim načinom ishrane ne dolazi do iscrpljivanja organizma, što je često prisutno u mnogim dijetama. Dijeta je ujedno i nutritivno kvalitetna i obuhvata sve potrebne nutrijente za optimalno funkcionisanje organizma.

- Ishrana preporučena hrono dijetom je u skladu sa preporukama nauke, pa se ovom dijetom zadovoljavaju sve nutritivne potrebe organizma. Ako se dijeti pristupi prema preporukama, može biti jasna i dobra vodilja za promenu prehrambenih navika, pri čemu se gubitak kilograma događa spontano. Samo je neophodno paziti da se dnevno unese dovoljna količina vitamina potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma - kaže nutricionista Jelena Lekić.

Pixabay.com

Najbitnije je KADA jedete

Naglasak na prirodnim ritmovima sve je češća tema nutricionističkih krugova kada se govori o prejedanju, budući da moderan način života u dnevnom rasporedu retko ostavlja prostor za konzumiranje obroka, a ručak se često smatra gubitkom vremena.

- Hrono dijetom preporučuju se redovni obroci i obavezan doručak, čime se značajno doprinosi zdravlju organizma - istakla je doktorka Nevena Rafailović. Međutim, ona takođe naglašava da se pazi kako se prave obroci da bi obuhvatili sve dnevne potrebe.

NEDOSTACI

Hrono dijeta je u skladu sa preporukama i stručnim stavovima, a nedostaci bi se mogli pojaviti ako se dijeta sprovodi uz značajno ograničenje dnevnog energetskog unosa koji, osim smanjenja energetske vrednosti, donosi i smanjenu nutritivnu vrednost, odnosno smanjenu količinu vitamina i minerala.

LAGANE VEŽBE UJUTRO

Sa aspekta fizičke spremnosti i treninga koji se preporučuje kod svake redukcije ishrane i otpanja masnoća, hrono dijeta preporučuje smanjenje fizičke aktivnosti i potpuno izbacivanje teških vežbi. Ukoliko želite da vežbate, hrono dijeta preporučuje trening isključivo u jutarnjim satima, na prazan želudac, nikako uveče.
Fitnes trener Marija Filipović je rekla da je mnogo bolje iskoristiti slobodno vreme za fizičku aktivnost i zdrav režim ishrane koji nema toliko restrikcija i uslova kao hrono dijeta.

Problem kod ove dijete nastaje sa ručkom jer većina ljudi na radnom mestu nema mogućnost da sprema hranu koju mora da pojede. Ukoliko se odlučite na spremanje dan pre posla, moraćete da odvojite mnogo slobodnog vremena kog svakako imate malo.

Najstrože je zabranjeno i unošenje kravljeg mleka jer se smatra da ga organizam teško vari. Ostali mlečni proizvodi su dozvoljeni. Međutim, ovo je velika debata među nutricionistima jer mnogi smatraju da je unos kalcijuma iz mleka važan.

 

Komentari (0)