Vežbanje

VAŽNO DA ZNATE: Zašto bi trebalo šetati barem pola sata dnevno

Teško je motivisati se za neku šetnju, pre posla ili nakon napornog dana, pa makar ona bila i pola sata. Radije bismo odspavali neko vreme, međutim ako zaista brinemo za svoje zdravlje na pravi način, šetnja bi trebalo da je na vrhu naših prioriteta kada su dnevne aktivnosti u pitanju.

13.03.2022 18:00

VAŽNO DA ZNATE: Zašto bi trebalo šetati barem pola sata dnevno
Pixabay

Svakodnevno pešačenje ne samo da poboljšava naš hod i držanje već smo nakon  pola sata šetnje znatno  raspoloženiji  i zdraviji.

Mnogi zanemaruju moć pešačenja pa se radije odlučuju za vožnju kolima ili gradskim prevozom na putu do posla ili u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko naravno potrebe nalažu da se koristi prevozno sredstvo do vašeg krajnjeg odredišta zbog udaljenosti, to se i može razumeti.

Ipak, mnogi od nas, i pored mogućnosti da put do posla prekratimo šetnjom, retko to činimo. Trebalo bi imati u vidu da šetnja, po mogućnosti brza, sagoreva kalorije i pomaže u mršavljenju. Ona je taman za sve koji bi da nađu neki balans, a da ne moraju redovno na vežbanje ili da sede kod kuće bez ikakvih aktivnosti.

pexels.com

Šetnja popravlja raspoloženje

Pešačenje ne samo da utiče na zdravlje srca i čitavog kardiovaskularnog sistema, već ima umirujući efekat na čitav nervni sistem. Pola sata rekreativnog ili usputnog hoda do posla, učiniće vaš mozak, aktivnijim a vas rasterećenijim i opuštenijim za  predstojeće dnevne izazove.

Mnogi od nas smatraju da je za ovu aktivnost potrebna jaka motivacija i društvo (što i jeste bonus), ali treba znati da ne treba čekati pogodne trenutke i situacije da bismo ostvarili nekakav cilj. Sve što je potrebno su slušalice ukoliko volite da slušate muziku ili aplikacija za merenje pređenih koraka koju možete skinuti na svoj telefon. Za početak oni mogu biti vaši odlični saveznici u šetnji. Uz pomoć aplikacije pratićete svoj napredak i na taj način videti na kom ste nivou, formi i što je najvažnije svaki put će se javiti dodatna motivacija za više i da se trenutni rezultat poboljša.

Rezultate neće zabeležiti samo aplikacija, već ćete to sami osetiti kod sebe kroz bolje psihofizičko stanje i kondiciju koju ćete steći. Neće izostati ni vedar duh i pozitivna energija koju ste uspeli da „pokupite“ na putu do posla. Onda je i dan zagarantovano uspešan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)