Dijeta

SAVETI ZA ZDRAVU ISHRANU! 3 ključna načina da se hranite zdravo uvek i na svakom mestu!

Tajna zdrave ishrane je da u svakom trenutku imate na umu koliko je važno da u svoj organizam unosite zdrave namirnice

07.05.2022 22:00

SAVETI ZA ZDRAVU ISHRANU! 3 ključna načina da se hranite zdravo uvek i na svakom mestu!
shutterstock.com

Zdrava ishrana je ključna za zdrav organizam, ispunjen i kvalitetan život bez obzira u kom ste životnom dobu.

Kako ističu nutricionisti, važno je imati izbalansirane obroke i u svoj organizam unositi one namirnice koje mogu da vam pruže energiju za naporan dan.

Međutim, mnogi koji pokušavaju da promene ustaljene navike, kada je ishrana u pitanju, najčešće se sreću sa problemom kako sebi obezbediti zdrav obrok tokom dana, posebno ukoliko većinu vremena provodite na poslu i van kuće.


Srećna republika nudi 3 jednostavna, ali vrlo efikasna saveta da se hranite zdravo na svakom mestu.

Pixabay.com

U prodavnici kupujete isključivo po spisku koju ste napravili kod kuće

1. Planiranje obroka

Kupovina zdravih namirnica i kuvanje obroka prvi je korak u uvođenju zdrave ishrane u vašu svakodnevnu rutinu. Pre odlaska u prodavnicu isplanirate svoje obroke za narednih nekoliko dana i na osnovu toga napravite spisak za kupovinu. Kada uđete u supermarket nemojte dozvoliti da vam pažnju odvlače razne nezdrave grickalice ili hrana puna šećera, već se fokusirate na spisak i kupujte isključivo prema njemu. Na ovaj način ćete se kući vratiti sa zdravim namirnicama, a verovatno ćete dodatno i uštedeti, jer ste izbegli da kupite nezdrave, skupe stvari koje nisu dobre za vas i vaše zdravlje.

Pixabay.com

Nemojte biti lenji, pripremite obroke kod kuće i ponesite sa sobom na posao

2. Zdrava ishrana bilo gde

Ukoliko najveći deo dana, kao i većina ljudi, provodite van kuće i na poslu, sigurno ćete imati problem kako da održite zdrave navike u ishrani. Ne budete lenji, već obroke pripremite kod kuće veče pre odlaska na posao i nosite ih sa sobom. Znamo da je mnogo lakše i komfornije otići u najbližu pekaru i pojesti bilo šta kad ste gladni, ali zdravi obroci koje ponesete od kuće imaće mnogo više učinka za vaš organizam. Osim toga, uvek je bolje pojesti nešto što ste sami pripremili i znate šta jedete.

Pixabay.com

Prilagodite način ishrane svojim godinama

3. Faze života

Kada je u pitanju zdrava ishrana treba voditi računa i u kojem životnom dobu se nalazite. Metabolizam se menja i postepeno usporava što ste stariji, pa tome treba prilagoditi i ishranu. Nutritivne potrebe i zdrave navike u ishrani nisu iste za decu i starije osobe. Ukoliko ne znate šta je, s obzirom na vaše godine, najbolje i najzdravije kada je ishrana u pitanju, posavetujte se sa stručnjakom koji će vam dati pravi savet.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)