Jela bez mesa

10 GREŠAKA KOJE PRAVIMO KADA SPREMAMO CRNI LUK! Verovali ili ne, ovako nikako ne treba!

Srećna republika vam otkriva malo poznate činjenice o povrću bez kog mnogi ne mogu u svakodnevnoj ishrani.

bySrećna Republika

29.03.2022 16:42

10 GREŠAKA KOJE PRAVIMO KADA SPREMAMO CRNI LUK! Verovali ili ne, ovako nikako ne treba!
shutterstock.com

Luk je jedna od najmoćnijih vrsta povrća na svetu. Dok šargarepa, paprika i kupus imaju svoje mesto, oni nikada ne bi mogli da se takmiče sa moćnom aromom kakvu ima ta namirnica. Luk se može dodati velikom broju jela kojima tako daje posebnu aromu i punoću ukusa bez kakve se ne mogu zamisliti mnogi specijaliteti srpske kuhinje. Osim toga, reč je jeftinoj i lako dostupnoj namirnici, koja se, složićete se, rado konzumira i u svežem obliku kao salata.  

Zato smo odlučili da istražimo kako se to crni luk sprema na pravi način da bi jela bila što ukusnija i otkrili da, verovali ili ne, većina nas pravi barem 10 grešaka prilikom njegove upotrebe. Evo šta je u pitanju.  

1. Ne biramo pravi luk

shutterstock.com

Izbor luka uvek treba praviti u zavisnosti od jela koje pripremamo 

Prva greška koju ljudi prave sa lukom dešava se pre nego što uopšte kroče u kuhinju. Naime, ako imate na umu pripremu određene vrste jela, možda mislite da možete jednostavno otići u odeljak za povrće u marketu i odabrati bilo koji luk koji vam privuče pažnju. Ono što možda ne shvatate jeste da su određeni lukovi bolji za određene vrste jel od drugih. Ako želite da budete sigurni da vaše gotovo jelo ima odličan ukus, važno je da izaberete pravu sortu. Žuti luk je odlična opcija za sve namene: može se jesti sirov ili kuvan i verovatno će biti dobrog ukusa u najvećem broju jela. Crveni luk je, s druge strane, nešto jači, zbog čega se često koristi sirov. Ako je ukus previše intenzivan, potopite ga u malo vode da malo omekša pre nego što se doda u salatu ili sendviče. Beli (crni) luk je blaži od obe prethodne sorte, što znači da treba da se kuva prilično lagano ili da se služi sirov i isečen na kockice. A kada je u pitanju zeleni luk? Ista stvar: poželećete da ga kuvate polako ili da ga isečete i pojedete sirove.

2. Sečenje korena  

Razumemo, seckanje luka može biti teško, posebno ako ukoliko neko nije vešt kuvar. A ako postoji jedan dobar savet za sečenje luka koji treba zapamtiti, to jeste da se nikako ne seče njegov koren. Pre svega, ako se on odstrani, veća je verovatnoća da ćete dobiti jak udarac "pare" iz luka, direktno u oči. Jednom kada plač počne, teško je zaustaviti se, pa je bolje da to izbegnete. Takođe, koren igra još jednu važnu ulogu. Ukoliko se on odseče, svi ostali slojevi luka se olabave i mogu se saviti ili skliznuti dok seckate. Ako držite koren, on drži sve delove luka na mestu, osiguravajući da dobijete čistije i lakše kockice. Naravno, dobro seckanje luka svodi se na više od toga da samo očuvate koren netaknutim, ali to je dobro mesto za početak ako ste početnik u seckanju.

3. Tup nož

shutterstock.com

Dobar pribor za sečenje je osnova kulinarske spretnosti 

Još jedna pripremna greška koju želite da izbegnete jeste da ne koristite tupi nož za seckanje luka. Ovo je važno iz nekoliko razloga. Pre svega, korišćenje tupog noža na bilo kojoj vrsti proizvoda može biti opasno. Takođe, tup nož koji klizi unaokolo verovatno će zgnječiti delove luka, što zauzvrat omogućava oslobađanje jedinjenja u tom povrću, odgovornom za izazivanje suzenja očiju. Ako ne želite da patite dok ste u procesu seckanja, pobrinite se da imate svež, dobro naoštren nož.

