Tetka Saveta

UZGAJAJTE ĐUMBIR KOD KUĆE: Jednostavno i lako do lekovite biljke

Da bi uspeo u saksiji ili bašti potrebno je da se posadi vrlo plitko ispod zemlje, a poželjno je da malo i viri iznad površine. Obavezno je redovno zalivanje i topli uslovi uzgoja

29.05.2022 16:00

UZGAJAJTE ĐUMBIR KOD KUĆE: Jednostavno i lako do lekovite biljke
Pixabay.com

Đumbir je začinska biljka poznata po svojim nenadmašnim lekovitim svojstvima. Poreklom je iz Kone gde se uzgaja već 3.000 godina, a oblik ovog korena podseća na ljudsku šaku. Stari Grci su toliko cenili đumbir zbog njegove koristi pri varenju da su ga dodavali i u hleb. Ima prijatan miris sličan limunu, ali oštar i jak ukus i malo je ljutkast.

Đumbir se može jednostavno i lako uzgajati i kod kuće u saksiji ili bašti.

Srećna republika otkriva kako da posadite, negujete i uzgajate đumbir u kućnim uslovima i uvek ćete imati pri ruci svež koren ove začinske i lekovite biljke.

Pixabay.com

Koren đumbira podseća na ljudsku šaku sa prstima

Kako se sadi

Potrebna vam saksija sa zemljom. Najbolje izabrati koren sa što više „prstiju“. Koren đumbira posadite ali vrlo plitko tik ispod površine zemlje. Može čak i da viri malo iz zemlje. Zalivajte ga često sa ustajalom vodom.

Đumbir ne traži dosta svetla, ali zahteva toplotu. Može se saditi tokom leta ili u ranu jesen i u bašti dok je zemlja još topla od sunca. Vrlo brzo će pustiti korenje i učvrstiti se u zemlju. Ukoliko želite da đumbir presadite iz saksije u bašti najbolji period je proleće, a birajte meku, rastresitu zemlju i redovno zalivajte.

Pixabay.com

Đumbir ima prelep i neobičan cvet

Izbegavaju ga štetočine

Đumbir raste vrlo brzo i može da naraste od 60 do 120 santimetara. Ima uspravnu stabljiku i uske, zelene listove. Cvetovi su prelepi i vrlo neobični, na stabljici izbijaju direktno iz korena i najčešće su pink ili crveni. Zanimljivo je da štetočine ne napadaju đumbir verovatno zbog njegovog oštrog i jakog ukusa.

Pixabay.com

Čaj od đumbira je nenadmašan u lečenju prehlada i za ubrzavanje metabolizma

Đumbir je nenadmašan u borbi protiv virusa i prehlada, podstiče metabolizam, sadrži eterična ulja koja podstiču cirkulaciju i zagrevaju telo. Upotrebu đumbira treba da izbegavaju ljudi koji imaju problema sa želucem ili gorušicu kako ne bi pogoršali svoje tegobe. Ljuti sastojci takođe mogu da prouzrokuju iritaciju i bol u usnoj duplji i grlu. Lekari ne spore da je izuzetno zdrav ali upozoravaju da ne treba preterivati sa upotrebom đumbira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)