Đumbir je začinska biljka poznata po svojim nenadmašnim lekovitim svojstvima. Poreklom je iz Kone gde se uzgaja već 3.000 godina, a oblik ovog korena podseća na ljudsku šaku. Stari Grci su toliko cenili đumbir zbog njegove koristi pri varenju da su ga dodavali i u hleb. Ima prijatan miris sličan limunu, ali oštar i jak ukus i malo je ljutkast.
Đumbir se može jednostavno i lako uzgajati i kod kuće u saksiji ili bašti.
Srećna republika otkriva kako da posadite, negujete i uzgajate đumbir u kućnim uslovima i uvek ćete imati pri ruci svež koren ove začinske i lekovite biljke.
Kako se sadi
Potrebna vam saksija sa zemljom. Najbolje izabrati koren sa što više „prstiju“. Koren đumbira posadite ali vrlo plitko tik ispod površine zemlje. Može čak i da viri malo iz zemlje. Zalivajte ga često sa ustajalom vodom.
Đumbir ne traži dosta svetla, ali zahteva toplotu. Može se saditi tokom leta ili u ranu jesen i u bašti dok je zemlja još topla od sunca. Vrlo brzo će pustiti korenje i učvrstiti se u zemlju. Ukoliko želite da đumbir presadite iz saksije u bašti najbolji period je proleće, a birajte meku, rastresitu zemlju i redovno zalivajte.
Izbegavaju ga štetočine
Đumbir raste vrlo brzo i može da naraste od 60 do 120 santimetara. Ima uspravnu stabljiku i uske, zelene listove. Cvetovi su prelepi i vrlo neobični, na stabljici izbijaju direktno iz korena i najčešće su pink ili crveni. Zanimljivo je da štetočine ne napadaju đumbir verovatno zbog njegovog oštrog i jakog ukusa.
Đumbir je nenadmašan u borbi protiv virusa i prehlada, podstiče metabolizam, sadrži eterična ulja koja podstiču cirkulaciju i zagrevaju telo. Upotrebu đumbira treba da izbegavaju ljudi koji imaju problema sa želucem ili gorušicu kako ne bi pogoršali svoje tegobe. Ljuti sastojci takođe mogu da prouzrokuju iritaciju i bol u usnoj duplji i grlu. Lekari ne spore da je izuzetno zdrav ali upozoravaju da ne treba preterivati sa upotrebom đumbira.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)