Prirodni lekovi

Nećete verovati šta sve leči ORAHOVAČA! Recept za ELIKSIR zdravlja je narodni LEK za mnoge bolesti!

Recept za orahovaču čuvan je kao tajna među travarima i vidarima. Nekad se ovaj liker najčešće pravio u manastirima i smatran je za eliksir zdravlja

16.06.2022 19:00

Nećete verovati šta sve leči ORAHOVAČA! Recept za ELIKSIR zdravlja je narodni LEK za mnoge bolesti!
shutterstock.com

Orahovača, odnosno sladak liker koji se pravi od mladih zelenih oraha i rakije već vekovima se koristi u narodnoj medicini kao lek za mnoge bolesti. Recepti za orahovaču čuvani su kao najvrednija tajna po manastirima ili se prenosio s kolena na koleno među travarima i vidarima. Neka se najčešće pravio u manastirima gde su ljudi odlazili kad su bolesni.

Lekovitost orahovača duguje mladim zelenim orasima koji su bogati jodom i vitaminima B grupe. Proučavajući ovaj liker stručnjaci su otkrili i jedinjenje juglon koje se nalazi u kori zelenih oraha a koje deluje i protiv najtežih bolesti. Ovaj liker je odavnina poznat kao lek za probleme sa štitnom žlezdom baš zbog obilja joda. Ipak pre upotrebe orahovače u lekovite svrhe trebalo bi se konsultovati sa lekarom posebno ukoliko imate probleme sa štitnom žlezdom, iako je ovo narodni lek baš za bolesti ove žlezde.

Pixabay.com

Kora zelenog orha bogata je jodom, vitaminima C, E i B kompleksa

Čuva srce

Zbog svog sastava, orahovača čuva i štiti srce, krvne sudove i nervni sistem. Poboljšava rad digestivnog trakta i rešava probavne probleme, a pokazala se i kao odličan lek u borbi protiv parodontoze.

Osim joda, orahovača je bogata i vitaminima C i E, kao i B kompleksa, mineralima kao što su kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum pa se preporučuje osobama koje pate od anemije jer će omogućiti viši nivo gvožđa i hemoglobina.

Verovali ili ne, orahovača jača i libido. Ali ne treba zaboraviti da je ovo ipak alkoholno piće i treba ga konzumirati umereno, odnosno jedna rakijska čašica ujutru i jedna uveče je sasvim dovoljno.

Srećna republika donosi recept za ovaj eliksir zdravlja sačuvan u našim manastirima i star više stotina godina.

Recept za orahovaču

Ova količina sastojaka dovoljna je za litar orahovače.

Sastojci:

  • 40 mladih zelenih oraha
  • l domaće rakije
  • 400 g meda ili šećera
  • 5 karanfilića
  • limun

Priprema:

Orahe i limun dobro oprati zajedno sa korom. Zelene orahe isecite na polovine, a limun na male kriške i poređajte u veću teglu ili ubacite u staklenu flašu. U rakiju dodati med i karanfilić, sve dobro promešati dok se med potpuno ne otopi. Preliti orahe, flašu zatvoriti i držati na suncu 40 dana. Svakog dana smesu dobro promućkati da se sastojci sjedine. Posle isteka ovog vremena orahovača je spremna za upotrebu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)