Dete

DR NESTOROVIĆ OTKRIO ZAŠTO GA MALIŠANI VOLE: Decu i pse ne možeš da prevariš!

Dečiji pulmolog Dr Nestorović otkrio kako se stvara poverenje između njega i dece, kakav je on bio kao dete, čime se deca najradije igraju, kao i zašto su alergije sve učestalije danas.

11.05.2022 21:00

DR NESTOROVIĆ OTKRIO ZAŠTO GA MALIŠANI VOLE: Decu i pse ne možeš da prevariš!
Srećna republika

Doktor Nestorović, dečiji pulmolog i alergolog, samo za Srećnu Republiku otkriva sve što do sada nismo znali o roditeljstvu.

Kako se stvara poverenje sa decom?

Da li deca znaju kada lažemo?

Kakav je on sam bio kao dete?

Kojim poklonima se deca najviše obraduju?

Da li su alergije danas učestalije nego ranije?

Suzbijanje alergije na mleko i sve ostalo pogledajte na sledećem videu.

 

- Decu ne možeš uopšte da slažeš do 6 godina jer su ona do tada intuitivna, ona su podsvesna bića. Podsvest se formira do 7. godine. Isto je i sa psima. Uvek kada sam kupovao kučiće čekam da mi priđe kuče, čekam da ono mene izabere ne ja njega - počinje razgovor Dr Nestorović.

Da li Vas se deca plaše?

Dečiji lekar navodi da ga se deca ne plaše, pošto osećaju njegovo poverenje.

shutterstock.com

Dr Nestorović objašnjava kakva su deca kada dođu kod njega

- Deca osećaju da neću da im naparavim neko zlo, a drugo treba biti pošten prema deci. Roditelji često greše kada deca pitaju "hoće li boleti", kažu da neće. Trebalo bi da kažu: "Boleće, ali neće biti strašno". Jer kada ga boli, a ti mu kažeš da neće boleti, izgubio si poverenje - objašnjava dr Nestorović.

Poznati alergolog odgovara da se najviše bavi decom sa autizmom.

- Deo te dece ume da bude agresivan, hiperaktivan, imaju razne reakcije, vrište i slično, ali kod mene nikad nemaju to ponašanje. Sećam se da su došle mama i baba sa detetom od 7-8 godina. Dečak je došao, uzeo lizalicu i seo meni u krilo. Njegove majka i baba su bile šokirane jer se tako prisno poneo. Kažu da njega troje drže, on se otima, grize, pljuje, ali deca sve osećaju instiktivno - odgovara dr Nestorović.

Kakvo ste dete Vi bili?

Doktor za sebe kaže da je bio kako sam kaže "jeziv", ali da to nije nimalo loše.

shutterstock.com

Svako dete je priča za sebe

- U Americi su u specijalnom odeljenju koji je planski tako napravljeno, otkrili čak dva dečaka koji su kasnije postali Nobelovci. Inteligentna deca su često nemirna, njima sve brzo dosadi. Meni je interesantno to što, na primer kod mene u ordinaciji niko neće da gleda crtaće. Kada se igraju igračkama igraju se 5 minuta i onda bace i njih. Zato sam ja uvek bio za to da se kupi neka kreativna igračka deci, pa da se sačeka neko vreme sa drugom. Dakle ne ove mehaničke, leteće igračke, već kreativne  - ističe dr Nestorović.

Čime se deca najviše igraju?

Dečiji lekar navodi da deca ne vole preterano mehaničke igračke pošto tu nema mesta za ispoljavanje kreativnosti.

pexels.com

Deca žele da budu kreativna

- Moja svastika kada je došla iz Amerike donela je jednog fantastičnog dinosaurusa koji ide, pa kada naiđe na zid okrene se, kada ga pozoveš po imenu, on dođe. Moji su se igrali njime puna 4 minuta. Deca se najviše igraju budalištanima. Ja sam umeo da svoj deci kupujem drvca da slažu, plastelin i to. Oni zamišljaju onda šta rade. Mi zamišljamo kao roditelji šta bi mi voleli za poklon pa to projektujemo na njih. Kažemo recimo "ovo je ukusno jelo", međutim njemu nije ukusno i neće to da jede - kroz osmeh objašnjava dečiji lekar.

Da li su alergije učestalije danas?

Dr Nestorović smatra da su alergije učestalije čak 10 puta više nego ranije.

- Sve utiče na to od ishrane preko pesticida do aerozagađenja. Ja sam se zaposlio na klinici 1979. godine, radio sam sredom ambulantu i imali smo 2-5 pacijenata dnevno. Tada sam posle 7-8 godina rada hteo da napišem rad na temu alergije na kravlje mleko, a 7 pacijenata sam na godišnjem nivou našao, što je nedeljno sada toliko - odgovara dr Nestorović.

Poznati dečiji pulomolog objašnjava da je preporuka da mleko koriste i deca koja su alergična na njega i to u jelima koja se peku u rerni.

- Mi sad znamo da alergija brže prođe ako se postepeno daje nego ako se ne daje mleko. Ja sam 1989. godine bio na kongresu gde je bio profesor iz Malezije koji je rekao da je toj deci koja su imala alergiju na kravlje mleko svesno nastavio da daje mleko, iako su oni imali jake ekceme i povraćali. Onda je prošla sva alergija za 3 meseca. Taj lekar je doživeo linč, kasnije su mu uzeli i licencu. Međutim, došli smo do zaključka da oni koji nemaju najteže oblike alergije, ukoliko nastave da piju mleko, njima brže prođe alergija nego onima koji ne piju mleko. Znali smo još 1989. godine da treba deci uvoditi mleko da bi to zvanično prihvatili tek 2002. godine. Postepenim uvođenjem alergija prođe za 6 meseci, a onako 3 godine traje - zaključuje poznati lekar.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)