4. Zaštita za oči 

Bez obzira na to koliko oštar nož imate, budite sigurni da i dalje postoji velika šansa da će vas seckanje luka u nekom trenutku učiniti suznim. To može biti velika nevolja, posebno kada pokušavate da prođete kroz proces seckanja nekoliko luka za redom. Zaštita očiju je vaš najbolji izbor. Takođe postoje i druga rešenja. Nošenje naočara može zvučati glupo, ali koga briga ako izgledate pomalo smešno u sopstvenoj kuhinji? Ako imate štitnik za lice u stilu maske, to bi takođe moglo pomoći da smanjite "plač". 

5. Premalo vremena za karamelizaciju luka

shutterstock.com

Vreme trajanja prženja luka je od ključne važnosti za dobar ukus jela

Da li ste ikada pročitali recept koji vas je uputio da karamelizujete luk za 15 minuta? Mrzimo da vam ga razbijamo iluzije, ali nijedan luk u istoriji nikada se nije tako brzo karamelizovao. U stvari, za taj postupak je potrebno oko 35-40 minuta kako bi ovo povrće vašem jelu dalo baš onakav ukus kakav ste želeli.

6. Ne dodajemo so po celoj količini  

shutterstock.com

So je najčešći začin bez kog je teško zamisliti bilo koje jelo 

Postoji li magičniji sastojak jela na svetu od soli? Luk može biti impresivan svojom svestranošću, ali so je važna u skoro svakom jelu. Ako želite da svoju hranu prožmete sa što je moguće više ukusa, trebalo bi da pospete malo soli u tiganj svaki put kada dodate nešto novo u mešavinu. Ne treba preterivati jer to može dovesti do preslanoće, ali generalno, posipanje soli rano u procesu pripreme namirnice je uvek dobra ideja. Kada dodate so prilikom pripreme luka, to pomaže da se iz njega iscrpi tečnost. So pomaže i u razgradnji luka, pa se tako dobija mekši, slađi i ukusniji krajnji rezultat.

7. Korišćenje samo putera za karamelizaciju

pexels.com

Maslinovo ulje 

Ako ste ranije pokušavali da karamelizujete luk, već znate da morate da dodate masnoću u tiganj da on ne bi zagoreo. Budući da postoji mnogo različitih masti koje možete izabrati, možda se pitate šta najbolje funkcioniše. Mnogi kuvari radije koriste puter jer on čini da luk bude još ukusniji. Međutim, ako ste ikada isprobali tu metodu jasno vam je da lako može da dođe do zagorevanja. Zato je preporučljivo da se puteru pre dodavanja luka, doda malo maslinovog ulja. 

8. Prepunjena posuda 

Ako karamelizujete svoj luk ili samo pokušavate da ga ispečete u tiganju, treba da budete sigurni da niste stavili previše luka odjednom. To može biti velika greška, posebno ako pokušavate da zapečete povrće. Kada to uradite, para od luka za kuvanje će ostati "zarobljena" u tiganju pa on neće porumeniti po želji. Naravno, ako želite da kuvate luk na pari, samo napred i napunite svoj tiganj koliko god želite. 

9. Ne korišćenje roštilja 

Karamelizacija luka ponekad može izgledati kao podrazumevana, ali to je proces koji može potrajati i jednostavno nije prikladan za svaki recept. Imajući to u vidu, postoji mnogo drugih metoda za pripremu luka. Jedan od naših omiljenih načina jeste da to omiljeno povrće pripremimo na roštilju. To je savršen prilog uz jelo tokom toplih meseci kada mnogi već redovno koriste roštilj, a potrebno je manje vremena nego za karamelizaciju. Iako možete da pečete skoro bilo koju vrstu luka, predlažemo pečenje crvenog luka. Ne samo da je odličnog ukusa, već ta vrsta ostaje i mnogo hrskavija. Nakon pečenja se predlaže da luk malo premažete maslinovim uljem ili bilo kojim drugim, a zatim i posolite i pobiberite po ukusu. 

10. Korišćenje luka u prahu

shutterstock.com

Crni luk u prahu je dobra zamena za svežu namirnicu  

Mnogi će vam možda reći da nikada ne koristite luk u prahu za pripremu jela, ali evo jedne zanimljive činjenice - kuvanje je ponekad dovoljno teško samo po sebi, pa dodavanje luka u prahu u jelo kako bi se proces završio što pre, može biti odlično rešenje.Ukus će biti gotovo identičan kao i sa prirodnom namirnicom, slobodno pokušajte. 

Komentari (0)