Jela bez mesa

LAŽNI RIŽOTO: Kremasto jelo koje ćete smazati za sekundu!

Svi znamo koliko je ovoitalijansko jelo popularno ali i zahtevno za pravljenje jer morate satima biti pored šporeta kako bi ono ispalo perfektno. Uz naš recept, sve je gotovo za pola sata!

17.03.2022 08:10

LAŽNI RIŽOTO: Kremasto jelo koje ćete smazati za sekundu!
youtube/printscreen-Rajshri Food

Možda će nam Italijani malo i zameriti što smo im modifikovali recept za rižoto ali kada bi ga samo probali sve bi nam bilo oprošteno. Portal Srećna Republika vam otkriva kako da napravite lažni rižoto.

SASTOJCI:

  • šolja pirinča dugog zrna po osobi
  • malo maslinovog ulja
  • pakovanje smeđih šampinjona
  • par kriški sušenog vrganja
  • 2 manje glavice crvenog luka
  • 200 ml neutralne pavlake za porciju za dve osobe
  • par kašika kisele pavlake
  • malo parmezana
  • 200 ml belog vina
  • kocka za supu
  • so
  • biber
  • origano
  • bosiljak

PRIPREMA:

U šerpu stavite pirinač i prelijete ga sa duplo više vode, na šolju pirinča ide dve šolje vode, sipate valo soli i ostavite da se krčka na srednjoj vatri. Pirinač nemojte mešati, samo pustite da se voda upije. Kada vode više nema i kada u pirinču krenu da se formiraju rupice od vazduha znaćete da je gotov. To je takozvani metod apsorpcije.

Sa druge strane u dublji i veći tiganj ili vok sipajte maslinovo ulje, pustite ga da se malo zagreje na blagoj vatri, pa onda u njega dodajte sitno seckani crveni luk. Kada se luk prodinsta, dodajte oprane i naseckane smeđe šampinjone i par kriški sušenog vrganja, koji će jelu dati divnu aromu. Začinite jelo solju i biberom po ukusu.

youtube/printscreen-Break the Spice

Sos od pečuraka i pavlake

Kada vidite da su pečurke ispustile višak vode, nalijte neutralnu pavlaku u jelo i dodajte par kašika kisele pavlake i pustite da to krčka par minuta kako bi višak tečnosti ispario i kako bi se ukusi sjedinili. Nakon toga izmrvite kocku sa supu u mešavinu i promešajte kako bi se ona rastopila pa onda nalijte belo vino.

Ostavite da krčka dok alkohol ne ispari i onda dodajte parmezan u tiganj i bosiljak i origano po ukusu, promešajte dok se parmezan je stopi sa jelom. Kada vidite da je smesa u tiganju gustine nešto ređeg sosa, dodajte kuvani pririnač u tiganj i promešajte tako da se svi ukusi prožmu i da se svako zrno pirinča prelije.

Servirajte jelo na tanjir, preko porcije dodajte još malo origana i pamrezana i uparite sa nekim dobrim belim vinom. Ukoliko želite da ovaj rižoto bude mesnatiji, svakako ga možete oplemeniti kockicama belog pilećeg ili ćurećeg mesa, koje će se savršeno uklopiti.

Prijatno!

Komentari (0)