Orahovača, odnosno sladak liker koji se pravi od mladih zelenih oraha i rakije već vekovima se koristi u narodnoj medicini kao lek za mnoge bolesti. Recepti za orahovaču čuvani su kao najvrednija tajna po manastirima ili se prenosio s kolena na koleno među travarima i vidarima. Neka se najčešće pravio u manastirima gde su ljudi odlazili kad su bolesni.
Lekovitost orahovača duguje mladim zelenim orasima koji su bogati jodom i vitaminima B grupe. Proučavajući ovaj liker stručnjaci su otkrili i jedinjenje juglon koje se nalazi u kori zelenih oraha a koje deluje i protiv najtežih bolesti. Ovaj liker je odavnina poznat kao lek za probleme sa štitnom žlezdom baš zbog obilja joda. Ipak pre upotrebe orahovače u lekovite svrhe trebalo bi se konsultovati sa lekarom posebno ukoliko imate probleme sa štitnom žlezdom, iako je ovo narodni lek baš za bolesti ove žlezde.
Čuva srce
Zbog svog sastava, orahovača čuva i štiti srce, krvne sudove i nervni sistem. Poboljšava rad digestivnog trakta i rešava probavne probleme, a pokazala se i kao odličan lek u borbi protiv parodontoze.
Osim joda, orahovača je bogata i vitaminima C i E, kao i B kompleksa, mineralima kao što su kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum pa se preporučuje osobama koje pate od anemije jer će omogućiti viši nivo gvožđa i hemoglobina.
Verovali ili ne, orahovača jača i libido. Ali ne treba zaboraviti da je ovo ipak alkoholno piće i treba ga konzumirati umereno, odnosno jedna rakijska čašica ujutru i jedna uveče je sasvim dovoljno.
Srećna republika donosi recept za ovaj eliksir zdravlja sačuvan u našim manastirima i star više stotina godina.
Recept za orahovaču
Ova količina sastojaka dovoljna je za litar orahovače.
Sastojci:
- 40 mladih zelenih oraha
- l domaće rakije
- 400 g meda ili šećera
- 5 karanfilića
- limun
Priprema:
Orahe i limun dobro oprati zajedno sa korom. Zelene orahe isecite na polovine, a limun na male kriške i poređajte u veću teglu ili ubacite u staklenu flašu. U rakiju dodati med i karanfilić, sve dobro promešati dok se med potpuno ne otopi. Preliti orahe, flašu zatvoriti i držati na suncu 40 dana. Svakog dana smesu dobro promućkati da se sastojci sjedine. Posle isteka ovog vremena orahovača je spremna za upotrebu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)