Prirodni lekovi

ČUDO NA VAŠEM TRAVNJAKU: Evo kako da iskoristite maslačak za lepotu i zdravlje

Spisak oboljenja koja mogu uspešno da se tretiraju svim delovima ove biljke zlatnožutih cvetova zaista je dugačak, a od njegovog korena može se napraviti sjajna zamena za kafu

22.03.2022 14:00

ČUDO NA VAŠEM TRAVNJAKU: Evo kako da iskoristite maslačak za lepotu i zdravlje
pexels.com

Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva po karakterističnim nazubljenim listovima, šupljim stabljikama i velikim svetložutim cvetovima.

Cveta od marta do maja, a važi za izdržljiv i veoma plodan korov koji se često nalazi na livadama, travnjacima i poljima. Može da raste na skoro svakom tlu, bez obzira na drenažu i sunčevu svetlost. U bašti se maslačak može koristiti kao ukrasno bilje, ali i kao organsko đubrivo jer sadrži elemente u tragovima koji obogaćuju zemljište i poboljšavaju plodnost.

KOREN ČUVA SRCE

S druge strane, poznata su i korisna svojstva maslačka na zdravlje. Ova biljka vekovima se upotrebljava u tradicionalnoj medicini u Kini, Indiji, Rusiji i arapskim zemljama. Svi delovi ove biljke, od korena do cveta, korisni su za ljudsko zdravlje. Koren maslačka sadrži karotenoide, minerale, vitamine i razne bioaktivne komponente, a sadrži čak 40 odsto inulina.

Može se koristiti i kao prehrambeni proizvod: pečen, mleven i kao zamena za kafu. Zbog biološki aktivnih supstanci sadržanih u korenu maslačak ima antiinflamatorna, antioksidativna i antireumatska svojstva.

 

 

Medicinska istraživanja su dokazala da koren maslačka ima sposobnost da reguliše nivo glukoze, holesterola i triglicerida u krvi. Takođe može pomoći i u regulisanju nivoa krvnog pritiska i smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Osušeni koren se koristi u obliku odvara i ekstrakta koji stimuliše lučenje digestivnih sokova. Tinktura korena maslačka stimuliše apetit i ima laksativna svojstva.

PODSTIČE RAZGRADNJU MASTI

Mladi listovi i stabljike bogati su karotenoidima i vitaminom B2 i veoma diskretno su gorki, pa su dobar izbor za salate i supe. Pokušajte da, umesto rukole i bebi spanaća u pripremi salata, koristite listove maslačka, samo ih prethodno potopite u slanu vodu na pola sata.

Poznato je da gorko bilje poput maslačka, ako se konzumira pre obroka, može da podstakne lučenje želudačnih sokova i razgradnju masti. Maslačak takođe sadrži jedinjenja koja mogu da pomognu u procesu varenja, održavanju optimalnog imunološkog zdravlja, a ova biljka ima izuzetno blagotvorno dejstvo i na simptome artritisa i urinarnih infekcija.

pexels.com

Lek za svaku bolest se nalazi u prirodi

Listovi maslačka su odličan izvor vitamina K i kalcijuma, koji mogu pomoći u povećanju gustine kostiju, sprečavanju gubitka koštane mase i smanjenju rizika od osteoporoze i preloma kostiju. I pored niza zdravstvenih koristi, ne zaboravite na moguće negativne efekte maslačka na zdravlje. Ovu biljku ne bi trebalo da koriste osobe s gastritisom, s pojačanim lučenjem kiseline i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. S oprezom ga treba koristiti i kod bolesti žučne kese.

Prirodni lekovi od korena maslačka

* Čaj za regulisanje holesterola u krvi

U emajliranu šerpu stavite 200 g korena maslačka, prelijte litrom vode i stavite na šporet da proključa, pa sklonite s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno oko sat vremena. Pijte po 50 grama ovog čaja tri puta dnevno, pola sata pre jela. Tretman treba da traje četiri nedelje, kada treba napraviti jednomesečnu pauzu, a zatim ponoviti postupak.

* Eliksir života od maslačka

Naberite maslačak u prirodi, na mestu koje se nalazi daleko od puteva. Potrebno je da iscedite 50 ml soka iz maslačka i da ga pomešate s istom količinom šećera. Zatim dodajte 50 ml votke. Posle dve nedelje gotov je sirup koji treba da čuvate u frižideru. Pijte od dve do četiri kašike dnevno. Prvu kašiku ujutru, a ostale tokom dana pre jela. Ovaj sirup podiže imunitet, otklanja umor i popravlja krvnu sliku.

pexels.com

Čaj koji je blagotvoran za zdravlje

* Med od cvetova maslačka

Naberite veću količinu cvetova maslačka i sameljite ih. Zatim slažite u teglu: sloj mlevenih cvetova, pa preko toga sloj meda, sve dok ne napunite teglu, dobro zatvorite i ostavite da odstoji dve nedelje i procedite. Jedite po kašiku tri puta dnevno pre jela, uz šolju čaja ili vode. Ovaj med leči jetru i izvanredno popravlja opšte stanje organizma.

* Ulje od maslačka

Naberite cvetove maslačka zajedno sa stabljikama, sameljite ih i stavite u staklenu teglu do polovine, pa do vrha sipajte hladno ceđeno ulje po izboru. Teglu zatvorite gazom i ostavite na svetlom mestu da odstoji tri nedelje. Procedite i čuvajte na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Kod oboljenja jetre i kamena u žučnoj kesi, zatvora i kolitisa uzima se po kašika tri puta dnevno pre jela. Kožne bolesti, hronične rane, ožiljci, opekotine, ekcem i psorijaza leče se tako što se na obolela mesta stavljaju pamučne obloge natopljene ovim uljem.

Maslačak za negu lepote

* Tonik protiv pega i fleka

Sipajte dve kašike zgnječenih cvetova maslačka u šerpu sa 200 ml ključale vode, kuvajte 15 minuta i ostavite da odstoji 45 minuta. Zatim procedite. Nanesite ovaj losion na lice ujutro i uveče.

* Tretman za podmlađivanje kože

Šest listova svežeg maslačka i tri cveta izgnječite u kašu, pa dodajte kašičicu meda i malo vode da masa bude odgovarajuće gustine. Prvo namažite lice maslinovim ili kukuruznim uljem, a zatim nanesite masku. Opustite se na 20 minuta, pa se umijte toplom vodom. Ponavljajte ovaj postupak dva puta nedeljno.

 

 

* Maska za masnu kožu

Osam mladih listova maslačka sitno iseckajte i izgnječite drvenom kašikom, pa dobro pomešajte s dve kašike nemasnog mladog sira. Nanesite masku na očišćenu kožu, a nakon 20 minuta isperite prvo toplom, a zatim hladnom vodom.

Komentari (0)