Prirodni lekovi

DR NESTOROVIĆ ISKRENO: Kad pijem rakijicu i kako se lečim kada sam prehlađen

Poznati pedijatar i pulmolog, dr Nestorović samo za Srećnu Republiku govori sve o svojim dnevnim ritualima i načinu lečenja tokom prehlade.

18.05.2022 21:00

DR NESTOROVIĆ ISKRENO: Kad pijem rakijicu i kako se lečim kada sam prehlađen
Prntscrn/YouTube

Doktor Branimir Nestorović, poznati dečiji pedijatar i alergolog samo za Srećnu Republiku govorio je sve o svojim dnevnim ritualima.

Šta prvo uradi kada se probudi?

Da li pije rakiju i kada?

Šta radi kada ode na pijac i koliko to traje?

Šta radi kada se prehladi?

Šta treba da pijemo tokom prehlade?

Za šta je dobar aspirin i ko sve mora redovno da ga pije?

Sve ovo pogledajte na novom video snimku.

Kako počinje Vaš dan?

- Čim ustanem prvo uzmem slatko, ako ima od dunja, potom napravim sebi kafu. Tih 15 minuta dok pijem kafu ne sme niko da mi se pojavi na vidiku. Potom idem da nahranim pse. Nisam jutranja osoba, a moja ćerka je ista kao ja. Pola sata pošto ustanemo niko ni sa kim ništa ne govori. Posle kafe obavezno popijem rakijicu. Onda idem do samousluge ili na pijac - započinje priču o svojim dnevnim ritualima dr Nestorović.

Pixabay

Doktor dan zapičinje u tišini uz kafu

Zašto odlazak na pijac dugo traje?

- Dugo putujem na pijacu koja je 700 m udaljena, pošto me stalno neko zaustavlja da me nešto pita. Postoje mesta gde ponekad popijem još jednu rakijicu i kafu. Jedne subote sam krenuo na pijac i kada sam došao žena mi kaže da je misilila da sam pobegao od kuće. Međutim, na pijaci imam svoje prodavce kod kojih kupujem meso i sve ostalo. Sa njima se uvek lepo ispričam, uvek idem pešaka ili biciklom. Kada sam prolazio kolima nikog nisam sretao, ali na biciklu te uvek zaustavljaju. Mi smo danas zaboravili da komuniciramo - objašnjava dr Nestorović.

shutterstock.com

Pijaca se uvek oduži

Šta radite kada ste prehlađeni?

- Afrička muškatla je izvanredna biljka koju koristim kada sam prehlađen. Ta biljka raste isključivo u južnoj Africi. Nemci ne dozvoljavaju da je iko drugi gaji do njih. Mi imamo sreću da nam je Nemačka blizu i zato je ima na tržištu kod nas. Jedan engleski major je svoju ženu od tuberkoloze izlečio afričkom muškatlom. Ona deluje na sve moguće viruse, kašalj i stimuliše imunitet. Kada sam bio prehlađen i probao je, posle 24h sam bio kao nov - ističe dr Nestorović prednosti ove biljke kod prehlade.

pexels.com

Šta da radimo tokom prehlade?

Koji lekovi se daju tokom prehlade?

- Afrička muškatla (pelagronium) nema veze sa afričkom šljivom, koja pak nema veze sa potencijom. Afrička šljiva je lek za lečenje prostate. Protiv prehlade je najboje pored afričke muškatle uzimati i cink. Oni koji su ozbiljnije bolesni trebalo bi da uzmu i vitamin D. Veća količina se daje prva 2 dana, posle više nema tolikog značaja. Vitamin C je priča za decu. On se apsorbuje do 1000 mg. Znači ako uzmemo 1000 ili 2000 mg, isto je jer višak se neće apsorbovati. Vitamin C je pak fascinantan, ali isključivo ukoliko se daje venski. Kroz istoriju imamo primere da se i rak lečio vitaminom C, ali intravenski i tada se daju dosta velike količine - objašnjava dr Nestorović.

shutterstock.com

Afrička muškatla je najbolja u suzbijanju prehlade

Ko treba da pije andol?

- Aspirin je imao veliko dejstvo kod Kovida-19. Aspirin i andol treba da piju stariji ljudi uvek ili umesto andola da jedu velike količine povrća. Odličan je kao preventiva za srčana oboljenja ili protiv karcinoma debelog creva. Takođe i neke biljke su i antitumorske. Moja baba je uvek recimo stavljala aspirin u vodu kojom se zaliva cveće. Zato što je cveće od toga bolje raslo. Mama i baba su bile veliki fanovi aspirina, ali samo Bajerovog. One su to koristile protiv svih bolesti i to se pokazalo da je tačno mnogo decenija kasnije - zaključuje poznati lekar.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)