Odrasli

NIKAKO NE BACAJTE LJUSKU OD BELOG LUKA, ZDRAVIJA JE NEGO ŠTO MISLITE! Evo kako sve korisno može da se upotrebi!

Važno je napomenuti da se koristi samo ljuska od organskog belog luka kako u organizam ne biste uneli štetne pesticide koji se zadržavaju na spoljašnjosti ovog zdravog povrća.

20.05.2022 14:00

NIKAKO NE BACAJTE LJUSKU OD BELOG LUKA, ZDRAVIJA JE NEGO ŠTO MISLITE! Evo kako sve korisno može da se upotrebi!
Pixabay.com

Beli luk i kefir eliksir su zdravlja i vitalnosti stogodišnjaka sa Kavkaza. Međutim, većina nas očišćenu ljudsku belog luka baca u đubre ne sluteći da tako bacamo mnoga korisna svojstva ovog povrća.

Srećna republika donosi na koje sve načine možete korisno upotrebiti ljusku od belog luka.

Pixabay.com

Čak i kad je proklijao beli luk i njegova ljuska su potpuno bezbedni za upotrebu

Čisti arterije, čuva srce

Ljuska belog luka bogata je fenilpropanoidima koji su prepuni antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ovog povrća  ima više vrednih supstanci od samog belog luka koji je poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Ljuska ima u izobilju biljne flavonoide koji snižavaju krvni tpritisak i skupljanje naslaga u arterijama, kao i vlaknima koji pomažu u regulisanju probave. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, snižavanje holesterola i brojnih drugih bolesti. Važno je samo da prilikom upotrebe koriste ljuske isključivo od organskog belog luka kako u organizam ne biste uneli i pesticide kojim je povrće prskano.

Pixabay.com

Ljuska belog luka može da se koristi kao dodatak subi ili za čaj

Kako se koristi

Ljuska od belog luka može da se koristi kao dodatak supama. Jednostavno dodajte svim sastojcima za supu i ljuske od belog luka koje ćete odstraniti prilikom ceđenja. Dovoljna je kašičica do dve, osim ako baš volite ukus belog luka onda možete dodati i punu šaku.

Ljuske od belog luka možete jednostavno prokuvati, a dovoljno je 10 minuta nakon što voda provri, procediti i ovu tečnost kasnije koristiti za rižoto ili razne vrste umaka. Mogu da se iskoriste i za vrlo zdrav čaj, posebno kada ste prehlađeni i bolest će biti kao rukom odnesena.

Zbog obilja korisnih supstanci stručnjaci savetuju da se beli luk u ishrani što više koristi bez ljušćenja, s tim što skinete prve slojeve koji su prljavi i tako neočišćen beli luk dodajte uz povrće i meso prilikom pečenja.

Pixabay.com

Po mišlujenju stručnjaka ljuska belog luka je čak i zdarvija od samog luka

Kako se čuva

Ljuske od belog luka mogu da se čuvaju u zamrzivaču. Spoljašnji sloj koji je najčešće prljav skinite i bacite, a unutrašnju ljusku prikupite, spakujte u kese, pa u zamrzivač.

Jedan od dobrih načina za čuvanje je i da celu glavicu belog luka u ljusci umotate u aluminijumsku foliju i ispečete 40 minuta na 180 stepeni u rerni.

Ovako pečen beli luk može se čuvati u frižideru do 6 nedelja, po potrebi ga izvadite i upotrebite prilikom kuvanja omiljenog jela.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)